Szukaj
Zakupiłem. Dziś dotarł. Wykonany solidnie, pokrętła sprawne i nie piszczą. Całość minimalnie różni się kolorystycznie.
"nie pióro czyni obraz lecz malarz"
Pozdro Kuba
Przeglądając oferty cenowe MD-D80 Alfa znalazłem grep do niego podobny lecz z wbudowanym akumulatorem
http://www.allegro.pl/item706158904_...kumulator.html
Czy ktoś z Was miał okazję go używać a jeśli tak jak to się ma do Alfy. Cenowo może oferta ciekawa dla kogoś kto nie ma już zastępczych akumulatorów.
A jak Ci się taki wbudowany aku zepsuje to co...
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Cena atrakcyjna, ale jednak ze względu na to, że aku wbudowane jest na stałe, to trochę ryzykowna opcja. Mam trochę doświadczenia z zamiennikami do Lumix'a. Zwykle pojemność tanich zamienników trzeba podzielić najczęściej przez dwa i wychodzi realna pojemność.
Pomysł ze stałym aku jest fajny. Dzięki temu do gripa może wejść naprawdę spore aku. Gdyby zrobić ogniwo custom design, to w takiej objętości zmieściłoby się jakieś 5000mAh. Niestety dobry li-pol (bo o takim myślę) kosztuje. Wątpię czy cena takiego gripa zamknęłaby się w 400 PLN. Ostatnio w robocie sprowadzaliśmy pakiety 22.2V (6 cel) o takiej pojemności. Pakiet kosztuje 140$ w cenie hurowej od producenta. Do takiego gripa potrzebne by były dwie cele, więc pewnie jakieś 50$ za samo aku (od producenta), a do tego trzeba jeszcze doliczyć wszystkie marże po drodze![]()
Jedna uwaga do Alphy. Mój egzemplarz, po jego użyciu do np. zdjęć w pionie, z sukcesem blokuje kółko nastawcze przesłony w body. Wtedy muszę "ruszyć" kółkiem w gripie i wszystko wraca do normy. Dobrze, że nie jest to nagminne blokowanie.
D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF
Mnie natomiast tylne pokrętło nastawcze także, jak napisał ktoś wcześniej, nie reaguje za każdym razem. Zdarza się, że trzeba przekręcić nawet siedem razy, żeby "przeskoczyło" o jedną działkę... zazwyczaj jest to 2,3 razy. Jest to bardzo wkur...ce. Ktoś jeszcze miał podobny problem? Przeszło to samoistnie czy to taka wada niektórych? Podpowiedzcie coś, bo nie wiem czy reklamować czy nie. Grip dopiero wczoraj przyszedł z Foto Tipa (nawiasem mówiąc niezły express tam mają, bo kupiłem w piątek, pieniądze wpłaciłem w piątek i w piątek wysłali... gdyby tylko nie ten kurier...)
Generalnie to Nikonek...
po 2 miesiącach u mnie pokrętła są dobre... jak na razie...
nic nie blokują i załapują za każdym razem zmianę parametrów
jedynie przycisk blokady ekspozycji się prawie cały wytarłtzn. napis na nim
pozdrawiam
cyfrowo i analogowo
wcześniej ktoś pisał, że pokrętła na początku ciężko chodzą i muszą się wyrobić - ale czy dotyczy to również braku reakcji - nie wiem
galeria: http://erde.farmapomyslow.pl/
Skontaktuj się z nami