Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    A co powiecie o Raw Therapee?
    Ma funkcje niedosteopne z poziomu ACR, na przyklad korekcje dystorsji.
    Za marne 25 USD kupujesz PTLens (cóż, do niedawna to było b.tanio), uruchamiając go bezpośrednio z LR. Tworzy kopię już obrobionego w ACR zdjęcia i koryguje dystorsje/perspektywę/fish-eye... Na pewno znasz: http://epaperpress.com/ptlens/

Zresztą przecież UPointy do LR też są i działają analogicznie (no niestety nie na RAW). http://www.niksoftware.com/viveza/us...uncement.shtml To już niestety droższa zabawka...

Mam nadzieję, że administracja nie odbierze tego jako (krypto)reklamy....

I do LR jest też plik z tłumaczeniem, jak kto lubi.
    Ostatnio edytowane przez B.K. ; 27-04-2009 o 22:09 Powód: ort. :)

Domyślnie

Raw Therapee moim skromnym zdaniem daje bardzo dobre wyniki, na pewno lepsze od płatnych C1 i Bibble, tylko jest trochę powolny (jak NX). Ponadto jest też w wersji PL, co wprawdzie dla mnie nie ma znaczenia, ale miło jest kiedy twórcy softu zauważają język naszej niemałej nacji. Na pewno warto go zainstalować i potrenować.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Witam
    Mnie również się wydaję że z NX2 wychodzą ładniejsze fotki .
    Są bardziej żywe od wywołanych w ACR.
    Nie wiem dlaczego tak jest ale w ACR są jakieś takie bardziej ponure .
    Nikon D90 , Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED , SanDisk Extreme III 30MB/s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marer Zobacz posta
    Witam
    Mnie również się wydaję że z NX2 wychodzą ładniejsze fotki .
    Są bardziej żywe od wywołanych w ACR.
    Nie wiem dlaczego tak jest ale w ACR są jakieś takie bardziej ponure .
    Było o tym milion razy. Jedynie program Nikona potrafi czytać ustawienia aparatu, a tym samym daje już wstępnie przygotowane zdjęcia zgodne z ustawieniami aparatu.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Było o tym milion razy. Jedynie program Nikona potrafi czytać ustawienia aparatu, a tym samym daje już wstępnie przygotowane zdjęcia zgodne z ustawieniami aparatu.
    No ale zadam pytanie co było wcześniej, co z profilami dodawanymi co ACR ? Czy tylko NX potrafi wczytać?
    W ACR wystarczy tylko wybrać profil jaki nas interesuję.

PS. Przepraszam, że odkopuje stary temat, ale zastanawiam się który soft (nie chodzi o ergonomie i komfort pracy) lepiej wywoła rawa.

Domyślnie

Ja używam NX do wywołania bo o wiele lepiej nawet w automacie dobiera WB, poza tym fotki ładniejsze niż z PS. Po ustawieniu w NX WB i pionu zapisuje w jpg i dalsza zabawa w PS juz na JPG
    Nikon D60, T17-50, N70-300VR, Helios, SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raptorm Zobacz posta
    Ja używam NX do wywołania bo o wiele lepiej nawet w automacie dobiera WB, poza tym fotki ładniejsze niż z PS. Po ustawieniu w NX WB i pionu zapisuje w jpg i dalsza zabawa w PS juz na JPG
    A nie lepiej zapisać w tiff i wtedy do ps. Większe pole manewru człowiek ma
    T.

Domyślnie

Mi NX pasuje nawet co do obsługi interfejsu, na jakości zdjęć z niego kończąć. Jedyny problem jaki mam to z profilami kolorów jakkolwiek nie kombinowałem z ustawieniami, to po zapisaniu w jpg, w przeglądarkach internetowych zawsze róże i czerwienie mi podbija.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 01-10-2009 o 01:02 Powód: pis.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Jedyny problem jaki mam to z profilami kolorów jak kolwiek nie kombinowałem z ustawieniami to po zapisaniu w jpg, w przeglądarkach internetowych zawsze róże i czerwienie mi podbija.
    A jakiej przeglądarki używasz i jaki monitor posiadasz?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów