Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: BW

Oszczędny w słowach
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie BW

Co sądzicie o takiej obróbce ??

prosze o wszelkie porady i w sprawie BW

Domyślnie

Sadze, ze to zdjecie nie jest czarnobiale - to zdjecie czarnoszare.

Nie masz tu wogole bieli - obejrzyj histogram.
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Odnośnie obróbki, to się nie podoba - "bw" jest bardzo twarde i ciężkie. Dodatkowo moooocno przeostrzyłeś.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

jak dla mnie przeostrzone straszliwie,
    |D300||MB-D10||24-70 f/2.8||70-200 f2.8||sb800|

Oszczędny w słowach
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

to troszke poprawione

Domyślnie

Daleki jestem od oceniania cudzych zdjęć, sam nie zrobiłem jeszcze nic co powaliłoby kogoś na kolana, ale pozwolę sobie wypowiedzieć się w tym wątku. Nie ukrywam, że B/W mnie w pewnym sensie fascynuje, ale wydaje mi się, że są zdjęcia, które po prostu nie nadają się do konwersji na mono. Oglądając różne zdjęcia B/W często widzę, że jedną z ich głównych zalet są efektowne kontrasty między ciemnymi i jasnymi obszarami. Jeśli na oryginalnym zdjęciu tych kontrastów nie ma, to wyciąganie ich potem podczas konwersji do mono może nie dać zadowalających rezultatów. Oczywiście w niektórych przypadkach właśnie mało kontrastowa, wręcz szara obróbka świetnie się sprawdza, ale chyba raczej nie będzie to taki dość wesoły portret jak ten powyżej. Może to zdjęcie po prostu nie ma tego "czegoś", co kwalifikuje je do udanego B/W. Być może rzucą się na mnie zaraz fachowcy, którzy stwierdzą, że nawet ze zdjęcia białej kartki można zrobić fascynujące B/W, ale taka jest właśnie moja laicka opinia.

Pzdr
    M
    http://www.flickr.com/photos/marcinko137/

Domyślnie

druga wersja dalej slaba - wuyglada jakbys tylko rozjasnil jasne tony. wciaz oko bialk ooka ma ten sam odcien co skora twarzy, ktora z kolei wyglada na zbyt jasna, usta tez sa bardzo zblizonej jasnoci - wszystko to sprawia ze masz duza jasna plame - otoczona bardzo ciemnymi wlosami - i wszystko wyglada płasko.

Wyglada jkbys uzywal zbyt duzo kanalu czerwonego w konwersji.
    Puszki i słoiki...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

Dzięki wszystkim za opinie zabieram sie do trenowania , bardzo lubie bw a moze używacie jakieś gotowe filtry?
    pozdro

Domyślnie

Tak. Silver Efex z Nik Software. Ale raczej po odpowiednim przygotowaniu zdjęcia w kolorze i oczywiście tylko jako element całego postprocessingu.

Domyślnie

A masz może w kolorze ?
    NIKON D90 + 18-105 VR + NIKORR 35mm 1.8G + Metz 48 AF-1

Dars

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów