Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Chabrowa Karolina

Witam

Po raz pierwszy umieszczam moje prace na forum, więc niemożliwie zżera mnie trema, ale bardzo chciałabym znać opinię na temat tych kilku zdjęć..

Lokalizacja - większość osób ze śląska zapewne ją zna - Katowickie Rondo
    modelka: Karolina, kolorowa jak zawsze

kompresja niestety trochę zjadła jakość.

1.

2.

3.

4.
    d50 na emeryturze...
    D7k + N 18-105 + N 50/1.8D + N 55-300VR + Rokinon 8/3.5 [AE] Fisheye
    m42: MC Flektogon 20/2.8 + Helios-44-2 58/2.0
    YN-568ex

Domyślnie

Mi się bardzo podoba. Fajna ostrość i kompozycje.
    - Nikon -

Domyślnie

Posiekałeś ja strasznie tym ostrym słońcem. Koncepcja fajna ale przydałoby sie wytłumienie tych kontrastów na dziewczynie przez ustawienie jej pod jakąś rozpraszająca blenda albo choćby w półcieniu.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Powiem tak... Jedynie dwójka się kompozycyjnie udała moim zdaniem, ale do ponownej obróbki bym ja wrzucił. Kadr niestety też troszkę kuleje, bo tej lewej za malo, a widzę że coś tam przeszkadzało (nad głową też coś wyrasta i jest parę innych drobiazgów). Ale najlepiej widać "modę" - najlepsze ułożenie "spodni". Chociaż jeśliby miały to być zdjęcia do prezentacji ubioru, to koszulka z tak pomarszczonymi rękawami, mniej mi leży. Czarne buciki też mniej, ale co ja tam sie znam. Ogólnie tak sobie.
    Skoro kompresja zżarła zdjęcia, to może mniej kompresować? Jakoś nie widzę tego problemu u innych.

Domyślnie

W moim odczuciu pozy modelki są strasznie sztuczne. Biję się jednocześnie w pierś, że znawca tego typu fotografii ze mnie żaden. Więc jeśli tylko ja odnoszę takie wrażenie i niesłusznie to niech ktoś mnie poprawi.
    Miejscówka na tego typu zdjęcia fajna.

Domyślnie

Sztuczność póz niekoniecznie gra rolę w zdjęciach modowych. Tu często mamy niemal manekiny powyginane przez szalonego artystę. Ale zdjęcia powyżej nie są sterylne - są na pograniczu portretu i mody, stąd taka sztuczność razi. Bo albo zdjęcia swobodne, niby przypadkowe, gdzie model niemalże nie wie o istnieniu aparatu. Albo zdjęcia upozowane, sterylne, sztuczne aż do bólu - jednym słowem studyjne (choć mogą być w plenerze ). Przestrzeń pomiędzy jest bardzo trudna do opanowania, co widać w tym wątku.

Domyślnie

Uważam, że jak na pierwszy raz jest całkiem dobrze. Kadrowo najbardziej mi podchodzi 3. Słońce faktycznie ostre i niestety nie pomogło. Oby było coraz lepiej

Domyślnie

A jak dla mnie 2, tyle ze trzeba troche pomajstrowac nad zdjeciem (wedlug mnie oczywiscie).

Przede wszsystkim usubac porecz wystajaca z nad glowy modelki.
    Usunac tag na poreczy po prawej
    Rozjasnic odrobine okolice brzucha modelki
    Obciac prawa strone z momentu gdzie konczy sie krata

Dodam tylko ze sam tego nie robilem pozaslanialem sobie tylko palcami na monitorze ale wedlug mnie bylo by ok.
    A co do samej sesji to mi sie podoba i ostry cien tez wedlug mnie pasuje do ostrych kolorow!
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

wg mnie oprócz ciekawego miejsca - i to słabo wykorzystanego ....
    Za mocne ostre światło - to na modelce niestety sie pokazuje
    Jej twarz, ubrania, zresztą cala postać jest mocno pocięta przez cienie z ostrego słonecznego dnia.... brakuje białej blendy lub dyfuzora ewentualnie dobrze użytej srebrnej blendy
    co do miejsca - szkoda ze nie wycieles modelki na dluzeszej ogniskowej lub po prostu przez mniejsza GO
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Oszczędny w słowach Awatar blackie
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Ładne zdjęcia
    Niby tak blisko, ale jeszcze nie miałem okazji tam być, może warto wybrać się na sesję
    Nikon D40 + 18-55 + 55-200 VR + 35/1.8G + SB400

Uprawnienia umieszczania postów