Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tamron czy sigma 70-300 do D 40

chcialem sie poradzic ktory obiektyw wybrac do D 40 na zwierzaki mam dwa na oku tamrona czy sigme oba 70-300
    chcialbym wybrac cos z tych dwoch modeli
    http://www.allegro.pl/item619522273_...er_zestaw.html
    http://www.allegro.pl/item611021944_..._vat_nowy.html

ktory bedzie lepszy bo cenowo to 100 zl

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Oba są porównywalne.
    Niestety AF działa w nich wolno ale czego można się za tę cenę spodziewać?
    Zwróć uwagę na średnicę filtra, bo jak już masz jakieś to może podejdą. A filtry kosztują sporo!
    http://fotografuj.pl/Dzial/Porownaj_...Di_LD_Macro_2|

Jeśli chodzi o zwierzaki, szukałbym jakiegoś obiektywu z szybkim AF. Niestety ceny takich zaczynają się od 3000 zeta. Moim marzeniem jest S 150-500.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

A ja radziłbym dokładnie sprawdzić czy ta Sigma, którą jesteś zainteresowany ma na pewno silnik HSM, bo to że działa z D40 to wiadomo bo bagnet nikona itd, ale czy autofocus będzie Ci działał to już inna historia. Z oferty nie wynika jednoznacznie, że akurat ten obiektyw ma silnik!!! Zauważ, że masz tam tylko legendę oznaczeń + lakoniczne stwierdzenie "działa z D40, D40x i D60) Jasne, że działa bo musi, ale czy Af będzie faktycznie automatyczny...?. Tak sie składa, że też mam 40 stke + kit 18-55 mm + nikkor 75-300 mm AF, który oczywiście działa, ale ostrzyć trzeba manualnie. Do niedawna widziałem APO 70 - 300 mm HSM za jakies 800 zł, ten jest tańszy o 200 zł co może oznaczać że jest to ta tańsza wersja bez HSM (ale moge sie mylić)
    A co do jakości, z tego co ja wiem Sigma jest po prostu lepsza od tamrona, obraz ostrzejszy ale pamiętaj że najwyżej do mniej więcej 200 mm, potem już niestety mniejsze lub większe mydełko

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek_apocaliptic Zobacz posta
    A ja radziłbym dokładnie sprawdzić czy ta Sigma, którą jesteś zainteresowany ma na pewno silnik HSM
    Na pewno nie ma.
    Po pierwsze dlatego, że cena. Po drugie, jakby był HSM, to nie wierzę, by sprzedawca z alledrogo zapomniał o tym napomknąć. I po trzecie wreszcie, Sigma zdaje się nie ma w ofercie 70-300 z HSM.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 29-04-2009 o 20:54
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Na pewno nie ma.
    Po pierwsze dlatego, że cena. Po drugie, jakby był HSM, to nie wierzę, by sprzedawca z alledrogo zapomniał o tym napomknąć. I po trzecie wreszcie, Sigma zdaje się nie ma w ofercie 70-300 z HSM.
    To jest wersja z silnikiem (inaczej by nie pisali że D40/x/60) Ale jest to wersja bez APO stąd cena...

Ja bym sobie odpuścił jeden jak i drugi. Z tanich 70-300 to moim zdaniem do polecenia tylko Sigma 70-300 APO AF-Motor. Trochę droższa, ale warto dołożyć, bo Ci aberracja chromatyczna nie zjada zdjęcia. No, przynajmniej nie w takim stopniu
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    To jest wersja z silnikiem
    silnik vs HSM...

Domyślnie

Zdecydowanie jest to zwykly motor, choc ogolnie jest drozsza i tansza wersja tego szkla.Niektorzy uparcie na allegro nazywaja to hsm
    D40+grip+N18-55+N55-200mm+N50mm 1/8D+Tokina AT-X400mm f5.6

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Jak dopiszesz do ceny jedno zero, to możesz zacząć szukać HSM Sigmy o ogniskowej w okolicach 300.

Uprawnienia umieszczania postów