Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Impreza WRX

Domyślnie

Hehe, wszystko fajnie ale o swoje fotce mało się dowiedziałem
    Patrząc na przeróbki rozumiem że to dobry materiał do dalszej pracy
    Nikon D80 | N18-200 VR | N35 | MF190XPROB
    www.webactive.pl | www.sierak.net

Domyślnie

A może cóś takiego?

http://img144.imageshack.us/img144/8...reza7afhdr.jpg

Sorki to tylko wersja trialowa.

Darek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sierako Zobacz posta
    Hehe, wszystko fajnie ale o swoje fotce mało się dowiedziałem
    Przyjrzyj się uważniej

Umieściłeś motyw w prawym dolnym trochę bez uzasadnienia - kadr obciąża się w ten sposób celem podkreślenia dynamiki i ruchu, a tutaj sytuacja jest statyczna i samochód zaczyna nam po prostu "spadać". Przesunięcie motywu w prawy dolny róg sygnalizuje, że obiekt porusza się w tym kierunku - na zdjęciu samochód wyraźnie stoi, a wrażenie statyczności dodatkowo podreśla bardzo niska kontrastowość przedstawienia, całościowo daje to wrażenie trochę nieprzemyślanej i przypadkowej kompozycji - brakuje konsekwencji, powodu dla takiego rozegrania kadru.

Właśnie w celu "uzasadnienia" i wyważenia układu kompozycyjnego przyrąbałem fajer na śladach opon i mocno zdynamizowałem oraz wprowadziłem niespokojny nastrój całości zwiększając kontrastowość i kontrast śródtonowy, jak również ociepliłem niebo by stworzyć kontrast pomiędzy oranżem i jaskrawym błękitem Subaryny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Przyjrzyj się uważniej

Umieściłeś motyw w prawym dolnym trochę bez uzasadnienia - kadr obciąża się w ten sposób celem podkreślenia dynamiki i ruchu, a tutaj sytuacja jest statyczna i samochód zaczyna nam po prostu "spadać". Przesunięcie motywu w prawy dolny róg sygnalizuje, że obiekt porusza się w tym kierunku - na zdjęciu samochód wyraźnie stoi, a wrażenie statyczności dodatkowo podreśla bardzo niska kontrastowość przedstawienia, całościowo daje to wrażenie trochę nieprzemyślanej i przypadkowej kompozycji - brakuje konsekwencji, powodu dla takiego rozegrania kadru.

Właśnie w celu "uzasadnienia" i wyważenia układu kompozycyjnego przyrąbałem fajer na śladach opon i mocno zdynamizowałem oraz wprowadziłem niespokojny nastrój całości zwiększając kontrastowość i kontrast śródtonowy, jak również ociepliłem niebo by stworzyć kontrast pomiędzy oranżem i jaskrawym błękitem Subaryny.
    Thx wielkie o to mi chodziło

A może jeszcze jakaś wskazówka jak focić i jak ustawiać auto statyczne aby kard był lepszy. Czy powinienem dalej stanąć aby auto było mniejsze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sierako Zobacz posta
    Thx wielkie o to mi chodziło

A może jeszcze jakaś wskazówka jak focić i jak ustawiać auto statyczne aby kard był lepszy. Czy powinienem dalej stanąć aby auto było mniejsze?
    Sprawa jest prosta - sytuacja wyjściowa to kompozycja spokojna - motyw centralnie i odrobinkę w górę (jeśli umieścimy go idealnie na środku, to za sprawą pewnego percepcyjnego fenomenu będzie nam się wydawało, że jest trochę za nisko), obciążenie kadru musi być wyważone i zależy od kształtu danego motywu. I teraz:
    - jeśli motyw będzie mniejszy, da to wrażenie oddalania
    - jeśli motyw będzie większy, da to wrażenie zbliżania
    - jeśli motyw będzie w górze, da to wrażenie wznoszenia
    - jeśli motyw będzie w dole, da to wrażenie spadania
    - jeśli motyw będzie na prawo lub na lewo, da to wrażenie ruchu kierunkowego
    - i oczywiście wszelkie kombinacje powyższych sytuacji dadzą nam stosowne wrażenie, np. mały motyw w prawym górnym rogu da nam wrażenie oddalania się ruchem wznoszącym w prawym kierunku. Ogólnie wszelkie odstępstwa od kompozycji spokojnej dają kompozycję dynamiczną.

Kompozycja to nasza opowieść o motywie - dobieramy ją w zależności od tego, co akurat chcemy widzowi opowiedzieć.

Domyślnie

Wielkie dzięki za wyjaśnienia.

Jeszcze jedna fotka z tego wypadu do zjechania .
    Nie chciałem zakładać nowego wątku więc wrzucę tu:

4.

Domyślnie

Ten kadr bardziej mi leży mi zdecydowanie bardziej

Cytat Zamieszczone przez tomaszt81 Zobacz posta
    O w morde Czarnoryj, ostro pojechales, moze jakis tut?
    Dość mocno to rzeźbiłem, więc powiem tylko w skrócie co i jak.
    Ogólnie sztuka polega na tym, by zwizualizować sobie w wyobraźni efekt jaki chcemy osiągnąć i potem rzeźbić w szopie tak długo, aż uda się go zrealizować. Problem polega na tym, że przy każdym zdjęciu należy obrać odpowiednią taktykę i żaden tutorial tego nie załatwi, bo dana metoda sprawdzi się w przypadku jednego zdjęcia, a w przypadku innego już niekoniecznie.

Po pierwsze otworzyłem to w ACR, przywaliłem dużo kontrastu i kontrastu śródtonowego (clarity), doprawiłem tonalność suwaczkami do smaku i dodałem konktretną winietę.

Potem przeszedłem do szopa na korektę tonalną
    - rzuciłem warstwę korekcyjną photo filter z filtrem ocieplającym lokalnie na niebo
    - warstwę z kopią zdjęcia potraktowaną filtrem highpass, zdesaturowaną w trybie overlay lokalnie na niebo, asfalt i subarynę
    - warstwę z kopią zdjęcia w negatywie (invert), zdesaturowaną i w trybie overlay lokalnie na niebo i krzory
    - skontrastowałem lokalnie niebo warstwą korygującą exposure obniżając gammę
    - Subarynę lokalnie rozjaśniałem i przyciemniałem toolami dodge i burn, a potem podciągnąłem toolem sponge saturację by autko stało się bardziej żarówiaste
    - wrzuciłem warstę z płomieniami w trybie screen, ukształtowałem je gumką, transform i liquify, zdublowałem i przyciemniłem pod nimi zdjęcie by je uwypuklić

Domyślnie

Pedagogicznie Czornyj! Podziekowal!

Domyślnie

Pozwoliłem sobie na szybkiego moda.

Blog - Fotografia ślubna i różne różności ale nie różowe

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów