Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Stare tele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek1993 Zobacz posta
    jeśli chodzi o zmianę systemu to nie mam zamiaru kupować nowej puszki tylko po to żeby mieć pomiar światła bo cenowo podobnie mi światłomierz wyjdzie
    Gdybyś jednak postanowił światłomierz kupić, to uprzedzam, że do makro nadaje się on tylko nieco lepiej niż tabela - będziesz musiał korygować jego wskazania zgodnie ze współczynnikiem wydłużenia ekspozycji, zależnym od skali odwzorowania...

Domyślnie

Zostań w systemie, wymień puszkę na F90, lub taniej F801s i będziesz miał pomiar z manulami i do tego dużo lepsze body, nie dołożysz za dużo kasy do tego.
    Tak na przyszłość, D90 chyba też nie mierzy światła z manualami...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek1993 Zobacz posta
    nie mówię że się nie da bez światłomierza, na szukanie sposobów robienia zdjęć bez niego poświęciłem naprawdę sporo czasu i nerwów, znalazłem coś takiego jak tabela naświetlań, pytałem o to na forum i dostałem odpowiedź że to się do makro nie nadaje - a robić na czuja nie będę bo do tego trzeba mieć doświadczenie, a tylko film zmarnuję jeśli masz jakiś sposób na robienie dobrze naświetlonych zdj bez światłomierza nie marnując przy tym pół rolki filmu na dwa zdjęcia to zamieniam się w słuch...

jeśli chodzi o zmianę systemu to nie mam zamiaru kupować nowej puszki tylko po to żeby mieć pomiar światła bo cenowo podobnie mi światłomierz wyjdzie
    No widzisz, i tutaj dochodzimy do sedna problemu. Jest takie powiedzenie - jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Musisz zmarnować trochę filmu, żeby się nauczyć. Piszesz, że trzeba mieć doświadczenie - a jak zamierzasz je zdobyć? Siedząc na forum? Oczywiście, tutaj też można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, ale przede wszystkim rób zdjęcia.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    D80 + N18-70 + N70-300 VR + N50/1.8

Domyślnie

To kup przeterminowane filmy do nauki po parę złotych za sztukę i wołaj w Kerfurze za 4 zł. To się nauczysz... Poza tym rób pomiar światła tym obiektywem, z którym Ci działa pomiar światła a potem przekładaj to na sprzęt do makro. A inaczej to nie marudź już tylko idź rób te zdjęcia...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Co prawda w Częstochowie nie ma Carfura ani innego taniego "wywoływacza" ale to chyba najlepsze rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez maciek1993 ; 21-04-2009 o 19:14
    Zawsze głodny wiedzy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów