Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Problem z AF??

Thumbs down Problem z AF??

Witam. Nie jestem pewien czy to problem auto fokusa czy coś "popaprałem" w ustawieniach aparatu. W ostatnią sobotę i niedzielę, rano ok. 9.00 robiłem trochę zdjęć. Aparat Nikon D300, szkła Nikkor 50 mm 1,4 i Nikkor kitowy 18-135 mm. Generalnie było bardzo jasne słońce. Fotografie robione na priorytet przysłony, sprawdzałem różne czasy i przysłony. Generalnie wygląda tak ze miałem straszne problemy z ostrością i wogóle kolorami. Najpierw obiektyw długo ostrzył, a kiedy już w końcu "pstryknął" to zdjęcia wychodziły bardzo dziwne (w załączniku poniżej). Generalnie nie mógł wysostrzyć na twarzy modelki, pomiar matrycowy 3D sobie jakoś jeszcze radził, inne metody pomiarowe niestety nie. Zreszta jak już nawet wykonałem zdjęcie to wygląda ono dziwnie, niedoostrzone i przepalone nawet jeśli robiłem je w cieniu. 2 dni wcześniej w okolicach godziny 16.30 - 19.00 robiłem zdjęcia na tych samych ustawieniach i tam było OK. Właściwie to nie wiem co się stało, za dużo słońca? Czy ja coś naknociłem?? Może pomożecie?? Te zdjęcia w załączniku to te "lepsze" - wybrane specjalnie
    1

2

3

4
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-04-2009 o 11:44

Domyślnie o zdjęciach

...Moim zdaniem przynajmniej drugie zdjęcie było robione z za krótkim czasem...w stosunku do ogniskowej
    Żeby powiedzieć coś więcej potrzeba więcej info a tych w zdjęciu brak...
    Może było ustawione AF-C...co przy zdjęciach statycznych jest błędem...Pozdrawiam
    D850, F70, N 20-35/2.8, N 105/2.8, N 85/1.8, N 50/1.4, N 35/2, N 28-70/2.8, N 80-200/2.8, N 24-120/4, SB900, SB600, Manfrotto 055CB + 141RC

Domyślnie ...cd o zdjęciach

Ups...Mała pomyłka jeżeli chodzi o dobór czasu ekspozycji do ogniskowej...Dotyczy to pierwszego zdjęcia)..Reszta opisu tak samo jak wyżej
    D850, F70, N 20-35/2.8, N 105/2.8, N 85/1.8, N 50/1.4, N 35/2, N 28-70/2.8, N 80-200/2.8, N 24-120/4, SB900, SB600, Manfrotto 055CB + 141RC

Rozmowny
    Miasto
    augustów/żory/stafford

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bragjure Zobacz posta
    zdjęcie było robione z za krótkim czasem...w stosunku do ogniskowej
    raczej za dlugi czas jest przyczyna nieostrosci na jedynce
    ...

Domyślnie

W każdym wypadku było AF-S. No i ręce mi się troszkę trzęsły... jak to po czterdziestce No i preselekcja przysłony (od najmniejszej (chyba 4) do 11.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bragjure Zobacz posta
    ...Moim zdaniem przynajmniej drugie zdjęcie było robione z za krótkim czasem...w stosunku do ogniskowej
    Żeby powiedzieć coś więcej potrzeba więcej info a tych w zdjęciu brak...
    Może było ustawione AF-C...co przy zdjęciach statycznych jest błędem...Pozdrawiam
    Zdjęcia mają exif-y..
    1. 1/15 to już brawura
    2, 3, 4 .. bez czepiania jesli chodzi o czas.
    Odnosze wrażenie, że AF nie był celowany na twarz modelki tylko na ubranie lub przyrodnicze otoczenie.. Sam wybierasz, czy dynamicznie?
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie Problem z AF.

Sam wybierałem punkt ostrości i zawsze przestawiałem go na oczy modelki. Efekt - porażka. Wczoraj zrobiłem kilka testowych zdjęć i podobny efekt... na obiektywie nikkor 50 mm - oczy wyostrzone a pomiędzy oczami (na środku kadru) nieostro.

Domyślnie

Sprawdź dla pewności czy nie ruszyłeś korekcji AF, ewentualnie zrób sobie test bateryjkowy - może jakiś paproch się zapodział i trzeba dmuchnąć?
    A może spróbuj zresetować puszkę do ustawień fabrycznych i przeczyść styki na bagnecie i w aparacie.
    Może to nie pomoże ale wykluczy pewne przyczyny.
    Ostatnio edytowane przez ktm777 ; 26-04-2009 o 14:33

Domyślnie Problem z AF

Korekcji na 100% nie naruszyłem, robiłem czyszczenie matrycy i przewertowałem instrukcję

Domyślnie

Zrób jakiś test bateryjkowy, najprawdopodobniej masz BF lub FF, możliwe że da się to załatwić korekcją w body. Jeśli nie to albo nauczysz się z tym żyć i stosować większą GO albo serwis.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów