Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Propozycje

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Wierz mi Userro, po pewnym czasie te same pytania są trochę męczące. Ma to swoje plusy bo zaczynasz trafiać do srebrych ust Cytując rycerza:

to nie wiek gra rolę to długość przebywania na tym forum im dłużej i częściej tu jesteś tym bardziej się zmieniasz: najpierw cichy i skromny poszukiwacz wiedzy potem już to wszystko wiesz i chcesz się dzielić wiedzą z nowymi, ale za jakiś czas gdy widzisz że nowi zadają ciągle takie same pytania, zaczynasz się robić dowcipny i srebrne usta murowane

Więc, Ty jesteś pośrodku tej drogi, bo jeszcze chętnie dzielisz się wiedzą Potem częściej się włazi do Cafe niż do reszty forum, czasem w Dxx dział bo to w pewnym sensie sprawia ból
    Pozdro!

A koledze z problemem rzeczywiście pozostaje podstawowe D60, albo jak znajdzie to niedobitkę D40 D80 zacny, ale jak wolisz siedzieć w JPG i wielkość puszki Ci nie przeszkadza to nie pchaj się w to. Ha! Nowego D80 za 2000zł nie tylko nie znajdziesz, widziałem jeszcze nowe z kitem 18-70, ale po 4500zł Trochę ponad zakładany budżet.
    Chyba nie pasuje do tgo schematu D.Anihilati, jako ze on jest na forum od stycznia
    Ja rozumiem co piszesz bo jest forum (i klub), nie foto, na ktorym dlugo juz jestem i wkurza tam czasem jakies bardzo glupawe i banalne pytanie ale to w tym watku wcale takie nie bylo.
    Poza tym widze, ze frugo sie ni przejal szczegolnie i o to chodzi. Podziw dla niego

Do zalozyciela watku: frugo- bierz D80.

Domyślnie

Przepraszam za to odświeżenie ale dzisiaj naszły mnie pewne wątpliwośći, Zastanawiałem się nad D80 oraz D70s i pozostaje kwestia czy warto jest wyłożyć ok. 1,5 tysiaca wiecej na D80 ktory z tego co wiem to ma tylko wiekszy wyswietlacz i 4 mpx wiecej 6 mega jako format do wywołania myślę że mi narazie wystarczy, pytanie czy warto kupic uzywany.

Domyślnie

Ostatnio rzadko przeglądam ten dział, ale chyba dobrze, że się jeszcze nie zdecydowałeś. Czytając wcześniejszą dyskusją aż mnie korciło, żeby coś napisac, ale daty postów sugerowały że "już po ptakach".

Mam D80, mój kumpel ma D70. Znam oba. Z czystym sumieniem mogę Ci oba polecic. Sam się zastanawiałem po zakupie (zaraz po wypuszczeniu D80 na rynek), czy nie lepiej było wziąc D70. Dziś nie żałuję. Większy wizjer, grip (JEST!!!), większy wyświetlacz w potrójnym histogramem, itd. Jestem bardzo zadowolony.
    Oba mają śrubokręt i uważam że to ich największa przewaga nad D60, nawet nowym. Śrubokręt daje dostęp do ogromnej rzeszy szkieł. A po zakupie body to będzie obszar, który najbardziej Cię pochłonie. Nie zamykaj sobie do nich drogi. Szkła z silnikiem są drogie. To co zaoszczędzisz na body, zapłacisz z nawiązką za szkła.

Nie jestem purystą i mimo, że sam kupiłem nowe body to nie mam oporów przed zakupem rzeczy używanych. Wszystkie moje obecne szkła są kupione jako używane. Zakup używanego body D80 lub D70 da Ci po pierwsze śrubokręt, po drugie oszczędności.
    Jeśli masz wątpliości co do stanu uzywek, to moje body ma prawie 17 tys. klapnięc, odchodzi mu guma pod kciukiem (od ok. roku), jest lekko przybrudzony plastik tu i ówdzie (faktura skorupy), a poza tym wszystko jak w nowym. Aha, kilka dni temu zobaczyłem na zdjęciu pierwszego hota więc czeka mnie mapowanie w serwisie. I tyle.

Moja dobra rada. Bierz uzywkę D80 lub D70. Proponuję D80, głównie ze względu na gripa bez kombinacji, z normalnym spustem i pokrętłami. Bardzo przydatny, praktycznie go nie zdejmuję.
    Oba pozwolą na korzystanie z całej masy szkieł. Jak wyskrobiesz jeszcze kilka stówek to bez wachania bierz D200, będzie mógł podpiąc szkła manualne = pełna wszechstronnośc.
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Dolar spada więc jak poczekasz to będzie taniej A na poważne to polecam w twoim przedziale kwotowym Canon 400/450D. A jeżeli podchodzisz "budżetowo" to Nikona D40x (jeżeli gdzieś jeszce dostanie nówkę)/D60. Skoro ma to być twoje pierwsze lustro to wystarczy a po 3-4 latach i tak zminisz (a za to masz 24 m-ce gwarancji).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frugo Zobacz posta
    Przepraszam za to odświeżenie ale dzisiaj naszły mnie pewne wątpliwośći, Zastanawiałem się nad D80 oraz D70s i pozostaje kwestia czy warto jest wyłożyć ok. 1,5 tysiaca wiecej na D80 ktory z tego co wiem to ma tylko wiekszy wyswietlacz i 4 mpx wiecej 6 mega jako format do wywołania myślę że mi narazie wystarczy, pytanie czy warto kupic uzywany.
    no do tego d80 to dodaj jeszcze o niebo jaśniejszy wizjer a nie dziurkę od klucza w d70, grip z prawdziwego zdarzenia, AWL, imho lepszy AWB,... i jeszcze wile innych rzeczy i pierdółek... jedyne co może przeszkadzać to inaczej funkcjonujący pomiar w stosunku do d70.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

No tu się zgadzam z tym wizjerem, aczkolwiek cena jaka się z tym wiąże lekko mnie przeraża, zaoszczędzenie przez kupno D70s pozwoliłoby mi kupić już jakieś szkło lub lampke, a i tak wiadomo że wizjer nie odwzoruje końcowego efektu

Domyślnie

Moja propozycja;

D50
    + 18-70mm + 50mm
    + 18-135mm + 50mm
    + 18-55(VR) + 85mm
    + 18-105VR

Za D50 przemawiają rozmiar (dla mnie idealny), dobre jpgi i używalne ISO 800 a przeciwko brak kilku guzików (podgląd GO, tryb pomiaru, bracketing...).

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ge. Zobacz posta
    W sklepie internetowym jest niedostępny (jak zresztą napisali), natomiast można go jeszcze dostać w kilku sklepach, co sprawdzasz, klikając na "Dostępny w sklepach ---> Znajdź sklep z tym produktem". Oczywiście są to pewnie ostatnie egzemplarze i gwarancji na to, że jak już dojedziesz do wybranego sklepu w wybranym mieście to upragniony Nikon D80 będzie tam czekał nikt nikomu nie da (no chyba, że ktoś ma na tyle uroku osobistego, że potrafi wynegocjować ze sprzedawcą rezerwację...), ot tyle.

W grudniu kupiłem D90 18-105, na stanie EURO było tylko pare sztuk w Bydgoszczy. Mieszkam kolo gdańska wiec wybrałem sie do pierwszego najblizszego sklepu, bez problemu zrobilem rezerwacje. Na nastepny dzień odebrałem zarezerwowany sprzęt, cała operacja sprowadzenia kosztowała mnie 5 zeta doliczone do faktury
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów