Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

MzMarcin,

Marcin a cyfra to co zloty srodek???

Mam jedno i drugie.... i tak naprawde nie wiem przy czym musze dluzej siedziec.
    A jak zaniesiesz plik do labu to masz taka sama loterie jak z negatywu.... albo i gorsza!

Generalnie pewnie w przyszlosci dojdzie do tego ze kazdy bedzie w domu se fotki drukowal tak jak chce.... a ja strace robote!

Domyślnie

Cyfrówkę to ja już przerabiałem – nie stać mnie na nią. Kompakta cyfrowy też przerabiałem – dzieci robią zdjęcia. Lubię jak aparat słucha co mówię (pomijam fakt, że przeważnie bredzę co widać na moich zdjęciach). Pozostają tylko skany jak radzi slaw74. Dzięki Wam wszystkim za dobre rady.
    Pozdrawiam Marek.

Domyślnie

slaw74,
    "Marcin a cyfra to co zloty srodek???"
    TAK i mówię poważnie... Dzisiejsza cyfra daje wręcz niebywałe możliwości...

"A jak zaniesiesz plik do labu to masz taka sama loterie jak z negatywu.... albo i gorsza!"
    Żartujesz chyba . Rece mi opadają już nawet nie wiem od czego zacząć . Jeśli korzystasz z dobrego labu(co nie znaczy drogiego) otrzymujesz na papierze dokładnie to co wysyłasz w pliku.

solmark,
    "Kompakta cyfrowy też przerabiałem – dzieci robią zdjęcia. Lubię jak aparat słucha co mówię"
    Mój Canonek A610 jest bardzo podatny na moją wolę
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Mz-Marcin - rozumiem, że codziennie kalibrujesz monitor (co najmniej spyderem), to samo robi Twoj lab i dysponujesz profilami papieru, ktory wlasnie posluzy do zrobienia Twoich zdjec...i poza tym jak zanosisz zdjecia czarno-biale do labu, to wkladaja do labu cz-b papier...
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

M.Szabelski,

"Mz-Marcin - rozumiem, że codziennie kalibrujesz monitor (co najmniej spyderem), to samo robi Twoj lab i dysponujesz profilami papieru, ktory wlasnie posluzy do zrobienia Twoich zdjec..."
    Hehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    Monitor kalibruję raz na pół roku, do wykonywania dużych i ważnych za tym dla mnie odbitek wykorzystuję profesjonalny lab(aktualne profile do czego tylko chcesz…) i przede wszystkim nie jestem jakimś cholernym pedantem który płacze jak mu minimalnie(czytaj bez wpływu na odbiór zdjęcia) coś tam się rozjedzie(czytaj: jakaś tam plamka pod lupą będzie posiadała minimalnie inny odcień).

A jak mam ważne dobre b&w(i chcę się trochę potruć i leczyć następny dzień z korzonków…) to schodzę do piwnicy, zalewam ten śmierdzący ocet i przelewam to(starymi szlachetnymi, magicznymi metodami bla bla bla) na baryt.

W te wakacje zrobiłem trochę coś ponad 20 rolek slajdu, ze 5-6 rolek b&w i usiadłem tak pomyślałem i doszedłem do wniosku… do dupy z tym…
    Kolorowy slajd zostawiam tylko na specjalne okazie(coś pięknego na ścianie, ale nie samym slajdem na rzutniku człowiek żyje . Skany drogie i ogólnie stwarzanie sobie na własne życzenie problemu.)

Na B&W troszkę nie mam zdrowia, chęci i przede wszystkim czasu. Owszem Efekt piękny ale tylko na barycie(plastik to sobie można wsadzić nie powiem już gdzie…).
    Ciemnia jest cool, ale w doborowym towarzystwie(czy coś zastąpi te wspaniałe poznawanie nowych ludzi po ciemku ehhhh), lub w przypadku naprawdę wartościowych prac(duże powiększenia, najlepsza chemia itd.=zapotrzebowanie na efekt końcowy)

Dlatego ostatnio w wojaże po lasach biorę tylko D200. Ten aparat gwarantuje mi doskonały, POWTARZALNY efekt(jeśli chodzi o „kolorową fotografię”). Powiesz pewnie… PHI można lepiej! Ja Ci po serio wielu doświadczeniach i wywaleniu w błoto często naprawdę dużejjj jak dla mnie kasy odpowiem: Tak „często” można, ale tak naprawdę na prawdę, to na dwóch materiałach velvia i vs. Skanowanych na mokro(bo TYLKO wtedy mamy szansę zachować to 3D slajdu na odbitce). A takie skanowanie kosztuję oj kosztuje.

