No nie do końca - możesz po prostu poprosić o zwrot kasy.
Szukaj
No nie do końca - możesz po prostu poprosić o zwrot kasy.
Nikon jest, światło zawsze jakieś też jest, tematów bez liku a czasu za cholerę
Pytanie do odsyłających alphe na gwarancję - jak jest z wysyłką, muszę sam pokryć jej koszty ??
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Może z jeden głos rozsądku. Kupiłem Alphę (ze znaczkiem alpha) by meike na początku stycznia ( 1 bądź 2 stycznia był u mnie). Z początku tak jak wy byłem mocno przerażony tym jak baterie szybko ulegają samorozładowaniu (mam jedną oryginalną i jeden zamiennik). Też tak jak większość z was chciałem odsyłać go do sklepu i prosić o zwrot kasy lub wymianę na nowy. Ale wpadłem na pomysł przetestowania czy szybkie samorozładowywanie baterii faktycznie jest winą gripa czy może samych baterii. Postawiłem aparat w spokoju na 4 dni (aparat włączony, grip włączony, obie baterie załadowane). Po 4 dniach sprawdzam procentowy spadek mocy baterii, wychodzi ok. 3% w obu bateriach. Następnie zdjąłem grip, jedną baterię wsadziłem do aparatu a drugą zostawiłem na "wolnym powietrzu". Po 4 dniach zdziwienie, w obu ubyło kolejnych ok. 3%. Wychodzi na to że grip nie ma tu nic do gadania. Jeszcze jeden test, tym razem w "polu". Akcja, spotkanie rodzinne. Obie baterie w gripie, grip podpięty, 308 zdjęć w ok 5 godzin. Używana bateria straciła ok. 39% (przy czym dość często odpalałem ekranik). Z obliczeń wychodzi, że na pełnej baterii spokojnie powinienem uzyskać wynik w przedziale 750 - 800 zdjęć. Wynik ten zgadzał się z tym, co zaobserwowałem podczas używania aparatu bez gripa. Należy dodać, że podczas robienia zdjęć nieużywana bateria nie straciła nic na swojej mocy.
Konkluzja: Przed zakupem gripa nie interesowałem się jak przebiega samorozładowanie baterii. Po zakupie, nastraszony przez waszacząłem się tym interesować i z początku byłem przerażony. Ale jak widać po testach wszystko wygląda na ok. Wam radzę przed odesłanie gripów również na przeprowadzenie takich testów. W części przypadków może się okazać że wina niem leży po stronie gripa lecz waszej
![]()
Ostatnio edytowane przez TristisAnima ; 26-02-2010 o 13:20
D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka
ja pokrywałem koszty samNic nie mówili o zwrocie kasy - może byłem za mało stanowczy...
Generalnie to Nikonek...
To normalne, że akumulatory tracą z czasem ładunek. Normalnym już niestety nie jest przypadek, w którym bateria w gripie pokazuje 75% naładowania by po kilku dosłownie zdjęciach totalnie umarła. Baterie mam tylko oryginalne, nigdy nie ufałem zamiennikom.
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Nie no oczywiście twój przypadek w ogóle nie pozostawia złudzeń i gdybym ja miał taką sztukę bez zastanowienia zwracałbym ją do sklepu. Opisałem swój przypadek bo nie spodziewałem się aż tak dużego spadku mocy (3% w 4 dni) i winiłem za to właśnie grip. Co do baterii, miałem obawy kupując zamiennik i to jeszcze najtańszy z możliwych(tyle się o nich naczytałem) ale zaufałem swojemu szczęściu i póki co jest ok. Zamiennik sprawuje się identycznie jak oryginalna. Co do gripa po testach śpię spokijniej
i jestem mega zadowolony
.
D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka
No bo u mnie jest taka sytuacja, że co prawda nie ma żadnych nagłych spadków napięcia, ale aku (oryginał) wsadzony w grip (alpha, a właściwie MeiKe alpha) systematycznie się rozładowuje, aż to totalnego zdarcia aku do absolutnego zero (zaciemniony wizjer, brak licznika zdjęć... tak jakby aku był wyjęty). Dodam, że włączenie/wyłączenie gripa nie zmienia sytuacji. Gdy nie używałem gripa, a aku leżał normalnie w aparacie, nic takiego nie miało miejsca. Poza tym, gdzie podziewa się te uciekające 0.05V zmierzone przez kogoś tutaj?? Przecież w przyrodzie nic nie ginie...
Ostatnio edytowane przez coroner ; 26-02-2010 o 13:25
Przed zakupem gripa w ogóle nie sprawdzałem jak się przedstawia procentowy spadek naładowania (a miałem już aparat prawie rok). Dopiero po zakupie zacząłem sprawdzać a nie mając pkt. odniesienia byłem przerażony. Przeprowadź takie testy jak ja. jeśli wyniki będą mocno od siebie odbiegać, wymieniaj.
No tak, tylko fotografuję załóżmy raz na 2 tygodnie i jeszcze nigdy nie miałem tak, żeby między jedną a drugą sesją aparat był "czarny"
Skontaktuj się z nami