może i lepiej zaraz do niego zapukam
Szukaj
może i lepiej zaraz do niego zapukam
pozdrawiam Piotr
Przy zdjęciach makro o powiększeniach 1x i więcej ustawianie ostrości jest bardzo kłopotliwe (AF jest całkowicie nieprzydatny). Ustawiając ostrość w tym przedziale jednocześnie zmieniamy powiększenie obiektywu makro.Zamieszczone przez Gawronnek
Najlepszym wyjściem w takim przypadku jest wybranie najpierw powiększenia z jakim chcemy robić zdjęcie. Później ustawiamy statyw, do statywu mocujemy sanki a do sanek aparat. Następnie ostrość ustawiamy nie pierścieniem na obiektywie ale przesuwając aparat na sankach.
W ten sposób powiększenie nie ulega zmianie a i precyzja ustawiania ostrości jest dużo większa.
Kiedyś Pentacon robił takie sanki i widywałem je czasami na allegro.
http://www.earthboundlight.com/photo...sing-rail.html
http://www.adorama.com/PXMFR3.html
jasne dzięki za wyjaśnienie ale wiesz mi na słowo owadom nie da się tak robić zdjęć, na mojej stronce jest parę zdjęć macro i o takie własnie mi chodzi najbardziej, co prawda parę jest ze statywu ale to margines
pozdrawiam Piotr
Myszkin, dzieki za dobre slowo
najciekawsze jest to, ze tez sie przymierzam do zakupu jakiego makro...
caly czas mysle i rozwazam czy Nikkora 105 (drogo jak cholera) czy Tamrona 90 Di
tylko z dostepnoscia Tamrona jest trochu lipa. Fotojoker trzyma lape i nie za bardzo daje dobre ceny![]()
hesja, daj mi znać jakbyś namierzył tego Tamrona gdzieś tanio.
Bo udało mi się znaleźć tylko Interfoto:
Tamron 90/2.8 SP macro 1:1 Di ................. (n) 1750 zł
ale wolałbym wydać mniej![]()
Nikony
cóż poświęciłem cały weekend na przejrzenie forum i galerii zdjęć użytkowników Nikona D70 i niestety ze zgrozą stwierdzam brak zdjęć macro lepszych od moich robionych Minolta Z3, obawiam sie że takie zdjęcia jak te:
dodam tylko , że zdjęcia nie kadrowane robione gołym aparatem, którego zaletą do tego typu "polowań" jest fakt iż ostrzy od 1 cm
a tu kilka zdjęć mojego guru macrofotografi owadów
są nie do osiągnięcia dla "Przeciętnego Portfela"
szlag mnie trafia bo juz prawie przekonałem domowników do tego zakupu, a teraz sam zdrefiłem może jednak pozostać przy kompakcie
zainteresowanych macrofotografią owadów odsyłam do strony Fotomana tytułowe zdjęcie już powala
zalezy co rozumiesz przecietny portfelja dzis za grosze sprzedalem sigme 50 macro
![]()
a masz gdzieś jakies swoje zdjęcia moacro w tym klimacie co pokazałem?
nie, mnie to nie kręci ale tu jest pare przykładów
TU
nic lecę zobaczyć, chociaz wolałbym tu na forum znaleźć kogos kto tak foci i dowiedzieć sie dokładnie czym te zdjęcia robił
pozdrawiam Piotr
Skontaktuj się z nami