Hmmmm tak przeczytałem jeszcze raz topik i uznałem że napisałem nie na temat… z przerwami pisałem jednak to chwilę więc postanowiłem tak czy siak wkleić hyh
    Pozdrawiam Marcin

Domyślnie

MzMarcin,

Oj Marcin chyba sie troszke zdenerwowales..... niepotrzebnie, mi nie musisz tlumaczyc jak wyglada robienie odbitek z cyfry czy negatywu w dobrym labie.

Nasz kolega SOLMARK chyba nie mial na mysli DOBREGO LABU, takiego do ktorego Ty uczeszczasz. Moja odpowiedz tyczyla sie zatem takiego miejsca gdzie on poszedl.... skoro mu negatyw zchrzanili to nielepiej by bylo z plikiem. Nie gloryfikowalbym wiec roli cyfry ze jak sie przesiadzie na cyberlustro to odrazu zrobi sie cud odbitka!

Chyba sie nie zrozumielismy! W DOBRYM labie tak samo latwo mozna otrzymac DOBRE zdjecia z negatywu i z cyfry. Nad jednym i drugim trza sporo jeszce popracowac a nie nacisnac tylko spust migawki. Mysle ze sam Marcin dobrze o tym wiesz.
    Inna sprawa to ustawiczne namawianie niektorych uzytkownikow na cyfre.... bo bedzie lepiej. Chyba kazdy ma prawo robic tym czym mu sie podoba - nieprawdaz? A poza tym czasem da sie odczuc jakas dziwna "nienawisc" kolegow cybermaniakow do analoga.... a przeciez liczy sie to ze ludzie robia fotki, ze chca je robic, ze PRZEDE wszystkim chca sie nauczyc fotografowac. A jak juz beda mieli wiedze i umiejetnosci to kazdy z nich (nas) sam wybierze swoja droge w fotografii, analogowa badz cyfrowa.
    Wszczynanie ciaglych wojen na temat "wyzszosci" czegos tam nad czyms jest chyba.... a zreszta co ja sie rozpisuje! Pozdrawiam wszystkich... idzcie w pokoju! hihihi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M_Kuron
    Najlepiej zrobić dym w labie. Jeśli oczywiscie film jest faktycznie dobrze naświetlony.
    Ja bym podpalił laboratorium

Domyślnie

slaw74,
    He he sorry byłem wczoraj padnięty... i rzeczywiście trochęęęę nadwrażliwy .

A co do labu to i tak uważam że dużo łatwiej jest spierniczyć laborantowi odbitkę z negatywu niż z pliku cyfrowego. Plik cyfrowy nawet z najsłabszego kompakta już „jakoś” wygląda, wygląd nawet najlepiej naświetlonego negatywu zależy przecież od laboranta(stąd bierze się później to o czym pisze założyciel tematu- „biała plama w miejscu chmur”)
    Zresztą w końcu tak naprawdę to każdy ma swoje doświadczenia i preferencje nabyte z czasem.
    Pozdrawiam Marcin

Domyślnie

Spokojnie Panowie. Nie chciałem nikogo urazić. Każdym aparatem można zrobić dobre zdjęcie. Lepszym, bardziej rozbudowanym jest tylko mniej lub bardziej wygodnie zrobić dobre zdjęcie i nic więcej. Chodzi o komfort pracy a nie możliwości. Kiedyś kupię sobie cyfrową lustrzankę bo jestem wygodnicki. Siedział sobie będę w domowym zaciszu i oglądał swoje „dzieła” i pewnie większość z nich nie ujrzy światła dziennego. Resztę zaniosę do labu i przeniosę na papier dla innych (może i dla siebie). Analoga nigdy nie sprzedam bo na takim uczyłem się focić choćby miał leżeć w szafie czasami tylko pomuskany pędzelkiem dla otrzepania z kurzu. Róbmy zdjęcia i śmiejmy się z wszystkiego. Pewnie niedługo znów zadam jakieś pytanie bo kilka chodzi mi po głowie. A teraz jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam Marek.

Domyślnie

MzMarcin, rowny z Ciebie gosc!!! Wiele razy czytalem Twe posty i wiem ze znasz sie na rzeczy.... a wiadomo jak jest w zyciu.... czlowiek czasem caly dzien w robocie a wieczorem miast sie zrelaksowac na forum to....

Pozdrawiam!

Pewnie niedługo znów zadam jakieś pytanie bo kilka chodzi mi po głowie. A teraz jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
    Zadawaj, zadawaj, kto pyta nie.....

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów