Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Domyślnie

to ja dorzucę swoje 3 grosze w kwestii materiału na dyfuzor

rewelacyjnie sprawdza się pianka, którą wykorzystuje się w montażu paneli podłogowych. Bez problemu skleja się poxipol-em
    Nikon D300, Nikkor 18-55, Nikkor 35 1.8G, Nikkor 50 1.8D, Sigma 150 2.8, Sigma 70-300 APO, SB-800, Manfrotto 055XPROB + 804RC2

Domyślnie

T-M-S: Prezentuje się niesamowicie i do tego dobrze świeci. W środku jakoś specjalnie zaginałeś, żeby światło się lepiej rozchodziło?
    maq123: Na to nie wpadłem, a chyba jakieś skrawki się gdzieś po piwnicy walają. Chodzi tobie o taką białą (plastikową), o grubości około milimetra, w którą są jeszcze na przykład meble dodatkowo pakowane do transportu?

Domyślnie

everyman - tak wklejałem paski foli tak by wszystkie płaszczyzny wewnątrz odbijały światło i przede wszystkim dolna część
    była doświetlona tak samo jak górna, z kolei góra jest wytłumiona dodatkowym paskiem kalki.
    Jak znajdę chwilkę to naszkicuję jakiś schemacik
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez everyman Zobacz posta
    T-M-S: Prezentuje się niesamowicie i do tego dobrze świeci. W środku jakoś specjalnie zaginałeś, żeby światło się lepiej rozchodziło?
    maq123: Na to nie wpadłem, a chyba jakieś skrawki się gdzieś po piwnicy walają. Chodzi tobie o taką białą (plastikową), o grubości około milimetra, w którą są jeszcze na przykład meble dodatkowo pakowane do transportu?
    Nie, dokładnie to jest pianka izolacyjna (zielona, sztywna) bodajże grubości 5mm.
    Nikon D300, Nikkor 18-55, Nikkor 35 1.8G, Nikkor 50 1.8D, Sigma 150 2.8, Sigma 70-300 APO, SB-800, Manfrotto 055XPROB + 804RC2

Domyślnie

Aha już wiem - czyli łącząc obie pianki (ta o której Ty mówisz i ta o której pomyślałem) można by zrobić super-profi-dyfuzor, bo niemal niezniszczalny.

Domyślnie

Witam.
    Jako że dysponuje Hybrydą bez wejścia na lampe zew. - Fuji S6500 muszę się zaopatrzyc w dyfuzor do wbudowanej lampy blyskowej - jaki dyfuzor made in home made polecacie do makro??
    Ostatnio edytowane przez Urban1994 ; 09-05-2009 o 13:49
    Pozdrawiam, Rafał...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maq123 Zobacz posta
    to ja dorzucę swoje 3 grosze w kwestii materiału na dyfuzor

rewelacyjnie sprawdza się pianka, którą wykorzystuje się w montażu paneli podłogowych. Bez problemu skleja się poxipol-em
    Pianka daje radę! Jest tania, lekka i łatwa w obróbce. Moim zdaniem najlepsza jest grubości 5mm. ponieważ ma dużą sztywność. Jeśli chodzi o odbicie światła to mz dość dużo go pochłania ale wyklejenie wnętrza folia aluminiową daje całkiem niezłe efekty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Urban1994 Zobacz posta
    Witam.
    Jako że dysponuje Hybrydą bez wejścia na lampe zew. - Fuji S6500 muszę się zaopatrzyc w dyfuzor do wbudowanej lampy blyskowej - jaki dyfuzor made in home made polecacie do makro??
    Jak widać z kilku ostatnich postów jakiś wykonany z pianki. Konstrukcja, hmm niedawno trafiłem na taki patent dla wbudowanej lampy: http://www.occur.pl/images/0245c46c/...e6d1763c53.jpg

Domyślnie

nie robiłem nic z pianki, może być to fajny materiał
    ale ze względu na grubość (piszecie że ok 5mm) może nie do końca być taki
    łatwy w obróbce. Dyfuzor to nie czołg, tektura lub brystol (ew. kilka warstw)
    będzie wystarczająco sztywne, na to jakiś lakier w sprayu, przeźroczysta folia
    od frontu dla osłonięcia kalki i można ruszać w teren, nawet jak pada
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    nie robiłem nic z pianki, może być to fajny materiał
    ale ze względu na grubość (piszecie że ok 5mm) może nie do końca być taki
    łatwy w obróbce. Dyfuzor to nie czołg, tektura lub brystol (ew. kilka warstw)
    będzie wystarczająco sztywne, na to jakiś lakier w sprayu, przeźroczysta folia
    od frontu dla osłonięcia kalki i można ruszać w teren, nawet jak pada

pianka jest naprawde łatwa w obrobce wystarczy nóż do tapet
    i można wyciąć co sie chce(nawet jelenia na rykowisku)
    sam muszę przerobić/poprawić swój bo był to mój pierwszy i w
    terenie sprawdził sie a i owszem ale nie do końca tak jak chciałem-za fotografowanym obiektem "czerń kosmosu"
    niestety nie dysponuje drugim aparatem ale postaram sie zrobić zdjęcia komórką z procesu twórczego
    jak coś z tego wyjdzie to zamieszczę... a nóż sie komuś przyda
    mz materaił jest naprawde dobry i warto z nim próbować
    P.S.
    szukam patentu na odbłyśniki a konkretnie sposób mocowania lub zatknięcia w ziemi
    żeby móc dwoma łapkami trzymać puszke (bo żony nie posiadam)
    Ostatnio edytowane przez ahbar ; 19-05-2009 o 23:36

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów