Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Domyślnie

Czyli, np z wyostrzaniem aptekarska lipa
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Czyli, np z wyostrzaniem aptekarska lipa
    Minilab i tak odrobinę powiększa sobie zdjęcie, żeby przy krawędzi nie świeciło białe. Więc z ostrzeniem i tak jest lipa, a nasze własne rameczki mogą wyjść nienajlepiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Minilab i tak odrobinę powiększa sobie zdjęcie, żeby przy krawędzi nie świeciło białe. Więc z ostrzeniem i tak jest lipa, a nasze własne rameczki mogą wyjść nienajlepiej
    Czyli zawilosci techniki. W jakim sensie nienajlepiej? Krzywizny, katy i nieproporcje?

A to powiekszanie da sie jakos przeskoczyc? Czy to nieomylnie-automatyczny automat?
    Ostatnio edytowane przez donkiszot ; 21-04-2009 o 20:31 Powód: jeszcze

Domyślnie

Po pierwsze - trudno przewidzieć, jaka wyjdzie grubość. Po drugie - mogą wyjść nierówne.

Domyślnie

A na te ramke z automatu jest jakis wplyw. Na jej grubosc, czy kolor/tonacje?

Konczac te dywagacje o ramkach (ktore i tak mnie malo interesuja, ale ogolnie ciekawski jestem) powiem tylko, ze przypomina mi to kolejna sytuacjie, w ktorej mozna wybrac tylko mniejsze zlo.

Edit
    Tak mi jeszcze przyszlo, ze chetnie bym posluchal (pewnie nie tylko ja) co taki minilab moze, a czego nie moze. Taka ciekawostkowa instrukcje obslugi o krzywiznach ramek, powiekszaniu obrazu przed drukiem itd. Pewnie wiele takich kruczkow jeszcze czycha. Mozna gdzies znalesc takie informacje, czy to scisle tajne dane dla wtajemniczonych?
    Ostatnio edytowane przez donkiszot ; 21-04-2009 o 21:45

Domyślnie

Cos czuje, ze przygotuje testowo dwie wersje. Z ramkami i bez ramek. I zobacze, jak to wyjdzie u fotografa.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    A na te ramke z automatu jest jakis wplyw. Na jej grubosc, czy kolor/tonacje?

Edit
    Tak mi jeszcze przyszlo, ze chetnie bym posluchal (pewnie nie tylko ja) co taki minilab moze, a czego nie moze.
    Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Najlepiej wyskalować sobie zdjęcie do 10,2x15,2 mm. Jeśli chodzi o ramki to w przypadku nieoryginalnych kaset na papier ramki robione przez maszynę mogą być nierówne.
    Zależy od minilabu, zazwyczaj masz białe ramki z możliwością ustawienia grubości. Pytanie tylko czy ktoś w firmie będzie umiał i chciał grzebać w ustawieniach maszyny. Grubość ramki masz różną dla poszczególnych formatów. Co do kolorowych też są ale najczęściej urodzinowe itp. wątpie żeby ktoś miał wrzucone sensowne kolorowe ramki nadające się do większej liczby zdjęć. Ramki w dobrej maszynie wychodzą równe (zależy od sposobu naświetlania maszyny- jeśli lustra mogą być nierówne; w laserówce nie słyszałem o takim przypadku żeby były nierówne). Jeśli miałoby być tak jak pisze Przemek Paśnik oznaczałoby to że wszystkie zdjęcia są nierówno, a na ramkach jest to po prostu lepiej widoczne.
    O dokładną wielkość zdjęcia też musisz się zapytać, szczególnie jeśli chcesz sam tworzyć ramkę. Może być tak, że zdjęcia naświetlane są na papierze 15,2 a w ustawieniach maszyny cięcie masz co 10,1 co daje zdjęcie 10,1X15,2 lub też na papierze 10,2 a cięcie np: 15,1.
    Pozdrawiam

Domyślnie

OK, zrobilem trzy wersje jpegow i tiffow tej samej fotki (format pionowy).
    15.2 x 10.1 z ramka, bez ramki (czyli wieksza powierchnia fotki), oraz full 12 mpx.
    Wszystkie fotki wyostrzylem.

Przy okazji dowiedzialem sie, ze nie ma zadnych rozdzielczosci natywnych, to nie drukarka.
    Ramek nie dodaja, wiec jak chce z ramkami, to musze je zrobic sam.

Obsluguja JPEG-i i TIFF-y, ale jak zobaczyli ze najwiekszy TIFF wazy ponad 30 MB, to woleli JPEG-i.
    Jutro mam odbior i zobacze, jak to wyszlo.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

więc tak:
    odnośnie Noritsu 3201
    -obraz przy zdjęciu z ramką zapisaną w kanale jest zmniejszony czyli widać to samo co na odbitce bez ramki
    -ramka stworzona w edytorze w maszynie może mieć każdy kolor i grubość różną dla każdego boku ale zabiera zdjęcie
    co łatwo obejść poprzez zmniejszenie zdjęcia
    -szerokość ramki można łatwo zmienić co do 0,1 mm
    -obsługuje również .psd a po zainstalowaniu specjalnego oprogramowania może działać jak domowa drukarka nawet .txt
    -ramka w cyfrowej maszynie może być nie równa tzn skos lub różne grubości pion/poziom
    -można uzyskać każdy format odbitki (wirtualna szerokość papieru) i cięcie w dowolnym momencie, max długość odbitki 914mm x 305mm
    -jakieś pytania?
    Ostatnio edytowane przez wilus ; 22-04-2009 o 13:28

Domyślnie odbitki z kompakta

jeśli autor pozwoli podepnę się z pytankiem:

- jak w przypadku odbitek z małego kompakta? mam trochę fotek ze starych czasów -JPGi z Coolpixa jakiegoś 5mpx matryca - chciałem to jakoś popodciągać w PS-ie i dać do "wywołania" na papier.
    I tu moje pytanie, czy pliczki wielkości ok. 0,5 mb (jeszcze nie poPSute - więc pewnie tym bardziej po ingerencji się zmniejszą) jakoś będą wyglądać na papierze? Jaki rozmiar odbitki max z tego wyciągnę? Jak daleko mogę się posunąć z ingerencją w JPGa żeby coś z tego w ogóle wyszło? Zapisywać jako "10" najlepsza jakość - po obróbce? Będę wdzięczny za odpowiedzi, szykuję mały albumik dla mojej Lubej z okazji rocznicy
    Nikon D7100, Nikon D90, S10-20 4-5.6, T 17-35 2.8-4 Di OSD, N 35 1.8, N 55-300 4.5-5.6VR , N 105 2,8 VRmicro, T100-400 4.5-6.3 Di VC USD

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów