Witam,
Bede dysponowac po 1 dniu na zwiedzanie Rzymu i Wenecji,
Czy moze mi ktos pomoc w doborze ciekawych miejsc?
--
Pozdrawiam
Szukaj
Na Wenecję 1 dzień wystarczy, natomiast na Rzym to mało.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Dokładnie tak jak Wojteksw napisał, na Wenecję 1 dzień to i tak sporo czasu, zobaczysz co najważniejsze i najciekawsze. Bazylika i Plac św. Marka, Most Westchnień, Wieża zegarowa. Jest jeszcze tam parę ciekawych miejsc. Jak byłem w 2007 to plac powoli zaczynało podtapiać i bazylikę też, ciekawe jak jest teraz, jak będziesz to napisz, bo sam jestem ciekawy.
Na Rzym 2 dni, to takie minimum, ale skoro Ty masz 1 dzień to taki standard: Bazylika i plac św. Piotra, Grób JPII (nie będziesz miał za dużo czasu, bo ochroniarze zaraz popędzają zazwyczaj), Koloseum (ceny wejść do środka są niemałe z tego co pamiętam), Fontanna di Trevi (fajna, fajna i znana) i no oczywiście Forum Romanum. Może zamek św. Anioła jeszcze.
To moje propozycje, w Rzymie tych ciekawych miejsc jest bardzo dużo, ale to co Ci podałem są naprawdę fajne i ja miło je wspominam. Chętnie wybrałbym się jeszcze raz.
Ale zobacz, co Ci jeszcze inni doradzą. Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz, jak będę potrafił, to na pewno pomogę.
Pozdrawiam Artur
N D90 | N18-105/3.5-5.6VR | N50/1.8 | Metz 48 AF-1 CLS | Benro A500EX + BH-1 | 2xHoya | NaneuPro Alpha upolowane
Jak będziesz w Wenecji, to spróbuj zejść z utartych szlaków i wejdź w uliczki - niezapomniane klimaty.
Na Rzym 1 dzień to b. mało. Pojedź metrem na Piazza del Popolo. Idź via del Babunio do piazza Spagna, potem masz niedaleko do di Trevi, następnie Panteon i dalej do piazza Navona. Gdybyś chciał zrezygnować z ostatniego punktu to idź via del Gesu do piazza Venezia. Forum Romanum i Coloseum zobacz z zewnątrz i jak starczy Ci sił to przejedź komunikacją miejską do piazza San Pietro i tam bazylika ( może jeszcze zamek Anioła ).
Musisz rozpocząć wcześnie. Forum Romanum zobacz z góry ( przed biletami ) moim zdaniem warto zobaczyć jak masz czas, ale Colosseum wystarczy z zewnątrz - bilety za drogie jak na to co ten zabytek oferuje. Szkoda, że nie będziesz miał okazji zobaczyć muzeów watykańskich.
przyjemności
W Rzymie to samo. Podczas jednego dnia można się zachłysnąć tym miastem i zechcieć wrócić. Ale dobre zdjęcia przy takim naporze emocji i bodźców wokół trudno robić...
O tej porze Rzym jest cudowny i turystów nie ma tylu ilu już w czerwcu... Jeśli znasz Rzym- schodź z głównych traktów i szukaj. Jeśli nie znasz- skup się na zobaczeniu tych kilku najwazniejszych rzeczy: Colloseum, Forum Romanum, Plac Republiki, ewentualnie Watykan (tylko Bazylika św. Piotra).
I koniecznie wygodne buty!!!!!!!![]()
Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
Prywatnie: http://lopal/blogspot.com
Watykan to tylko 1% tego, co Rzym ma do zaoferowania. Ja spędziłem w Rzymie sporo czasu, często tam bywam i do tej pory w ogóle go nie znam. To jest miasto nieskończonych możliwości fotograficznychZabytki w jakiś sposób nudzą się szybko, ale miasto żyje. Polecam wieczorny spacer na Trastevere, albo do San Lorenzo, dwóch dziwacznych dzielnic mieszkalnych. I ogólnie, wyjście wieczorem do miasta. Nocne życie Rzymu to rzecz... unikatowa.
"The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen
Sam Watykan to zły pomysł. Przy jednym dniu zrób co możesz, a resztę zostaw na następny raz. Będziesz miał więcej wrażeń i więcej fotek.
Skontaktuj się z nami