Witam,
Potrzebuje filtr do fotografii plenerowych. Rozważam zakup UV bądź polara.
Niestety nie mam znajomego, który podzielał by moja pasję, co wiąże się z tym że nie mam możliwości przetestowania filtrów samemu. Wypad do sklepu też odpada gdyż w moim mieście nie ma sklepu fotograficznego a przez najbliższe 2 tygodnie nie będe miałm czasu żeby jechac do Wrocławia (filtr potrzebuję już na weekend majowy).
Oczywiście przeglądałem posty, szczególnie podiweszony Alfa, znalazłem test, jednak to nie to samo kiedy człowiek wykona sam kilka zdjęc i decyzję podejmie na podstawie własnego doświadczenia.
Potrzebuje filtr który będzie zwiększał nasycenie kolorów oraz ostrość. Z tego co widziałem zarówno UV jak i polar mają taką specyfikę. Dodatkowo polar (a raczej jest to jego podstawowe zadanie) jak sama nazwa wskazuje niweluje odbicia itp. Tak więc znając samą teorię szala przechyla się na stronę polara. Tak więc zadam dośc trywialne, aczkolwiek ważne dla mnie pytanie ( gdyż nie znalazłem na nie jednoznaczej odpowiedzi).
Czy robiąc zdjęcia z użyciem filtra polaryzacyjnego uzyskam efekt podobny (w kwestii kolorystyki i ostrości) jak z filtrem UV ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami