to ja dorzucę swoje 3 grosze w kwestii materiału na dyfuzor
rewelacyjnie sprawdza się pianka, którą wykorzystuje się w montażu paneli podłogowych. Bez problemu skleja się poxipol-em
Szukaj
to ja dorzucę swoje 3 grosze w kwestii materiału na dyfuzor
rewelacyjnie sprawdza się pianka, którą wykorzystuje się w montażu paneli podłogowych. Bez problemu skleja się poxipol-em
Nikon D300, Nikkor 18-55, Nikkor 35 1.8G, Nikkor 50 1.8D, Sigma 150 2.8, Sigma 70-300 APO, SB-800, Manfrotto 055XPROB + 804RC2
T-M-S: Prezentuje się niesamowicie i do tego dobrze świeci.W środku jakoś specjalnie zaginałeś, żeby światło się lepiej rozchodziło?
maq123: Na to nie wpadłem, a chyba jakieś skrawki się gdzieś po piwnicy walają. Chodzi tobie o taką białą (plastikową), o grubości około milimetra, w którą są jeszcze na przykład meble dodatkowo pakowane do transportu?
everyman - tak wklejałem paski foli tak by wszystkie płaszczyzny wewnątrz odbijały światło i przede wszystkim dolna część
była doświetlona tak samo jak górna, z kolei góra jest wytłumiona dodatkowym paskiem kalki.
Jak znajdę chwilkę to naszkicuję jakiś schemacik
D50 i parę klamotów l
Zapraszam na TMS fotogaleria
Aha już wiem - czyli łącząc obie pianki (ta o której Ty mówisz i ta o której pomyślałem) można by zrobić super-profi-dyfuzor, bo niemal niezniszczalny.![]()
Witam.
Jako że dysponuje Hybrydą bez wejścia na lampe zew. - Fuji S6500 muszę się zaopatrzyc w dyfuzor do wbudowanej lampy blyskowej - jaki dyfuzor made in home made polecacie do makro??
Ostatnio edytowane przez Urban1994 ; 09-05-2009 o 13:49
Pozdrawiam, Rafał...
Jak widać z kilku ostatnich postów jakiś wykonany z pianki. Konstrukcja, hmm niedawno trafiłem na taki patent dla wbudowanej lampy: http://www.occur.pl/images/0245c46c/...e6d1763c53.jpg
nie robiłem nic z pianki, może być to fajny materiał
ale ze względu na grubość (piszecie że ok 5mm) może nie do końca być taki
łatwy w obróbce. Dyfuzor to nie czołg, tektura lub brystol (ew. kilka warstw)
będzie wystarczająco sztywne, na to jakiś lakier w sprayu, przeźroczysta folia
od frontu dla osłonięcia kalki i można ruszać w teren, nawet jak pada![]()
D50 i parę klamotów l
Zapraszam na TMS fotogaleria
pianka jest naprawde łatwa w obrobce wystarczy nóż do tapet
i można wyciąć co sie chce(nawet jelenia na rykowisku)
sam muszę przerobić/poprawić swój bo był to mój pierwszy i w
terenie sprawdził sie a i owszem ale nie do końca tak jak chciałem-za fotografowanym obiektem "czerń kosmosu"
niestety nie dysponuje drugim aparatem ale postaram sie zrobić zdjęcia komórką z procesu twórczego
jak coś z tego wyjdzie to zamieszczę... a nóż sie komuś przyda
mz materaił jest naprawde dobry i warto z nim próbować
P.S.
szukam patentu na odbłyśniki a konkretnie sposób mocowania lub zatknięcia w ziemi
żeby móc dwoma łapkami trzymać puszke (bo żony nie posiadam)
Ostatnio edytowane przez ahbar ; 19-05-2009 o 23:36
Skontaktuj się z nami