Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie problem z 50 1,4

Jak w temacie - zastanawia mnie opinia na temat tej stałki i zachwytow wokół niej. Szkło przyjechało 3 tyg temu i powiem ze jestem ogromnie rozczarowana - na 35 strzałow zrobi 2 ostre Af jest wolny i czesto sie myli. Spodziewałam sie przysłowiowej żylety a mam mydliny na zdjeciach... na wszystkich przysłonach...Jesli chodzi o ostrosc - to kit 18-50 jest dokladniejszy :O - jestem raczej na 100 pewna ze cos nie teges z tym szkłem. Nie sadze ze sie tylko czepiam.
    Jetem po przesiadce z canona i canonowska 50 to zyleta od pelnej dziury a tu taki zonk...CO mam zrobic i z waszego doswiadczenia co wskoram w serwisie i jak dlugo taki problem zalatwiaja?
    Prosze o rade

Domyślnie

Nóweczka, czy chodzona?

Domyślnie

Obiektyw jest nowy z e-cyfrowe.

Załaczam zdjęcia. Tych najgorszych nie ma bo wszystkie zonki kasuje w puszce od razu.
    Ponizsze przyklady sa jedynie wywołane w ACR i pozbawione jakiejkolwiek dalszej obrobki. Pominmy tutaj wszelakie niedoskonałości, przepały, kompozycje , gnioty itd - sa to zwykłe pstryki testujace szkło.
    zakres przysłony od 1,4 do 8

1.
    By laleczka12345

2.
    By laleczka12345

3.
    By laleczka12345

4.
    By laleczka12345

5.
    By laleczka12345

6.
    By laleczka12345

7.
    By laleczka12345

7.
    By laleczka12345

Domyślnie

MZ wszystko jest ok. 1dynka do żyletka. Jaki był czas na zdjęciu nr.7? bo wydaje mi się poruszone - przesłona F8 potrafi wydłużyć czas ekspozycji i może stąd te poruszenie.

Domyślnie

Bez EXIFów to ciężko powiedzieć. Bo mam wrażenie, że część poruszona a część zabiło wysokie ISO... poza tym to chyba ok...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

zdjecie 7 - facet z chlopczykiem F13 czas 1/50s, zdjecie 7 dziewczynka czas 1/160 f 1,4. Najwyzsze iso 320 na zdjeciu nr 5 - reszta od 100 do 160 nie wiem co uwazasz za wysokie iso, z tej zlosci do 8 zapomnialam jak sie liczy
    Jesli 1 to zyleta to ja umarlam wlasnie chyba sie pozegnam z tym szklem...
    Macie jakis "patent" na prace z tym szklem zeby miec absolutnie ostre zdjecia? Jesli manual to nie ma problemu, dotad najwygodniej mi bylo na priorytecie przyslony. Jednak pelen nie przeszkadza w koncy dzieko smieny i zenita jestem. Bardzo dziekuje za odpowiedzi oraz wskazowki jak wycisnac najwiecej ostrosci z tego szkla - jak dotad jestem nieprzekonana :/ i zaczynam zalowac wydanych tych 1,7 k.
    Jak to zrobic zeby byl widoczny exif? przeintalowywalm PS i moze to dlatego?
    Ostatnio edytowane przez Piekielnica ; 28-04-2009 o 15:25

Domyślnie

Nie sposób ocenić ostrości na tak małych plikach. W tym rozmiarze pierwsze zdjęcie wygląda przyzwoicie, ale w powiększeniu już takie być nie musi. Jak dla mnie 2 -mydło, potem w miarę, 6 - ok, 7 (facet) - poruszone, 7 (dziewczynka) - trudno powiedzieć. Jeśli nie możesz zamieścić plików w pełnym rozmiarze, to wstaw chociaż nieskalowane wycinki kadrów. Z tego co widać teraz możemy sobie wysnuwać jedynie coraz to śmieszniejsze teoryjki.

Domyślnie

załaczam miniaturki - po kliknieciu bedzie pełen rozmiar - nie cropowane tylko wywołane do jpga wywołane w capture wiec jest exif.
    Inne rawy mam na kompie w pracy a teraz mam urlop, wiec tylko te tak na szybko.
    1.

2.

3.

4.

Domyślnie

1,4 jest wymagający, głębia ostrości jest mała i należy uważać, może po prostu brakuje ci obycia ze szkłem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów