Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Nowy Nikon D2Hs

Domyślnie

zastanawiajacy jest fakt, jak w jednak dość biednym kraju tylu ludzi zdecydowanie
    oczekuje na aparat z raczej wyzszego segmentu rynkowego. Wszyscy nagle wyprzedaja
    za grosze (bo jak inaczej przy takiej podazy) swoje D70 i kupuja nastepce 100-ki...
    a wielu jeszcze nie dokonca D70 poznało Faktycznie czekam na nastepce D100 -
    ale nie szaleje - mam go juz 1,5 roku i nawet szkoda byloby go sprzedawac za 4tys.
    bo wiem, że i tak następca mnie nie zadowoli - zadowoli mnie D2X - a w nastepcy D100
    to ja widze tylko przyczynek do obnizania ceny D2X - jak już będzie
    Poczekam - kupie i zostawie. Bo to wystarczy dla hobbysty na lata - a marketingowcy
    niech robia nowości, a inni niech kupują - 40 fot do bufora - potem 100 i 500 - ale po co ?
    To se kupie kamere Już tak gonilem ze sprzetem audio - co rok nowosc - nowy katalog
    i dawaj - aż olałem - kupilem Rotela - mam juz 5 lat i pewnie pozostawie do końca życia
    - choc nadal co roku jest nowy model... ino po co ? W fotografii cyfrowej faktycznie jeszcze
    pare lat to będzie widoczny postep - choć gołym okiem to juz chyba z rok i bedzie max -
    to tak jakby robic na negatywach sprzed 10 lat. Ale ostatnie 4 lata juz nie zmieniły bardzo
    kliszy. Zobaczcie komputery - mam "topowe" modele z 2000 - 2003 i teraz - 12.2004
    Tam 2000-2003 faktycznie przepasć, ale PIV 2,6 z 2003 roku i nowy 3.0HT to juz nie widze
    takiej róznicy w szybkości jak w....cenie
    Dlatego sądze że nie ma co przesadzać - miłoby było jakby nowy Nikon był - ale
    wole zeby był za 10mcy i lepszy od równoległych konkurentów na rynku - niz dziś, i za
    miesiąc znowy dylemat - Minolta lepsza, Pentax lepsz itd itd... bo zgodzicie się ze mną,
    że od lat - jak juz jest nowy model (nie face-lifting) - to raczej nokautuje konkurencję...

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Puszka to tylko element w układance systemowej, ale ważny element. Po kiego wkładać w szkła, lampy i inne cuda dziesiątki tysięcy PLN, skoro nie będzie do czego tego podpiąć?
    Nowe modele są dla użytkowników marki istotne, by wiedzieli, że mogą śmiało iść na przód, rozwijać się, nie pakując pieniędzy w nieudaną inwestycję.
    Podawałem linkę do łiszlisty Thoma Hogana. Pisze w niej, że użytkownicy muszą mieć jasno określony horyzont rozwoju systemu. Zgadzam się z tym w 101%.
    Kupując lustrzankę w naszych warunkach finansowych, kupujemy marzenia, nawet gdybyśmy mieli ich nigdy nie spełnić, musi być taka możliwość.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

BTW D2X jakoś nie znokautował konkurencji. D1 to ostatni nokaut w wykonaniu Nikona. D70 to raczej udany unik...

Domyślnie

witam
    nikon to półprzewodnki, celowniki optyczne, mikroskopy, w końcu sprzet foto,
    firma ultra konserwatywna, walcuje wolno ale równo, to zwolnienie jest tylko pozorne
    mnie to odpowiada, a absurdem jest myśl, ze nikon nie jest w stanie odpowiedziec technologicznie, trzeba jeszcze na tym zarobić a mozna się utopić
    co do dh2 - uwazam że doszli do granicy opłacalnosci, albo jechali poniżej i to był jedynie wybieg
    myslicie że canon zarabia na dslr z wysokich półek, hehe koszty kryje masówką i innymi sektorami, filozofia nikona jest inna
    co do porównań , szczególnie samochodowych to mam pewne uwagi, zajechałem nówkę golfa IV w rok, wiecie co kupiłem - oktawkę, która za rok przestanie byc produkowana (silnik też) i jest bez zarzutu, to a propos samochodów w 9 miesiecy
    hehe tyle dygresji
    pozdrawiam
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

a co powiecie na następującą hipotezę: Nikon chcąc podjąć walkę z Canonowskim 300d wypuścił swego czasu doskonałego d70 po bardzo atrakcyjnej cenie. niestety nie przewidział jednego - że przeciętny kupujący ma więcej niż dwa neurony mózgowe i potrafi zauważyć wyższość d70 nad d100, tak więc Nikon dopuścił się klasycznego kanibalizmu (podobnie koncern VW wypuszczając Phaetony i Skody Superb po niższych cenach podcięli sprzedaż Audików z wyższej półki)
    jakie więc wnioski wyciągnęli z powyższego stratedzy Nikona? otóż wg. mnie koszą na rynku coolpixami bo faktycznie mogą tam wiele zwojować a w segmencie DSLR trzymają się własnego kalendarza nie patrząc na ruchy konkurencji. zwłaszcza, że na dzień dzisiejszy Nikon dysponuje na tym rynku całkiem szeroką i bardzo solidną ofertą.
    cierpliwości panowie, tłuste lata jeszcze przed nami.
    FED-2 + Industar 26M f2.8/50mm, FED-5 + Industar 61 L/D f2.8/52mm, Zenit TTL + Helios-44m f2/50mm. Nikon jakiś też się znajdzie.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biadzi
    jakie więc wnioski wyciągnęli z powyższego stratedzy Nikona? otóż wg. mnie koszą na rynku coolpixami bo faktycznie mogą tam wiele zwojować
    W segmencie kompaktów jest większa konkurencja, mniejsze marże, wszyscy mają te same matryce - tu nie ma konfitur.

Cytat Zamieszczone przez biadzi
    a w segmencie DSLR trzymają się własnego kalendarza nie patrząc na ruchy konkurencji. zwłaszcza, że na dzień dzisiejszy Nikon dysponuje na tym rynku całkiem szeroką i bardzo solidną ofertą.
    cierpliwości panowie, tłuste lata jeszcze przed nami.
    Wybacz sarkazm, ale jeden aparat "na froncie" to twoim zdaniem szeroka oferta?

Domyślnie

tu sa "konfitry"
    to jest marza coca coli kilka procent
    i idzie się na masowego odbiorcę
    wileka gora obrotów ale sam wierzchołek starcza, sama smietana
    hehe przepraszam za kolokwialny jezyk
    z całym szacunkiem ekonomisto
    pozdrawiam

Domyślnie

ten wątek ocieka onanizmem sprzętowym

Domyślnie

jak zwykle krzysztof jot dobrze prawi... przez niego kupilem D70 i nie zaluje... robie swoje i bede robil dalej (foto) co mnie tam jakies walki na pulapach dla mnie nieosiagalnych...
    naprawde panowie Jestescie tacy zalamani??
    fotki robic!!! hihi

mam zamiar zamienic mojego D70 za jakies poltora roku... za rok zaczne sie martwic
    ech, co to bedzie za rok ?
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

jeszcze raz a propos marzy
    własnie canon na tym wypłynął

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów