Szukaj
A co za różnica jaki monitor?? Jka w NXie wygląda ok a po wyeksportowaniu do Jpega już nie OK. Przeglądarka to FF ale na IE jest to samo. Z PSa jak zapiszę tak wygląda, nic od siebie nie dodaje.
A wyobraź sobie, że monitor ma znaczenie; chodzi o jego gamut.Jeśli to monitor na matrycy TN to nie ma różnicy. W innym przypadku ta różnica może być wyraźna.
co tzn Jka? Nef ?
Jeśli Ci saturację podbija to masz gdzieś na jakimś etapie dobrany zły profil ICC. Może monitor ma podpięty jakiś profil ICC, może w NX2 masz jakieś profile ICC zaznaczone... Domyślam się ,że w przestrzeni sRGB wołasz Nefa. U mnie takiego czegoś nie ma. Nef przed konwertowaniem do jpeg wygląda tak samo jak jpeg, i tak samo w FF.
Skoro na monitorze widać różnice czy wyświetlaniu NXa a na np. FF. To gamut raczej nic do tego nie ma.
Jka tzn. Jak
Monitory mam bez profilu w windzie. W NXie kombinowałem i kombinowałem z profilami i nie jest OK. Czerwienie, róże delikatnie podbija w po konwersji na jpg. Może napiszesz mi jak masz ustawione profile w NXie może to mi pomoże.
Gdybyś miał monitor szerokogamutowy np. Eizo S2232W, HP LP2475W itp. to w przeglądarce miałbyś podbite kolory, gdybyś nie włączył zarządzania kolorem. Zarządzanie kolorem ma tylko firefox, ale trzeba to włączyć. Explorer i Opera nie mają funkcji zarządzania kolorem. Więc taki efekt jaki obserwujesz byłby normalny dla monitora szerokogamutowego . Dlatego zapytałem o monitor i przeglądarkęMoże spróbuj włączyć profilowanie w FF. I zobacz czy coś się zmieni z czystej ciekawości.
Przy otwarciu Nefa mam automatycznie zapięty profil sRGB. Widać to na dole zdjęcia. Soft proof mam na off. To się tylko włącza jak ściągasz profil labu i obrabisz zdjęcie pod wydruk. W każdym innym wypadku najlepiej profil sRGB. Chyba, że posiadasz monitor szerokogamutowy i dla własnego użytku możesz zapodać Adobe . Wtedy możesz zobaczyć na niektórych zdjęciach więcej kolorków. Ale inni już tego nie zobaczą na "normalno-gamutowych" monitorach.
Przy konwertowaniu zdjęcia normalnie : Save as, wybieram JPEG, później otwiera się okienko Save Option dialog i tam mam zaznaczone Embed ICC Profile , Save i koniec. Oczywiście, że zapisujemy zdjęcie na ostatnim dodanym kroku, chyba, że masz zaznaczone "keep all steps active in Edit list" . Wejdź jeszcze do EDIT/Preferences/Color managment i zobacz co masz tam odfajkowane.
Nie było by problemu gdyby nie fakt że nie tylko ja widzę różnicę w kolorach ale inni też.
Jutro sprawdzę te ..edit list
Witam!
ja powoli przekonuje się do NX (ale muszę poczekać na nowy komputer, obecny już dogorywa).
Mały przykład, trochę ekstremalny ,ale mnie przekonuje:
Zdjęcie zrobione przez zieloną szybkę spawalniczą ("zamiennik" ND400), ustawiony WB pre ,
Najlepiej różnicę widać na pokazanym printscreenie.
X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1
Ja wczoraj pierwszy raz odpaliłem NX w wersji 2. Wcześniej próbowałem w wersji 1.3 i jakoś mnie nie przekonała do siebie w związku z czym pracowałem w AdobePhotoshop. Po zakupie D700 jak wiadomo 1.3 niezbyt chce z nim współpracować tak więc pozostało mi tylko ACR+CS.
Ale do meritum
Po uruchomieniu NX2 w 105% a nawet 110% procentach zgadzam się ze stwierdzeniem, iż kolory i detale jednak lepsze są tutaj niż w ACR.
RAWY wywoływać będę raczej w NX a dalsza obróbka Tiff'ów w CS.
Co do szybkości działania - działa dużo lepiej niż w poprzedniej wersji.
Taki tam byle jaki amator fotografii ?
Stowarzyszenie dla pacjentów z chorobami kardiologicznymi - Serce na Banacha
Ja już parę razy przymierzałem się do NX2 i przyzwyczajenia do LR biorą górę. Z kolorkami pokombinowałem z kalibracją i jestem zadowolony. Co do detali to nie zauważyłem wielkich różnic - najwyżej detaliczne![]()
podobno optymalny proces to właśnie przez Was opisywany:
1. fotka w formacie RAW (najlepiej z WB ustawionym z szarej karty dla danych warunków oświetleniowych)
2. nastęnie konwersja na TIFFa (16 bit) w programie producenta puszki
3. i na koniec właściwa obróbka w PS
i tu mam pytanie - czy zauważacie różnicę między Nikon View NX, a Nikon Capture NX2 w ograniczeniu tylko do funkcji z punktu 2. (konwersja do TIFFa) ?
View NX jest dołączany do puszki free... więc byłoby to oszczędne rozwiązanie, ale być może warto kupić Capture NX2 jeśli daje to lepszą jakość końcową ???
Ostatnio edytowane przez fall ; 30-09-2009 o 23:21
Skontaktuj się z nami