Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Paproch w obiektywie którego nie widać :/

otóż właśnie... patrzę przez Niego na pełnej dziurze - nic
    wyczyściłem przód i tył - nic nie widać...

a na zdjęciu ciągle w tym samym miejscu coś siedzi :/

podpiąłem drugi obiektyw ale wtedy nic nie ma a więc to nie matryca tylko obiektyw :/ sigma 10-20... koszmarnie to trochę wygląda..

na lewo od iglicy Pałacu Kultury >>
    co mogę jeszcze zrobić?
    wysłać do serwisu? zrobią to za darmo?
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Mi to wygląda na babola na matrycy, ale jak mówisz że na innym szkle nie ma to poprostu masz pecha Mam mega kaca wiec moge pieprzyć bzdury

Domyślnie

No ale weź zrób uczciwy test, obiektyw też człowiek, należy mu się: ustaw przysłonę na największą i zrób zdjęcie białej ściany. To samo zrób z innym obiektywem. Ja obstawiam, że to jednak paproch na matrycy - tak to wygląda na tym zdjęciu. Jeśli innym obiektywem robiłeś zdjęcie na innej przysłonie, to by wyjaśniało, dlaczego tu widać, a tam nie widać. Już nie wspomnę o tym, że bym się nie załamywał takim paprochem... są różne, w tym automatyczne, sposoby jego usuwania. No a jeśli to matryca to w ogóle luz - szuru buru i gotowe.

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Jakbym pokazał tutaj obraz z mojej matrycy na f16 to bys się załamał Wybieram i wybieram sie do czyszczenia i nie mogę się wybrac, jakbym miał taki pylek jak Ty to bym wogole sobie glowy nie zawracał

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

To NIE JEST syf na obiektywie.
    To JEST syf na matrycy. Kup gruchę, przedmuchaj puszkę i z problem z głowy.
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Syf na matrycy z całą pewnością. Syfy w obiektywie są niewidoczne, powodują spadek jasności/kontrastu ale ich nie widać na zdjęciach.
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Syf na matrycy z całą pewnością. Syfy w obiektywie są niewidoczne, powodują spadek jasności/kontrastu ale ich nie widać na zdjęciach.
    Oo super wiadomość na przyszłość.
    --
    no to trza kupić gruchę przed następnym plenerem:]
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

Oczywiście bez przesady. Przy malutkich dziurach może jakieś kontury zaczynają być widoczne, a co do kontrastu/jasności to sporo musiało by ich tam siedzieć żeby to poczuć/zobaczyć. Te syfy w obiektywach do których przeciętni użytkownicy się czepiają są bez wpływu na fotki IMHO.
    Pozdrawiam
    D800

Uprawnienia umieszczania postów