sorry chyba sie nie obraziłeś jestem wdzięczny za każdą rade
Szukaj
sorry chyba sie nie obraziłeś jestem wdzięczny za każdą rade
pozdrawiam Piotr
no co ty, gdzie tam
poprostu kup co uwazasz, jesli nie widzisz sensu doplacania dla wiekszej ogniskowej i wiekszej wygody no to przeciez ci nie powiem KUP TAMRONA
Kup co uwazasz za najlepsze dla siebie i na to na co masz kase ... ot co
pozdro![]()
wiesz szczerze to bnoję się kupic tego używanego, na nowego braknie już kasy a macro to moje hobby, a z 50 Sigmy to i tak dla mnie bedzie wielki krok do przodu znalazłem przed chwilą cos takiego http://www.nikonians-images.com/gall...ort=1&cat=3999 własnie zrobiony Tamronem
pozdrawiam Piotr
sam musisz podjąc tę męską decyzje![]()
wiem jaki jest problem z wyborem szkieł, też to przechodzilem![]()
no dobrze ale pomijając odległośc od owada-modela jest jeszcze jakis inny argument za Tamronem 90, bo np na fotozne.de Sigam 50 jest bardzo dobrze oceniana Sigma AF 2.8 50mm Macro EX 4.65 (4) = outstanding! i Tamron AF 2.8 90mm SP Macro 4.49 (5) = excellent więc można by przyjąć że remis,
ale nie wiem może c jakość wykonania, czy jakoś zdjęcia?
pozdrawiam Piotr
tamron ma szybszy AF
a sigma jest ostra, bardzo ostra, portrety wychodza za ostre, widac wszystkie skazy bez wyostrzaniado makro taka ostrosc jest idealna ale wg mnie ten lens jest za krotki do makro w sensie robaczkow ! aczkolwiek oba sa warte swoich cen, zalezy na co masz kase
![]()
własnie jak zwykle wszystko rozbija sie o kasę , seks lub politykę, a co myslisz o Sigmie 105 macro nadal jest trochę tańsza od Tamrona i bardziej dostępna, Tamron to rarytas w dobrej cenie oczywiście
hehe okazało sie że mamy współnych znajomych - Fatmana
hmm sigma 105 bedzie lepsza do macro zywej natury niz 50 tka, bo dluzsza !
a ostrosc taka sama raczej, moze jest mniej ostra, bo 50tka to rzeczywiscie ewenement jest ostra jak brzytwaale przy wymiarze internetowym 800x600 nie zauwazysz roznicy
![]()
Mateusz dzięki Twoim sugestią i dalszym poszukiwaniom, (przejrzałem w końcu test obiektywów do macro) uważam że Tamron jest najlepszym rozwiązaniem, jednak biorąc pod uwagę zwiększone koszty i fakt że fotografuje dla własnej przyjemności (czyli koszta sie nie zwrócą) będę musiał zadowolić się czymś tańszym (za bardzo napaliłem sie na lustrzankę), zastanawiam się jeszcze tylko nad jednym
- w Z3 w opcji super macro mogę ostrzyć od 1 cm , przy wyborze maks tele i soczewki +4 ostrzy od 20 cm, i teraz pytanie co się stanie jak użyjemy soczewki z obiektywem macro (widziałem takie zdjęcia w galeriach na necie) czy zmieni się odlegość między obiektem a aparatem? był tu taki test ale tam nikt nie odpowiedział na moje pytanie, natomiast powiększenia są zabójcze
ps. dzięki za wyrozumiałość, lustrzanki, obiektywy itd to dal mnie zupełna nowość fotografowac zaczołem dopiero na stare lata cyfrówką
pozdrawiam Piotr
niewiem, napewno bedziesz mial wieksze powiekszenie, ale zakladanie soczewek na szkla macro mija sie z celem !
Skontaktuj się z nami