Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie National PE-250S

Pytanie do osob obeznanych w troche starszej technice, chodzi mi o przyblizony opis ustawienia tej lampy. Jezeli ktos posiada instrukcje bylbym bardzo wdzieczny za jakies skany (jestes swiadomy ze w j. polskim nie wystepowala, po angielsku sobie poradze). Czy jest jakas opcja zeby ta lampa dzialala w miare rozsadnie z D90? Przynajmniej przez jakis czas, do momentu zakupu czegos "nowszego". Niestety na razie nie moge sprawdzic jakie wychodza z nia zdjecia bo nie mam obiektywu.
    Dolaczylem zdjecia lampy

Domyślnie

Witam,

zmierz napięcie na stopce, czy jest bezpieczne dla Twojego aparatu.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Napiecie ok 220V, wiec chyba znosne dla aparatu, w instrukcji jest notka, ze lampa nie moze miec powyzej 250V. To jak, moge ja bezpiecznie podlaczyc? Nie chce czegos od razu spierniczyc Obiektyw juz mam, ale boje sie troche podlaczac to "cudo". Blysk jest na pewno bo z zenitem sprawdzalem.

Domyślnie

Nie podłączaj!!!! Napięcie bezpieczne na stopce to ok. 6V.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek20stencel5 Zobacz posta
    no przeciez napisalem ze instrukcja mowi o 250V. W koncu kto ma racje???? 6V nie jest czasem dla Dxxx????

Domyślnie

Cytat z instrukcji:
    (...) Ujemne napięcia lub napięcia powyżej 250V przyłożone do styku w sankach mocujących mogą nie tylko uniemożliwić normalne działanie, ale także uszkodzić obwody synchronizacji aparatu lub lampy. (...) strona 234.
    Czyli jak, bezpiecznie jest podłączyć tą lampę?

Domyślnie

Jeżeli jest tak to możesz podłączyć.

Domyślnie

Lampa działa, ale ponawiam prośbę o instrukcję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek20stencel5 Zobacz posta
    Wymień choć jedno body nikona które ma takie ograniczenie! Generalnie lustrzanki nikona dopuszczają do 250 V. Nie sprawdzałem jednak wszystkich instrukcji pod tym kątem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów