Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Liczba przewodnia?

Witam.Przeczytałem chyba wszystkie tematy związane z lampami błyskowymi.Szczeg. te związane z porównaniami róznych modeli.Nigdzie nie ma konkretnych odpowiedzi,ale tych się nie spodziewałem. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć początkującemu, co to jest liczba przewodnia lampy i jak to sprowadzić do wspólnego mianownika,skoro każdy producent podaje ją przy innym ISO i innej ogniskowej.Jest na to jakiś wzór?I jakie to ma faktyczne odbicie na, np zasięg lampy?
    Dzięki za pomoc

Domyślnie

liczba przewodnia to wlasnie zasig lampy w metrach... w 99% przypadkow podawan dla iso 100 i w 99% przypadkow podawana dla najwiekszego zoomu jaki lampa posiada czyli wtedy zasieg jest najwiekszy
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

Ok, zgadza się prawie wszystko... Tylko jak się zmienia sytuacja wraz ze wzrostem ISO (jak to obliczyć) i jak się zmienia w stosunku do ogniskowej (to też jak obliczyć). Nie pamiętam już która z firm podaje dane do ISO 100 a ogniskowej 35 (już wiem,nasza- SB800). I na przykładzie SB, zasięg 24-105... Czy ona dopali coś co znajduje się w odległości 105metrów od aparatu?

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Nie.jak zoom lampy to 24-105,a liczba przewodnia 35,to znaczy,że przy zoomie na 105mm lampa odpali na 35metrów.Przynajmniej tyle wynika z tego,co zrozumiałem z postu Ictus'a.
    Do Ictusa: czy dobrze rozumiem?bo sam jestem ciekaw;]
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

Karl J - nie, to prawda tylko wtedy jak będziesz miał obiektyw 1,0 (a takiego nie masz jak sądzę) i pracował na otwartej dziurze. Nie uwzględniłes przysłony.

Levy - zależy jaki producent, bo nie podają tego równo.
    kiedyś podawano - dla ogniskowej 35 mm i iso 100 i wszystko było jasne, która jest mocniejsza (SB 800 ma tu 38 )
    teraz rózni producenci podają różnie!
    niestety by się przekonać jaka jest LP dla danej lampy na określonej ogniskowej musisz dotrzeć do lampy lub jej instrukcji obsługi (lub spytac na forum)

ilość metrów x przysłona = LP (dla danej czułości)
    zależności od ogniskowej czy czułosci nie ma w tym wzorze.
    zależnośc od czułości istnieje - 2x wyższe ISO to zysk o jedną całą przysłonę czyli mnoznik 1,4. Albo ta sama przysłona, 1,4x wiekszy zasięg w metrach.

raczej nie powyliczasz sobie, że jak lampa ma na zoomie 24 mm LP taką, to na 105 mm taką.
    musisz nie przeliczać, tylko dotrzeć do lampy.
    zresztą zasięg lampy jest podawany na jej wyświetlaczu z tyłu, nie musisz go wyliczać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

sb-800 ma zasieg katowy dla zoomu 24-105(z dyfuzorami szerszy)
    a liczba przewodnia podana jest chyba dla konkretnej ogniskowej... nie pamietam jaka i nie pamietam dla jakiej
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

i jeszcze jedno LP to nie wszystko...zupełnie inne dane uzyskasz z tej samej lampy cykająć w ciemnym, długim koryarzu o białych ścianach i zupełnie inne w tak samo ciemnej wysokiej i szerokiej jaskini...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ictus
    sb-800 ma zasieg katowy dla zoomu 24-105(z dyfuzorami szerszy)
    a liczba przewodnia podana jest chyba dla konkretnej ogniskowej... nie pamietam jaka i nie pamietam dla jakiej
    dla ogniskowej 35 mm i iso 100 SB 800 ma LP (GN)= 38
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To może nieco inaczej sprecyzuje pytanie... Na jaką maksymalną odległość mogę coś doświetlić SB800, np w kościele, lub innym miejscu? Albo jeszcz inaczej, miejsce nie ważne, maksymalna odległość ważna.

Domyślnie

jaką najwyższą czułość akceptujesz, jaka przysłona, jaka ogniskowa obiektywu?
    przykładowo 105 mm, Iso 100 (LZ=GN=56) F=4 - do 14 metrów. F=5,5 do 10 m.
    to samo, iso 400 (LZ=112) - do 28 metrów na f=4/ do 20 m na 5,6

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów