Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Cz-wa(ew.Kraków)

Domyślnie Nikon D50 vs D70s

Mam zamiar kupić Nikona D50 niedawno jednak zaczęłam myśleć czy może nie warto dołożyc te 500 zł i kupić nowszego D70s, nie wiem dokładnie jakie są różnice między nimi. Chciałabym tu jeszcze zaznaczyć, ze jestem zupełną amatorką bo to byłaby moja pierwsza lustrzanka a i w małych cyfrakach nie jestem jakaś super zaawansowana. Który z nikonków byście mi polecili. Chciałabym kupić body + kit 18-70. Taki zestaw z D50 ok 3000zł a z D70s 3500zł. Czy lepiej te 500zł odłożyć na obiektyw 70-300 czy jednak warto zainwestować w body

Domyślnie

Jeżeli raczkujesz na polu cyfrowej fotografii, to zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie zakup D50.
    Ma wszystko czego potrzebujesz (a nawet więcej), i szkoda się pakować w sprzęt, którego możliwości prawdopodobnie nigdy nie wykorzystasz.
    A co do porównań, to oba modele robią piękne zdjęcia, D70s jest tylko bardziej zaawansowany technicznie (ale to naprawdę dla ciebie nieistotne szczegóły).
    Pozdrawiam

A dodam jeszcze, że jak już nabierzesz doświadczenia, to body D70s nie będzie dla ciebie satysfakcjonujące i jeżeli dysponujesz większą gotówka, to może lepiej od razu dołożyć do
    D200, albo przynajmniej D80.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie Re: Nikon D50 vs D70s

Cytat Zamieszczone przez Kundzia
    Mam zamiar kupić Nikona D50 niedawno jednak zaczęłam myśleć czy może nie warto dołożyc te 500 zł i kupić nowszego D70s, /
    Trudno jednoznacznie radzić. Bez wątpienia D70s była wyżej pozycjonowana za czym idą określone cechy.
    D50 jest nieco okrojona z funkcji. W sumie nie trzeba być profesjonalistą, żeby docenić takie elementy D70s jak: przycisk podglądu głębi ostrości, podświetlanie górnego wyświetlacza, przycisk jednofunkcyjny zmiany trybu pomiaru ekspozycji. D70s jest nieco większa i cięższa, co czasem może być zaletą a innym razem wadą.
    Obecnie ceny D70s są atrakcyjne. Sama musisz zdecydować.
    markos

Domyślnie

pomyśl o sprzęcie używanym, ja np. w ciągu kilku dni skompletowałem zestaw D70s + 18-70 + karta 1GB - wszystko na gwarancji za 2200
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

A masz karty pamięci ze starego aparatu?
    W D50 są SD, a 70s CF. To może nie zasadniczy powód do wyboru modelu, ale jednak...
    Poza tym, D50 powinien wystarczyć. Jest trochę mniejszy, więc dla damskich dłoni może trochę wygodniejszy.

Paweł
    Fiat Lux

Domyślnie

ten wątek wraca jak bumerang
    nie ma się nad czym zastanawiać, D50 bierz! szumi połowę mniej, łatwiej kontrolować prześwietlanie niż niedoświetlanie, brakujący podgląd GO w ciemnym i małym wizjerze D70s to golgota. brakuje przedniej kolki, ale da się bez niej zyć

miałem obydwa - radzę D50

Domyślnie

Przy sprzecie w tym przedziale cenowym wybieranie na podstawie kart jest troche bez sensu...
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk
    ten wątek wraca jak bumerang
    nie ma się nad czym zastanawiać, D50 bierz! szumi połowę mniej, /
    Sugeruję jednak mniej stanowcze opinie. Zawsze możesz sobie narobić kłopotu.
    W każdym bądź razie na pewno nie jest tak, że "nie ma się nad czym zastanawiać". Jest i to bardzo, szczególnie obecnie kiedy 70 potaniały.

Co do szumów, rzeczywiście 70 chyba troszkę bardziej szumi, ale pamiętaj, że kobiety nie zawracają sobie głowy takimi "pierdołami", w każdym bądź razie nie w takim stopniu . Szumofobia i te wszystkie niuanse techniczne to raczej domena nas, czyli stosunkowo prymitywnych istot.

Kundzia napisała: "zaczęłam myśleć czy może nie warto dołożyc te 500 zł i kupić nowszego D70s"

Pamiętaj "Kundzia", że jeśli kupisz D70s i coś ci nie przypasuje to zawsze możesz się zgłosić do mnie i jakoś to załatwimy. Mam na myśli ewentualną podmianę.
    Sam posiadam D50 i wcale nie jestem taki pewien czy dzisiaj nie wziąłbym D70s.
    markos

Domyślnie

Posiadam D50siatke, osobiście nie wzią bym D70 500 pln piechotą nie chodzi. A głebia ostraości, podświetlenie funkc. LCD i przełącznik pomiaru na body to jak mi pierdołki bez których równie dobrze sobie radze. O szumach nie wspominam bo to w tym przypadku też pierdoł (zbyt małe różnice aby się tym dręczyć).
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Kundzior, wskocz na ISO 800 - różnice kolosalne

markos_digit, napisałeś:
    Co do szumów, rzeczywiście 70 chyba troszkę bardziej szumi, ale pamiętaj, że kobiety nie zawracają sobie głowy takimi "pierdołami", w każdym bądź razie nie w takim stopniu . Szumofobia i te wszystkie niuanse techniczne to raczej domena nas
    tym bardziej dla dziewczyny d50'tka, jeśli nie chce sie truć z odszumianiem np.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów