JK, oczywiscie ze mozna nawet manualnym szklami super zdjecia robic w sportach motorowych ale jak chcesz miec fajna glebie i walnac seryjke to juz AFS wchodzi tylko w gre
Szukaj
JK, oczywiscie ze mozna nawet manualnym szklami super zdjecia robic w sportach motorowych ale jak chcesz miec fajna glebie i walnac seryjke to juz AFS wchodzi tylko w gre
kit 18-70 bedzie szybciej ostrzył niz nowy 70-300.
w zaresie szerokiego kąta soczewki sie muszą mniej przemieszczać (uwzględniam istnienie IF) i dlatego szerokie kąty są szybsze od teleobiektywów.
na japońskeij stronie nikona sa podane wykresy MTF tych szkieł i wynika z nich, że nowy 70-300 jest lepszy niz 70-300 D ED.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Otoz to! widac ze wie chlopak o co w tym chodzi!Zamieszczone przez ictus
No tak ale zauwaz ze przy dlugiej ogniskowej (zoom-ie) obiekt tak czy inaczej jest dalej i latwiej jest za nim sledzic obiektywem i na chlopski rozum "im dalej tym wolniej jedzie" (mam nadzieje ze zrozumiecie o co kaman :P ) i juz nie potrzeba tak szybkiego obiektywu!Zamieszczone przez Jacek_Z
A z kitem mozna (trzeba) blizej podejsc wiec i ty musisz sie szybciej poruszac za obiektem wiec i szklo musi szybciej ostrzyc!
TAK MI SIE TO WSZYSTKO WIDZI! jesli sie myle wyprowdzcie mnie z mylnego przekonania!
A jezeli nowy 70-300 ma byc lepszy i cena ma byc taka jaka podaja orientacyjnie to trzeba czekac az bedzie i brac!!!
[ Dodano: Pią 08 Wrz, 2006 ]
Jesli zasponsorujesz to bioreZamieszczone przez Czornyj
![]()
Nie, żebym się czepiał ... ale sugerowana cena 70-300 VR to 2300zł (patrz np. u Hesji), a 80-200 mozna upolowac na alledrogo czy innym ebayu za ok. 2000zł (trochę strzelam). Biorąc pod uwagę, że 80-200 ma stałe światło 2,8 (chyba lepszy jasny niż ciemny z VR, co nie?) to nie widzę za bardzo sensu płacenia takiej kasy za tego nowego. No chyba, że absolutnie jedynym kryterium jest AF-S (stary 80-200 jest tylko AF).
Sejsmolog, jeśli zasadniczo będzie miał możliwość rąbać wszystko na f/8, to mu to nie sprawi specjalnej różnicy, a na pewno będzie szybko, łatwo i wygodnie. A cudowna jakość optyczna na niewiele się zda, kiedy zdjęcia będą nieostre z powodu nienadążającego AF-a.
A gdzie ty przeczytałeś w mojej wypowiedzi coś o niemożności robienia zdjęć obiektywem manualnym. Gdzie tam znalazłeś coś o "walnięciu seryjki". Czytaj chłopie posty i staraj sie zrozumieć, co tam napisano, a nie fantazjuj.Zamieszczone przez ictus
Jacek
ale wlasnie patrzac na twoje fotki widaz ze leciales po malych przyslonach a takiej fotografi przydaje sie ladnie rozmyc tlo
Skontaktuj się z nami