D80 działa na moim aku.
Dziwna sprawa. Myślałem, że jedyną usterką akumulatora może być skrócenie jego żywotności a tu proszę: w sumie nowe ogniwo i padło zupełnie.
Gwarancja...
Szukaj
D80 działa na moim aku.
Dziwna sprawa. Myślałem, że jedyną usterką akumulatora może być skrócenie jego żywotności a tu proszę: w sumie nowe ogniwo i padło zupełnie.
Gwarancja...
Zdarza się. wygląda jakby ostatnia akcja z ładowaniem go dobiła
D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)
Niewykluczone ale też nie do końca pewne...Po normalnym cyklu ładowania aparat już nie działał...po tym, co się działo dziś też nie.
Rozumiem że zabrudzenie/ zatłuszczenie styków aku wyeliminowałeś?
Gdzieś czytałem opis odświeżania ogniw LI-ion baterii do tel. GSM (w procesie brał udział zamrażalnik)
i pewnie dało by się skorzystać gdyby nie mały szkopuł, że dotyczyło to baterii starych.
Jeżeli ogniwo jest na gwarancji to oczywiście reklamacja to jedyne wyjście.
mrożenie baterii w zamrażarniku to pomoc na 2-3 cykle ładowania. Tutaj ewidentnie padła elektronika, ponieważ nawet padnięte akku po wybudzeniu przez ładowarkę powinno mieć dość energii aby pozwolić na uruchomienie urządzenia. W tym wypadku bateria jest martwa, twierdzę więc, że albo uszkodzenie mechaniczne albo elektryczno / elektroniczne, ale nie związane z samymi ogniwami. One nie zdychają z dnia na dzień, ani przeładowanie ani skrajne rozładowanie nie są w stanie ich wykończyć, co najwyżej mocno ograniczyć pojemność.
D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3
Witam forumowiczów. Podpinam się do tematu. Mam podobną sytuację od tygodnia z tym, iż baterię aparat widzi, ale nie uruchamia ani wyświetlacza, ani nie rozpoznaje kart pamięci (próbowałem kilku). W miejscu, gdzie jest wyświetlana liczba zdjęć jest tylko pusty nawias. Poza tym aparat podnosi lustro, można ustawić przesłonę i wszystko co jest dostępne z przycisków poza tymi które są po lewej stronie ekranu. Stało się to po tym jak doładowałem baterię nie całkiem rozładowaną. Pytanie czy ktoś z Was już się z czymś takim spotkał? Czy jak kolega wyżej może to być bateria? Jutro co prawda będę miał możliwość sprawdzenia również na baterii z D300, ale może tu ktoś już się z tym zetknął.
Pozdrawiam
jak podnosi lustro, to znaczy że bateria jest naładowana i puszka to wie. a weź zrób reset według przepisumoże to jakaś zwiecha, jak w windowsie. Nie odpinałes szkiełka na włączonym aparacie?
D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)
N
A widzisz, odkręcałemAle nie akurat jak przestał działać (nawyki z F70 przeniosłem i tutaj). Zrobilem reset jak radzisz miekki i twardy i dodatkowo miga CLOCK plus bateria (pokazuje w pelni naladowana). Reszta bez zmian - martwy. Ale coś w tym może jest, bo w ten dzień go pożyczałem i w takim stanie go dostałem - być może jest też tak, że komuś w torbie wcisnęło się za dużo przycisków? Może czeka na jakieś ustawienia.... jeszcze poszperam w Sieci w anglojęzycznych zasobach. Dzieki
Ja w swoim d80 setki razy przepinalem szklo na wlaczonym body i nic sie nie dzieje. Zawsze zapominam wylaczyc![]()
D50 D80 D300 i cos tam jeszcze w sumie jakies 18kg
www.photo.net/photos/Piotr%20Adamski www.piotrphotography.net
Skontaktuj się z nami