Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Wątek: Makro do D70

Domyślnie

może i lepiej zaraz do niego zapukam
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek
    hehe jeszcze nie doskładałem na D70 , poza tym nawet nie wiem co to sanki
    Przy zdjęciach makro o powiększeniach 1x i więcej ustawianie ostrości jest bardzo kłopotliwe (AF jest całkowicie nieprzydatny). Ustawiając ostrość w tym przedziale jednocześnie zmieniamy powiększenie obiektywu makro.
    Najlepszym wyjściem w takim przypadku jest wybranie najpierw powiększenia z jakim chcemy robić zdjęcie. Później ustawiamy statyw, do statywu mocujemy sanki a do sanek aparat. Następnie ostrość ustawiamy nie pierścieniem na obiektywie ale przesuwając aparat na sankach.
    W ten sposób powiększenie nie ulega zmianie a i precyzja ustawiania ostrości jest dużo większa.

Kiedyś Pentacon robił takie sanki i widywałem je czasami na allegro.

http://www.earthboundlight.com/photo...sing-rail.html
    http://www.adorama.com/PXMFR3.html

Domyślnie

jasne dzięki za wyjaśnienie ale wiesz mi na słowo owadom nie da się tak robić zdjęć, na mojej stronce jest parę zdjęć macro i o takie własnie mi chodzi najbardziej, co prawda parę jest ze statywu ale to margines
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Myszkin, dzieki za dobre slowo
    najciekawsze jest to, ze tez sie przymierzam do zakupu jakiego makro...
    caly czas mysle i rozwazam czy Nikkora 105 (drogo jak cholera) czy Tamrona 90 Di

tylko z dostepnoscia Tamrona jest trochu lipa. Fotojoker trzyma lape i nie za bardzo daje dobre ceny
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

hesja, daj mi znać jakbyś namierzył tego Tamrona gdzieś tanio.
    Bo udało mi się znaleźć tylko Interfoto:
    Tamron 90/2.8 SP macro 1:1 Di ................. (n) 1750 zł
    ale wolałbym wydać mniej
    Nikony

Domyślnie

cóż poświęciłem cały weekend na przejrzenie forum i galerii zdjęć użytkowników Nikona D70 i niestety ze zgrozą stwierdzam brak zdjęć macro lepszych od moich robionych Minolta Z3, obawiam sie że takie zdjęcia jak te:

dodam tylko , że zdjęcia nie kadrowane robione gołym aparatem, którego zaletą do tego typu "polowań" jest fakt iż ostrzy od 1 cm

a tu kilka zdjęć mojego guru macrofotografi owadów

są nie do osiągnięcia dla "Przeciętnego Portfela"
    szlag mnie trafia bo juz prawie przekonałem domowników do tego zakupu, a teraz sam zdrefiłem może jednak pozostać przy kompakcie

zainteresowanych macrofotografią owadów odsyłam do strony Fotomana tytułowe zdjęcie już powala

Domyślnie

zalezy co rozumiesz przecietny portfel ja dzis za grosze sprzedalem sigme 50 macro

Domyślnie

a masz gdzieś jakies swoje zdjęcia moacro w tym klimacie co pokazałem?

Domyślnie

nie, mnie to nie kręci ale tu jest pare przykładów
    TU

Domyślnie

nic lecę zobaczyć, chociaz wolałbym tu na forum znaleźć kogos kto tak foci i dowiedzieć sie dokładnie czym te zdjęcia robił
    pozdrawiam Piotr

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów