Szukaj
“Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył.”
Robert Bresson
Moja mała galeria.
na poczatek tylko ci powiem, zebys nie krzyzowal nic za glowami ludzi ktorych fotografujesz.
Andrzej
Nie wiem. Staram się znaleźć coś dobrego - konwersja b/w jest dość przyzwoita. Światło wydaje się być neutralne, beż żadnych odlotów, ale dobrze zbalansowane, więc ok. Choć na jedynce i dwójce jest ono dość płaskie.
Jeśli chodzi o resztę uwag, to jest tak sobie, moim zdaniem. Zależy jakie przyjmiemy standardy. Nie jestem zwolennikiem obrazka kompletnie do góry nogami, ale trudno, taki zamysł autora. No może dwójka jest w miarę ok.
Trójka mi się nie za bardzo podoba ze względu na włosy. Twarz sympatycznie pokazana, takie stonowane i spokojne spojrzenie, ale włosy kompletnie chaotyczne. Nie myślę aby to była naturalna fryzura. Poza tym tło bardzo przeszkadza. Naprawdę bardzo przeszkadza.
Teraz jeśli chodzi o czwórkę, to przepraszam jak się poczujesz urażony, ale ja się przystraszyłem jak to zobaczyłem. Pomyślałem że dziewczynie coś jest i ma sparaliżowaną szyję. No takie skojarzenie mi przyszło do głowy. Spójrz się uważnie na to zdjęcie i powiedz czy też nie masz takiego wrażenia.
Obrażac się nie mam o co, ponieważ po to zamieściłem te zdjęcia.
Co do tła i światła to w 100% się zgadzam, lecz niestety nie miałem odpowiednich warunków.
Po przyjrzeniu się 4-ce przyznaje rację.
Jeżeli chodzi o fryzurę to jest ona naturalna (trochę zarośnięta i wymaga ponownego strzyżenia).
A teraz jak ustawic modelkę aby zdjęcie z boku wyszło naturalnie.
Robert Bresson
Moja mała galeria.
tylko 3... bo jakoś fajnie pokazałeś oczy... fryzurka faktycznie przeszkadza...
Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
moje obserwacje...
Na 3 modleka ma coś na włosach...
Wykorzystaj kątowe światło z częściowo odsłoniętego okna. Jeżeli jest ostre przysłoń jasnym materiałem (prześcieradło). Każdy ma takie warunki.
Wybierz zdjęcie z galerii użytkownika, które ci się podoba i spróbuj je skopiować. Oceń jak rozkłada się światło, przemyśl kompozycję. Polecam zacząć od prostych, "klasycznych" kadrów.
Na "czwórce" szyja wyszła bardzo grubo, ale raczej nie dlatego, że modelka taką ma, ale z powodu niekorzystnego ustawienia. Poobserwuj "mechanikę" człowieka, a na pewno zauważysz, że są ustawienia, w których eksponują się lub skrywają mięśnie i ścięgna, co wpływa znacznie na zmianę wyglądu. Przy ustawianiu modelek często zwraca się uwagę na to, aby napiąć lub zluzować części ciała. Równie ważny jest dobór właściwego kąta spojrzenia na modela.
A tutaj opuszczona broda nie dodaje uroku twarzy.
Krzysztof Paszkiewicz
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi, zabieram się za drugą poprawioną wersję.
Robert Bresson
Moja mała galeria.
to ja tylko dorzucę że powinieneś dbać o tło!!! ten kontakt na 3 i kawałki kanapy na wszystkich tak sobie wyglądają, a wystarczy zarzucić jakiś gładki materiał, a kontakty wywalić w szopie, na 3 widać że modelka ma przecudne oczy - myslę, że w tym kierunku pokazywania jej warto iść!
powodzenia!![]()
Skontaktuj się z nami