Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Pytanie w sprawie D 80

Witam serdecznie. Jestem nowy na tym forum choć czytam go od jakiegoś czasu i postanowiłem zwrócić się do was o pomoc. A mianowicie:
    Postanowiłem kupić sobie D 80 i związku z tym mam kilka pytań bo sam nie mogę sobie poradzić.
    Pytanie
    1 Zastanawiam się nad zestawem z 18-70 czy 18-135 (bo ten pierwszy już miałem w
    użyciu i twierdzę że jest bardzo dobry a tego drugiego to nawet nie trzymałem w
    rękach a słyszałem że przy 18mm straszna beczka wychodzi) ?
    2 Mam zamiar kupić coś do zdalnego sterowania i zastanawiam się, który sprzęt wybrać
    czy pilota ML-L3, czy kabel MC-DC1 (czy to prawda że jeśli ktoś używa też pilota to
    może przez przypadek uruchomić i mój aparat)?
    3 A teraz sprawa ceny znamy już cennik Nikona na wrzesień i jak zwykle zastanawiam
    się czy kupić teraz czy może w październiku cena może spaść?
    pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Domyślnie

ja podejrzewam ze cena dopiero w okolicach gwiazdki spadnie...
    D800, D750 i Z6 + Tokina 17-35/4, Z50/1.8, Tamron 28-75/2.8, Nikkor 85/1.8, Samyang 135/2.0, Tamron 70-210/4, SB900, Godox 685 i 350 i zawsze za malo czasu...

Domyślnie

no oby na gwiazdke spadla na pysk na szyje! lub chociaz jakas fajno promocne dali...
    ja glownie czekam na testy body....

Domyślnie

zbig, 18-70! lepszy ale krótszy. lepszy bo lepiej wykonany. w sprawie sampli się nie wypowiadam. z obu szkieł na necie ładne zdjęcia krążą. Prawda jest taka, że 18-135 ma mocowanie plastikowe a 18-70 metalowe. jest solidniejszy. i ma wskaźnik odległości ostrzenia
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek
    zbig, 18-70! lepszy ale krótszy. lepszy bo lepiej wykonany. w sprawie sampli się nie wypowiadam. z obu szkieł na necie ładne zdjęcia krążą. Prawda jest taka, że 18-135 ma mocowanie plastikowe a 18-70 metalowe. jest solidniejszy. i ma wskaźnik odległości ostrzenia
    Czyli Nikon robi obiektywy z plastikowym bagnetem? Fuuuuj. W takim razie nie ma co się zastanawiać - 18-70 LEPSZY

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania
    Czyli Nikon robi obiektywy z plastikowym bagnetem?
    nowy 18-135 taki właśnie plastikowy bagnet ma

Domyślnie

Chyba Hesja nawet proponuje swoim klientom 18-70, bo ten nowy nie bardzo. Ale, ja co do pilota... Jest więcej opcji - np. obila mi się o oczy metoda wykorzystujaca uniwersalnego pilota do TV. Co do wlaczenia przez kogos innego, to aby wyzwolic migawke, musisz miec w body ustawiony tryb zdjęć z pilotem (ten sam przełącznik co pojedyncze i seryjne), zatem dopóki nie przestawisz, to nikt zdjęcia Twoim aparatem nie zrobi. Jeśli natomiast ustawisz aparat w tryb dla pilota, to dowolny pilot będzie z nim działał bo nie ma tu nic takiego jak autoryzacja pilota

Domyślnie

dziękuję wszystkim za odpowiedź dziś złożyłem zamówienie i wziełem nikona D 80 + ob. 18-70, wężyk zamiast pilota no i dwie karty po 1 GB i teraz czekam z niecierpliwościa na towar. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
    Nikon D 80

Domyślnie

Czekamy na testy, opinie i spostrzezenia z zakupionego zestawu
    D800, D750 i Z6 + Tokina 17-35/4, Z50/1.8, Tamron 28-75/2.8, Nikkor 85/1.8, Samyang 135/2.0, Tamron 70-210/4, SB900, Godox 685 i 350 i zawsze za malo czasu...

Uprawnienia umieszczania postów