Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie prostowany fish-eye

hej

macie może przykłady "prostowanych" zdjęć z jakiegoś rybiego oka ?
    chodzi mi w miarę możliwości o pełną rozdzielczość - interesuje mnie spadek jakości w prostowanych miejscach.

jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

no i też ciekawi mnie jaki program byłby do tego najlepszy.
    w sumie FishEye-Hemi wygląda ciekawie. Ktoś używa ?

Moja dziewczyna od dawna zajawiła się na rybie oko ale było jej szkoda kasy i teraz jest zdecydowana, że kupi Samyanga jak będzie dostępny i okaże się dobry optycznie.
    a ja nie lubię za bardzo tego efektu, który daje fisheye, ale zastanawiam się nad wykorzystaniem jako "stałki szerokokątnej".

z góry dzięki za info
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Zdjęcia z nikkora 10,5 mm idzie otwierać w sofcie NC i NX jako rybie oko lub właśnie "wyprostowane".
    Może ktos ma plki i ci podeśle. Ja nie mam tego szkła.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, CNX i Hemi podany przez kolege troche inaczej prostuja zdjecia.

CNX stara sie wyprostowac wszystko pion/poziom, co jednoczesnie pozbawia nas sporej czesci kadru

plugin Hemi Fisheye stara sie prostowac przede wszystkim pion, w znieksztalcenia w poziomie ingerujac duzo mniej
    zachowujac praktycznie caly kadr

przyklady (16mm fisheye na FF)

oryginal z fisza

prostowany cnx

prostowany pluginem hemi fisheye

pobawialem sie troche jednym i drugim i w moim odczuciu nie ma jednej slusznej metody na prostowanie zdjec, duzo zalezy od tego co jest w kadrze... niektore wypadaly korzystniej przy prostowaniu CNX-em, inne lepiej przy uzyciu Hemi
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 27-04-2009 o 00:56

Domyślnie

Wydaje mi się, że przynajmiej w powyższych przykładach hemi lepiej się spisuje. Choć niewiele się traci detali w cnx-ie.

Domyślnie

Może mi ktoś naświetlić co to za soft ten Hemi ? Może bym się pobawił z prostowaniem zdjęć z Zenitara

edit:
    OK, już mam. Widzę, że występuje to jako osobny plugin do PS. Tyle, że nie darmowy.

A może ma ktoś namiar na coś podobnego, ale freeware?

Domyślnie

pobawic sie mozesz darmowym - bedziesz mial fotke oklejona napisami jak wyzej, a jak sie spodoba i stwierdzisz, ze dobre to mozesz kupic, nie jest drogi

Domyślnie

Hemi opisywał kiedyś Rockwell.
    Pomijając zwyczajowy nonsens niektórych jego wypowiedzi, artykuł jest całkiem ciekawy i zawiera dobre przykłady:
    http://www.kenrockwell.com/tech/fisheye-hemi.htm
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Jacku, CNX i Hemi podany przez kolege troche inaczej prostuja zdjecia.

CNX stara sie wyprostowac wszystko pion/poziom, co jednoczesnie pozbawia nas sporej czesci kadru

plugin Hemi Fisheye stara sie prostowac przede wszystkim pion, w znieksztalcenia w poziomie ingerujac duzo mniej
    zachowujac praktycznie caly kadr

(16mm fisheye na FF)
    softu Hemi nie znałem.
    Ja wyraźnie pisałem tylko o jednym obiektywie:
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zdjęcia z nikkora 10,5 mm idzie otwierać w sofcie NC i NX jako rybie oko lub właśnie "wyprostowane".
    Może ktos ma plki i ci podeśle. Ja nie mam tego szkła.
    Kiedys otwierałem nefy z tego szkiełka - fajny efekt był bo on nie obcina, daje większy kadr, ale daje białe pola tam gdzie nie może interpolować informacji.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Kiedys otwierałem nefy z tego szkiełka - fajny efekt był bo on nie obcina, daje większy kadr, ale daje białe pola tam gdzie nie może interpolować informacji.
    Chodzi Ci o cos takiego ?

Taki obrazek wypluwa CNX przy prostowaniu jesli zaznaczy sie dodatkowa opcje pt "include areas where there is no image data"... i jeszcze mozna sobie kolor wypelnienia wybrac.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 27-04-2009 o 14:07

Domyślnie

mniej więcej o to ale jak pamiętam to na nikkorze 10,5 lepiej prostowało linie

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów