Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 103

Wątek: jaki mac?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    kamil
    przygotowuje na macu hd video dla klientow oraz do emisji. jakos na razie nie bylo objawow o ktorych pisales. powiem wiecej - wiekszosc klientow chce plikow z maca bo nie ma z nimi problemow. ostatnio dla tvn slalem ujecia do programu i dostalem wytyczne kompresji z final cuta. efekt w telewizorze byl identyczny jak na monitorze. zero problemow, zero uwag, nieskomplikowana praca i spokoj.
    Cytuje:

"I've read that once upon a time, Apple chose a system gamma of 1.8 because they dominated the early graphic design/prepress market, and that a gamma of 1.8 was somehow better for designers working on projects for print.

Years later, this legacy choice is still in effect. Although Apple allows you to change your monitor gamma to 2.2 in Display Preferences, unfortunately there is no intelligence on the part of Quicktime to recognize this. Quicktime assumes that your system gamma is 1.8, and acts accordingly. Just Google "Quicktime gamma" for a brief sampling of the frustration that so many people have experienced.

How is it that angry mobs of video professionals carrying torches have not yet burned Apple to the ground for this transgression? For a company that prides itself on serving the professional video market, Apple has a long way to go before they are truly able to be called "professional" in the way that they serve our industry. "

I jest dokladnie tak, jak opisane powyzej. Skompresuj klip przy pomocy quicktime h264 a potem jakims innym programem uzywajac np. x264. Roznica kolosalna.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

ale po cholere chcesz tak kompresowac quick timem jak opisales gdy istnieje compressor jako bezplatny dodatek do final cut gdzie podajesz na czym bedziesz emitowal, odtwarzal itd i wypuszczasz dokladnie pod klienta robiac co chcesz i jak chce klient?

mowimy o 2 roznych rzeczach - ty o amatorskim generowaniu plikow quick timem jako softem a ja o wypuszczaniu z dedykowanego do tego softu pliku do konkretnego uzycia.

gdyby podejsc jak ty chcesz to owszem - avi na macu tez robi rozne problemy ale to amatorski standard do zabawy.

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Czornyj, a miales przyjemnosc popracowac na Mac'u? ale popracowac tzn zrobic kilka, kilkanascie lub kilkadziesiat zdjec?
    wgodniej i wydajniej pracuje sie na kompie, ktory ma normalny system operacyjny tzn nie pozera Ci pamieci, ktory sie nie zawiesi podczas pracy na warstwach lub nie zrestartuje. to jest wlasnie przyjemna i wydajna praca. zostaw swoj komputer wlaczony przez tydzien pracujac na nim...daje sobie reke uciac, ze po tygodniu bedziesz musial go uruchomic ponownie bo winda bedzie tak spowalniac kom, ze krew cie zaleje...ja tego problemu po dwoch tygodniach nie mialem. komp pracuje tak jak po wlaczeniu.
    nie wiem jak to wyjasnic, ale odkad mam Mac'a wydruki czy wlasnie kalendarz wygladaja tak jak tego chce. z poprzednim kompem bylo tak, ze foty musialem rozjasniac do druku zeby byly takie jakie mi sie podobaja. w tej chwili brak problemow. obrabiam fote, wysylam do labu, ide odbieram i jest wszystko tak jak ma byc. nie za jasno, nie za ciemno - w sam raz
    ja to wlasnie nazywam przyjemna i wydajna praca...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    ...nie wiem jak to wyjasnic, ale odkad mam Mac'a wydruki czy wlasnie kalendarz wygladaja tak jak tego chce. z poprzednim kompem bylo tak, ze foty musialem rozjasniac do druku zeby byly takie jakie mi sie podobaja. w tej chwili brak problemow. obrabiam fote, wysylam do labu, ide odbieram i jest wszystko tak jak ma byc. nie za jasno, nie za ciemno - w sam raz...
    To jest proste do wyjaśnienia - nie potrafiłeś ustawić swojego kompa jak należy. Tylko tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    To jest proste do wyjaśnienia - nie potrafiłeś ustawić swojego kompa jak należy. Tylko tyle.
    czy ja musze skonczyc IT zeby moc pracowac na kompie bez grzebania w nim? jakos czasu na takie rzeczy nie mam lubie pracowac komfortowo i dlatego zdecdowalem sie na Mac'a. wlaczam, obrabiam, wysylam . (kropka) bez marnowania czasu w sieci na znalezienie odpowiedzi na nurtujace pytania lub dzwonienie do fachowcow, ktorzy i tak nie sa w stanie przez telefon pomoc...naprawde nie lubie marnowac czasu na bzdury...
    MAC - i zycie stalo sie prostrze

Domyślnie

doklanie jak mowisz. bo wiekszosc polakow to lubi pokrecic i cos pomajsterkowac, ponarzekac. ...ale po jakims czasie grzebania w kompach w probach systemu i oprogramowania dochodza do perfekcji i po kazdej nast instalacji systemu na nowo musza cos dostrajac, dluuubac, instalowac.
    ..no chyba ze ktos lubi (sie szczycic) ze sobie pouststawial sam.

a narzekanie jest domena polskiego narodu i to we wszystkim chyba. z macami w srod kompow to jak wsrod samochodow. chcesz kupic japonczyka? zazwyczaj na forach odradzaja tylko ze wzgl na cene czesci. najlepiej to niemca kupic. a niemiec swoja niezawodnosc stracil juz pare lat temu. a jak juz mowa o jakims japoncu to ze np 143KM to malo a sam delikwent rozbija sie starym passatem . i badz tu madry i pisz wiersze. albo gangsterkie, flagowe BMW. idzie jak przecinak. a dlaczego nie honda s2000? tylk z poj 2 litry ma 250KM i to bez turbo. hmmm.... dziwny narod.
    Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 51st8 Zobacz posta
    doklanie jak mowisz. bo wiekszosc polakow to lubi pokrecic i cos pomajsterkowac, ponarzekac. ...ale po jakims czasie grzebania w kompach w probach systemu i oprogramowania dochodza do perfekcji i po kazdej nast instalacji systemu na nowo musza cos dostrajac, dluuubac, instalowac.
    ..no chyba ze ktos lubi (sie szczycic) ze sobie pouststawial sam.

a narzekanie jest domena polskiego narodu i to we wszystkim chyba. z macami w srod kompow to jak wsrod samochodow. chcesz kupic japonczyka? zazwyczaj na forach odradzaja tylko ze wzgl na cene czesci. najlepiej to niemca kupic. a niemiec swoja niezawodnosc stracil juz pare lat temu. a jak juz mowa o jakims japoncu to ze np 143KM to malo a sam delikwent rozbija sie starym passatem . i badz tu madry i pisz wiersze. albo gangsterkie, flagowe BMW. idzie jak przecinak. a dlaczego nie honda s2000? tylk z poj 2 litry ma 250KM i to bez turbo. hmmm.... dziwny narod.
    Z tą motoryzacją to nietrafiona analogia - Mac nie jest już jakimś odkrywczym cudem techniki - to obecnie zwykły pecet, jego wydajność jest porównywalna z innymi pecetami. Nawet gdyby zresztą był jakiś powalająco szybszy, to jest to bez znaczenia, bo po pierwsze - grafika to nie wyścigi, po drugie - wydajność nawet przeciętnych komputerów dawno stała się bardziej niż wystarczająca.

Powtarzanie w kółko mantry o grzebaniu, przeinstalowywaniu, dostrajaniu i s... w banie przy pecetach naprawdę nie ma więszego sensu - swój obecny komputer kupiłem kilka lat temu, zainstalowałem na nim system i po dziś dzień system ten nadal stoi. Podobnie było z poprzednim (4 lata - XP), jak i z poprzednim (kilka lat - NT) - wcześniejszych już nie pamiętam. Komputer rzadko wyłączam i jakoś bidulek chodzi.

No ale wiadomo - motoryzacja mogłaby się skończyć na koncernie VAG, a komputery na Apple Computer Inc. - w narodzie nadal żyje mit VW Golfa II i Systemu 7...
    Szkoda tylko, że obecnie dla najlepszego systemu operacyjnego na świecie, pod kontrolą którego pracują najszybsze komputery nadal nie powstała dlaczegoś 64-o bitowa wersja Photoshopa CS4...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Z tą motoryzacją to nietrafiona analogia - Mac nie jest już jakimś odkrywczym cudem techniki - to obecnie zwykły pecet, jego wydajność jest porównywalna z innymi pecetami. Nawet gdyby zresztą był jakiś powalająco szybszy, to jest to bez znaczenia, bo po pierwsze - grafika to nie wyścigi, po drugie - wydajność nawet przeciętnych komputerów dawno stała się bardziej niż wystarczająca.

Powtarzanie w kółko mantry o grzebaniu, przeinstalowywaniu, dostrajaniu i s... w banie przy pecetach naprawdę nie ma więszego sensu - swój obecny komputer kupiłem kilka lat temu, zainstalowałem na nim system i po dziś dzień system ten nadal stoi. Podobnie było z poprzednim (4 lata - XP), jak i z poprzednim (kilka lat - NT) - wcześniejszych już nie pamiętam. Komputer rzadko wyłączam i jakoś bidulek chodzi.

No ale wiadomo - motoryzacja mogłaby się skończyć na koncernie VAG, a komputery na Apple Computer Inc. - w narodzie nadal żyje mit VW Golfa II i Systemu 7...
    Szkoda tylko, że obecnie dla najlepszego systemu operacyjnego na świecie, pod kontrolą którego pracują najszybsze komputery nadal nie powstała dlaczegoś 64-o bitowa wersja Photoshopa CS4...
    moglbym sie szanowny panie zgodzic w 100% z wypowiedzia. mam pewne zastrzezenia co do styabilnosci systemu jakim jest windows-jakiego kolwiek z rodziny, tym bardzie jezeli wylaczasz zadko kompa. a jesli jeden system masz odkad kupiles kompa i nie reinstalowales to jakos ciezko uwierzyc. przepraszam ale urzywalem tez kilku windowsow w zyciu no i w porownaniu z leopardem to pozostawia wiele do zyczenia. opinia moja wlasna rzecz jasna.
    moze moglbym dac sie przekonac co do stabilnosci... ale tylko jesli urzywasz kilku aplikacji, nie latasz po necie i nie zasmiecasz systemu. uwazam ze mac radzi sobie o wiele lepiej z takimi problemami.
    a czy pracowales na nowym macu z leopardena na pokladzie? moze spr i ocen wtedy. poza tym jest duza roznica pomiedzy leoparde'm a jego poprzednikiem tiger'em.
    Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod

Domyślnie

kamil
    widzisz - jestes prawie pewien!!!
    rozwin sobie belke compressora i porownaj z belka exportu quicktime.

to ze wszystko oparte jest o quick time nie oznacza ze jest tym samym co export za pomoca quick time lub bezposrednio za pomoca share czy print. tak wlasnie uzywa sie tego softu do zabawy. do powaznych eksportow sluzy compressor.

skoro facet opisuje taki sposob eksportu to z calym szacunkiem nie bede sobie zaprzatal glowy jego wypowiedzia.

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

szybkie pytanie jesli mozna ale nie na temat. jesli mozna oczywiscie.

jezeli RAW przekonwentujemy na TIFF w pelnej rozdzielczosci chcialbym wydrukowac to jaka bedzie maksymalna wielkosc druku?
    z gory dziekuje

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów