Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie Dyfuzory do makrofotografii

Zapraszam do pokazywania oraz opisywania własnych rozwiązań.
    Wszelkie komentarze i dyskusje także są mile widziane.

Model 1, wersja 2.
    Obudowa: karton, taśma typu power-tape.
    Wnętrze: srebrna folia aluminiowa.
    Powierzchnia rozpraszająca: kalka techniczna.
    Mocowanie: nasunięcie na palnik lampy + gumka przytrzymująca przy końcówce obiektywu.

Dopasowanie: lustrzanka Nikon + SB800 + Nikkor AF-S 105mm f/2.8G IF-ED VR.
    Dodatkowo: zmienna długość dyfuzora w przypadku dodania pierścieni makro do obiektywu.

Obecna wersja dyfuzora wygląda jak na poniższych fotografiach poglądowych.

Tak prezentuje się patent do regulowania długości dyfuzora (jest on wewnątrz również wyłożony srebrną folią aluminiową). Co prawda pierścieni jeszcze nie mam, ale przyszłościowo chciałem zobaczyć, czy coś takiego jest możliwe do wykonania w szybki i prosty sposób.

Całość świeci mnie więcej w następujący sposób.

--- --- --- --- --- --- --- --- ---

Jak widzicie poprzez załamanie powierzchni rozpraszającej i kąt jej ustawienia względem obiektywu, część światła jest kierowana bezpośrednio przed obiektyw, a część nieco dalej - obiekt i tło. Poniższa fotografia była doświetlana pierwszą wersją tej konstrukcji. W poprzedniku zamiast kalki technicznej użyłem papieru śniadaniowego i nie posiadał on zmiennej długości - został zniszczony przez przygniecenie torbą w bagażniku.

A tutaj dyfuzor stanowił zarazem tło i jedyne źródło światła:

Jednym słowem (a raczej obrazkiem) wyglądało to tak - backstage:

Pozdrawiam, Krzysiek
    Ostatnio edytowane przez everyman ; 15-04-2009 o 22:38

Oszczędny w słowach Awatar Kropla
    Miasto
    Warszawa - Kabaty

Domyślnie

ślimak jest boooski....
    Oczekiwania to zaplanowane z góry urazy
    D300

Domyślnie

jezeli uzywamy wlasnorecznie zbudowanego dyfuzora to czy ma jakies znaczenie ustawienie dlugosci ogniskowej na lampie?czy lepiej jest ustawic (sb600) 24mm czy 85mm czy moze 14mm?
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slanting_eye Zobacz posta
    jezeli uzywamy wlasnorecznie zbudowanego dyfuzora to czy ma jakies znaczenie ustawienie dlugosci ogniskowej na lampie?czy lepiej jest ustawic (sb600) 24mm czy 85mm czy moze 14mm?
    Osobiście nie robiłem jakiś skomplikowanych testów... Zdaje mi się, że najlepsze rezultaty (najbardziej miękkie światło) uzyskuję na najszerszym kącie lampy z dodatkowo założonym oryginalnym plastikowym dyfuzorem.

A reszta makromaniaków nie błyska? Jakie macie sposoby doświetlania fotografowanej sceny... czy może zdajecie się tylko na światło zastane?

Domyślnie

Tez miałem taką myśl, żeby zrobić wydłużany dyfuzor ale po przemyślenu i sprawdzeniu okazało się, że wystarczy odpowienie powiększenie pola oświetlającego(też kąt nachylenia), ktorego zakres będzie na tyle duży, by oświetlił odpowiednio fotografowaną scenę.

Mozna jeszcze rozważyć jakie materiały użyć do rozproszenia światła np kalka techniczna, folia póprzeźroczysta, kombinacje rónych materiałów. Zastanawiałem się nad zrównoważeniem oświetlenia z dyfuzora tj "przygaszenie" środka dyfuzora poprzez zwiększenie ilości warstw danego materiału rozpraszającego oraz jak kiedyś rozważano, czy wnętrze dyfuzora poprzez oklejenie folią aluminiową albo białym papierem ma wpływ na miękkość światła..

Kolejna sprawą są dodatkowe ekrany, kwestia przygotowania/ustawienia ich wcześniej w warunkach polowych albo przymocowanie ich odpowiednio do konstrukcji aparat/dyfuzor, co nie jest mz proste

A ślimak otrzymał mój głos

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

No właśnie ja nie doświetlam fleszem , jak doświetlałem sb-600 to miałem wielki dyfuzio 20 na 25 cm. Stwierdziłem że czym większa powierzchnia tym lepsze efekty , miał 3 warstwy kalki technicznej w dwóch grupach odległość między nimi jakieś 2 cm.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Robiąc testy (etap budowy) również zastosowałem 2 warstwy rozpraszające (pierwsza w połowie dyfuzora, druga na końcu). Wyszło mi jednak, że światło ma podobny stopień rozproszenia, a sporo się go traci, więc pozostałem przy jednej kalce technicznej. Z drugiej jednak strony na SB-800 mam założonego tego małego plastikowego danonka, który jest do niej dodawany, czyli wstępnie już on światło zmiękcza.
    Dodatkowe ekrany to także pewien sposób - właśnie myślę jak na osłonie od obiektywu założyć odbłyśniki tak, aby mieć ręce wolne i móc w pewnym zakresie je regulować. Jeśli na coś wpadnę i spełni to swoje zadanie na pewno się pochwalę. Będę również starał się poeksperymentować trochę z CLSem.
    Arachiusz na jakie czułości i czasy wchodzisz jeśli nie doświetlasz? Osobiście staram się trzymać ISO200-400 przy przesłonach rzędu f11-20 i czasach 1/80-1/125 (chyba, że światła jest tyle, że mogę je jeszcze skrócić). Lampa zazwyczaj ma tylko u mnie dopalać, a nie stanowić główne źródło.

Domyślnie

Z CLSem wyzwalanym czym innym su-800 jest spora szansa ze obiekt lub GO zmieni polozenie po zarejestrowaniu obrazu. Bardziej polecalbym kabel sc-28/29

Domyślnie

Witam na grupie

A oto i mój dyfuzorek:

Zrobiony jako "wersja beta", chciałem na szybko i małym kosztem sprawdzić czy taka konstrukcja się sprawdzi.

Mrówki chyba się udały to teraz nic tylko udoskonalić konstrukcję
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    A oto i mój dyfuzorek:
    Ale niechlujnie wygląda
    ...no ale najważniejsze, że daje radę
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów