Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: NIKKOR 135mm

Domyślnie NIKKOR 135mm

Czy ktos z was szanowni koledzy uzywal badz wie cos ciekawego na temat Nikkora Ais 135mm 2,8 ????
    Jakie sa wasze opinie o tym szkle? Ostrosc. kontrast itp???
    Dzieki za odpowiedzi!

Domyślnie

He, he - przyznaj się - masz ochotę na tego rupiecia z Allegro?

Domyślnie

Czornyj,

hmmm ano sie zastanawiam, moze i stary ale gdyby byl w dobrym stanie to moze...? cena niska.

A wiesz cos moze o tym obiektywie?

Domyślnie

a ja nie mogąc upolować 85/1.4 zastanawiam sie nad 105/2.5
    tylko, że w cyfrze po cropie to do portretu mi dużo, 135 tym bardziej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z,

Jacku a moze nad tym z allegro???

Domyślnie

slaw74, żartowałem - śliczne szkiełko, też mi się bardzo podoba. O tym konkretnym egzemparzu niestety nic nie wiem - poza tym że koleś od dawna nie może za niego wziąć 1tys. złotych i teraz próbuje zastosować trik z ceną niby-od-złotówki, więc nie wiadomo, czy naprawdę będzie tanio do kupienia (cena minimalna nie została przekroczona).

Co do samego szkiełka - Bjorn Roslett wspomina, że jest superoskie przy foceniu odleglejszych tematów i przymknięte, zaś przy bliższych i na większych otworach występuje jego zdaniem mydełko, które wiąże on z kiepską korekcją komy. Ponieważ jednak nie jesteśmy Bjornami Roslettami, to myślę że za cenę 7-8 stów nie co wybrzydzać

Domyślnie

tak, były ostatnio 2 sztuki, obie w bdb stanie.
    Ale jednak będę czekał na krótszą ogniskową - tzn 85 i chciałbym mieć czasami mozliwość ekstremalnego rozmycia na 1,4.
    boję się jednak jak ta optyka (manualny 85) pracuje w cyfrze, nawet bdb obiektywy AF otwarte nie pracują najlepiej, więc mam watpliwości czy te 1,4 będzie praktycznie użyteczne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, nie wiem jak z manualnym, ale Nikkor AF 85/1,4 D jest użyteczny już od pełnej dziury. Sprawdzałem wielokrotnie.
    Jacek

Domyślnie

na to, że wersja AF w cyfrze jest OK znalazłem potwierdzenie (sample w sieci)
    wersja manualna jest OK - na filmach (Vadim praktykował)
    natomiast manual na cyfrze to jest to czego sie obawiam. Te starsze obiektywy nie maja silnych powłok.
    a teraz wiele firm wypuszcze poprawione wersje obiektywów juz AF, ale specjalnie do cyfry - i ta zmiana polega na silniejszych powłokach, szczególnie na tylnej soczewce. Daje to pewną poprawę. Dlatego mam watpliwości co do starego (bardzo jasnego co tez istotne) manuala na cyfrze.
    Niestety nie dopadłem nikogo używajacego wersji manualnej 85/1.4 na cyfrowym body.
    Ma ktoś taki zestaw? prosiłbym o pliki na f=1,4.

Domyślnie

A co to za problem. Poszukaj takiego z AF i używaj jak manuala. Nie będzie kłopotów z jakością, a i AF czasem też możesz wykorzystać.
    Jacek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów