Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jak zrobić ?

Wink Jak zrobić ?

Piszę gdyż mam pomysł na wykonanie zdjęcia ale boję się wykonać sam bo nie chce zdjecia zepsuć.
    Dysponuję zaawansowanym kompaktem tak jak niektórzy mogą już wiedzieć z innego tematu i z tego samego tematu wiedzą dlaczego jestem tu zarejestrowany. Postanowiłem że skoro są tutaj obeznani ludzie w tym temacie to zapytam o pomoc.
    A teraz do sedna, zdjęcie ma interpretować słowo "wolność" dwóch facetów od pasa w góre ubrani na galowo, w dół bokserki i eleganckie buty trzymają hamak na którym leży dziewczyna ubrana na biało(kolor ogólnie uwazany za kolor wolności) trzymająca kieliszek szampana lub wina. Do tego dochodzą drzewa dookoła zaopatrzone po całości w białe kwiaty. Daję tyle szczegółow gdyż proszę o rade. Na co nastawić ostrość, jaką przesłonę ustawić czy zrobić efekt rozmazania tła jeżeli tak to co ma być wyostrzone.

Z góry dziekuje za pomoc.

Domyślnie

to juz zalezy od tego jaki efekt chcesz uzyskac dajac mala glebie ostrosci wyszczegolnisz np modelke i ladnie rozmyjesz tlo. Wszystko zalezy od przekazu co bedziesz probowal przeklazac ogladajecemu to zalezy tylko od ciebie kazdy ma inna wizje tej samej sceny. takie moje zdanie

Domyślnie

generalnie chce zdjecie zrobić zza pleców jednego z facetów zapomniałem dodać i chyba od tyłu modelki czyli zza tego faceta co trzyma hamak zza jej pleców

Domyślnie

a jestes jakos ograniczony czasowo? lub w jakis inny sposob. a nie lepiej bylo by zrobic centralnie aby bylo widac calosc ekspozycji tylko ustawic jak najmniejsza przyslone i tylko wyostrzyc na modelke aby panow juz GO nie lapalo? jezeli masz mozliwosci czas itp popropboj roznych ustawien kadrow potem poprzegladaj zobacz co ci sie podoba i wybierz jak bedzie najatrakcyjniej. gotowego przepisu ci nikt nie poda.

Domyślnie

wiadomo że nikt mi nie poda gotowego przepisu, chodziło mi własnie o to czy ustawić ostrość na modelke i zmniejszyc przysłone czy dać najwieksza i objąć wszystkich GO

Domyślnie

to zalezy co chcesz przekazac ogladajacym zmniejszajac go wyszczegolniasz np modelke co jest glownym tematem (chyba) tego zdjecia i na kobiecie beda sie przedewszystkim koncentrowac ludzi, gdzie przy maly GO tlo jest bardzo rozmyte co powoduje ze powinno mniej odciagac uwage od glownego tematu zdjecia. jezeli masz mozliwosc zrob i tak i tak potem wybierzesz co bedzie ci bardziej pasowalo.

Oszczędny w słowach Awatar maroo_s
    Miasto
    Kraków, Żukowice

Domyślnie

Zależy jeszcze jakim dysponujesz kompaktem (ogniskowa-zoom) i co on potrafi.
    Próbuję sobie wyobrazić ten kadr i w mojej głowie widzę ostrość na modelkę i kieliszek z winem, jeżeli GO będzie płytka to przy ujęciu wzdłuż ciała modelki możesz nawet rozmyć nieco jej nogi (no chyba że są grzechu warte ) byle ostrość była na twarz i rękę z kieliszkiem.
    Nikon+Nikkory
    Pozdrawiam, Marek

Domyślnie

frugo jak widzisz tyle ile fotografow tyle koncepcji na wykonanie tego zdjecia dlatego musisz sam zdecydowac co chcesz pokazac.

Domyślnie

Zgadza sie ,) mam jeszcze troche czasu wiec pokombinuje, najwiekszy problem sprawi mi załatwienie hamaku

Uprawnienia umieszczania postów