Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 2 Obiektywy

Domyślnie

JK, oczywiscie ze mozna nawet manualnym szklami super zdjecia robic w sportach motorowych ale jak chcesz miec fajna glebie i walnac seryjke to juz AFS wchodzi tylko w gre
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

kit 18-70 bedzie szybciej ostrzył niz nowy 70-300.
    w zaresie szerokiego kąta soczewki sie muszą mniej przemieszczać (uwzględniam istnienie IF) i dlatego szerokie kąty są szybsze od teleobiektywów.
    na japońskeij stronie nikona sa podane wykresy MTF tych szkieł i wynika z nich, że nowy 70-300 jest lepszy niz 70-300 D ED.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ictus
    JK, oczywiscie ze mozna nawet manualnym szklami super zdjecia robic w sportach motorowych ale jak chcesz miec fajna glebie i walnac seryjke to juz AFS wchodzi tylko w gre
    Otoz to! widac ze wie chlopak o co w tym chodzi!

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    kit 18-70 bedzie szybciej ostrzył niz nowy 70-300.
    No tak ale zauwaz ze przy dlugiej ogniskowej (zoom-ie) obiekt tak czy inaczej jest dalej i latwiej jest za nim sledzic obiektywem i na chlopski rozum "im dalej tym wolniej jedzie" (mam nadzieje ze zrozumiecie o co kaman :P ) i juz nie potrzeba tak szybkiego obiektywu!

A z kitem mozna (trzeba) blizej podejsc wiec i ty musisz sie szybciej poruszac za obiektem wiec i szklo musi szybciej ostrzyc!

TAK MI SIE TO WSZYSTKO WIDZI! jesli sie myle wyprowdzcie mnie z mylnego przekonania!

A jezeli nowy 70-300 ma byc lepszy i cena ma byc taka jaka podaja orientacyjnie to trzeba czekac az bedzie i brac!!!

[ Dodano: Pią 08 Wrz, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    AF-S 200-400/4 IF-ED VR
    Jesli zasponsorujesz to biore

Domyślnie

Nie, żebym się czepiał ... ale sugerowana cena 70-300 VR to 2300zł (patrz np. u Hesji), a 80-200 mozna upolowac na alledrogo czy innym ebayu za ok. 2000zł (trochę strzelam). Biorąc pod uwagę, że 80-200 ma stałe światło 2,8 (chyba lepszy jasny niż ciemny z VR, co nie?) to nie widzę za bardzo sensu płacenia takiej kasy za tego nowego. No chyba, że absolutnie jedynym kryterium jest AF-S (stary 80-200 jest tylko AF).

Domyślnie

Sejsmolog, jeśli zasadniczo będzie miał możliwość rąbać wszystko na f/8, to mu to nie sprawi specjalnej różnicy, a na pewno będzie szybko, łatwo i wygodnie. A cudowna jakość optyczna na niewiele się zda, kiedy zdjęcia będą nieostre z powodu nienadążającego AF-a.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ictus
    A gdzie ty przeczytałeś w mojej wypowiedzi coś o niemożności robienia zdjęć obiektywem manualnym. Gdzie tam znalazłeś coś o "walnięciu seryjki". Czytaj chłopie posty i staraj sie zrozumieć, co tam napisano, a nie fantazjuj.
    Jacek

Domyślnie

ale wlasnie patrzac na twoje fotki widaz ze leciales po malych przyslonach a takiej fotografi przydaje sie ladnie rozmyc tlo
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów