Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Beskid Śląski

Domyślnie Downhill & MX-wiosenne treningi

Witam wszystkich,

na forum jestem już od jakiegoś czasu,ale dotychczas tylko czytałem interesujące mnie tematy.
    Tak się składa,że z moim pierwszym postem prezentuję kilka swoich fotek, wykonanych na wczorajszym treningu zaprzyjaźnionych downhillowców,są to moje pierwsze rowerowe fotki,dopiero się uczę,dlatego też proszę o opinie i porady.
    Na dokładkę jedna fotka z MX.

Sprzęt:skromny Nikon D50 i jeszcze bardziej skromny Nikkor 18-55.

Aha i wyjdę już już z pytaniem,nie wiem czy odpowiednim do tego tematu,ale jaki byście obiektyw polecali do tego typu fotografii?

p.s.
    Te podpisy to nie celowa reklama na tym forum ( nie ma co reklamować),ale fotki były obrobione na mojego bloga.
    pozdrawiam.

1

2

3

4

5

6

7

Domyślnie

3 całkiem spoko wyszła, przy pozostałych trochę dynamiki mi brakuje i zbyt wszystko jakieś takie jednolite i kadry trochę bym pozmieniał. a co do szkieł to wszystko od fiszaja do długich luf przydatne :]

Domyślnie

Nikon D50 wcale skromny nie jest, bo można tym aparatem dużo ciekawych zdjęć rowerowych zrobić. Kitowy obiektyw też nie jest zły, bo jak na tej klasy szkło ma całkiem dobry i szybki AF, co w takich zdjęciach ma duże znaczenie.

Trzecie zdjęcie Ci wyszło, reszta natomiast (szczególnie dwa pierwsze) zbyt dynamiczne nie są. Pamiętaj o panoramowaniu. Ustaw sobie dynamiczne pola ostrości i AF-C, czas w okolicy 1/1oo, w zależności od prędkości ridera oraz lampę (może być na drugą lamelkę).
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Beskid Śląski

Domyślnie

dzięki.

No właśnie to co mnie denerwuje w tych zdjęciach to ,że tło jest zbyt wyraźne :/ .Na zdjęciach prosto z aparatu rider jest mniej ostry niż tło a powinno być raczej odwrotnie, po wyostrzeniu, tło robi się trochę zbyt ostre a rider w miare w porządku.
    Czasy z jakimi robiłem te zdjęcia to 1/250, 1/350. Autofocus byłu ustawiony na AF-C, pole ostrości było albo closest subject albo single area,nie wiem może dlatego chwyciło bardziej ostrość na tło.
    Jeśli chodzi o kadry to wydaje mi się,że najlepiej wyszło w zdjęciach 2 i 3.Może z resztą fotek trochę sie pobawię i wrzucę jeszcze raz,a może dodam również inne.
    Lampe to narazie tylko mam tą aparatową,że tak powiem i błysnąłem w zdjęciach 3,4,5,6 ,powoli myślę już o zakupie jakiejś konkretnej,ale nie wiem czy nie lepiej w pierwszej kolejności dokupić lepszy obiektyw.

A co sądzicie o sigmie 17-70 2.8-4.5 HSM warto by było wymienić kita na nią?

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów