Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem d90

im@t
    Gość

Domyślnie Problem d90

WITAM,
    Słowem wstepu : Jestem totalnym świerzakiem jeżeli chodzi o lustrzanki .. Swoją nabyłem jeszcze początkiem grudnia . Zdjęcia robię tylko dla siebie , nic poważnego pstryk i już . Nie wiem już sam czy temat lustrzanki mnie przerasta czy może mój egzemplarz rzeczywiscie ma jakies problemy. przechodzac do sedna ... czesto ostatnimi czasy zdarza sie ze , ze robiac zdjecie w trybie AUTO badz A nie jestem w stanie ustawic przyslony . na wyswietlaczu miga F-- i jedynym wyjsciem z tej sytuacji jest wyciagniece baterii i odpalenie ponowne aparatu . wtedy przy takich samych ustawieniach aparatu jestem w stanei zrobic zdjecie.. w sytuacjach krytycznych - kiedy przez prawie 10 minut nie moglem nic zrobic z aparatem przez wyzej wymieniony problem pojawilo sie Err ( w instrukcji - krotko i na temat - skontaktuj sie z serwisem .. ) pozniej rowniez CHA lub CHE - juz nie pamietam . Myslalem , ze to moje bledy - slabe swiatlo , moze chcialem cos przekombinowac - ale dzisiaj problem znowu sie pojawil przy tak naprawde dobrym , porannym swietle i to na dodatek w trybie auto . Czesto ten problem pojawial sie podczas targow samochodowych w lipsku , ale tlumaczylem sobie to sztucznym swiatlem i moim brakiem umiejetnosci . Czy ktos spotkal sie z czyms takim ?

pozdrawiam i dziekuje za wyrozumialosc

karta to SANDISK ULTRA II , obiektyw 18 - 105VR

Domyślnie

Problem bardzo szeroko omawiany na forum. Już pewnie wszystko zostało powiedziane. Kontakt z serwisem raczej niewiele da, ale próbować zawsze można. Teorie w tej kwestii są różne - karta, styki, akumulator, a w rzeczywistości pewnie Nikon babola wypuścił i tyle. U mnie F-- występuję bardzo rzadko i zwykle jak poruszam obiektywem (a jest minimalny luz) to wszystko wraca do normy. Czasem muszę wyłączyć i włączyć aparat.
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 50 1.8, Metz 48 AF-1, LowePro Nova 170.

Domyślnie

Przetrzyj styki (mozesz nawet izopropanolem). Problemem moze byc takze slabe trzmanie bagnetu. Probowales docisnac? Dobrze zakladasz szklo - slyszysz wyrazny klik przy dokrecaniu obiektywu?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

im@t
    Gość

Domyślnie

Klik jest slyszalny , wiec w tym nie upatrywalbym problemu .
    przeczyszcze styki jak sugerujecie , dziekuje za wyrozumialosc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez im@t Zobacz posta
    Klik jest slyszalny , wiec w tym nie upatrywalbym problemu .
    przeczyszcze styki jak sugerujecie , dziekuje za wyrozumialosc

Przeczyść styki, u mnie pomogło.
    Piotr

Domyślnie

Temat 1: LINK 1

Temat 2: LINK 2

Osobiście miałem 2 razy Err CHA, ze 3 razy F-- i ze 2 razy samo CHA co było związane z kartą Sandisk Ultra II 2GB przy wkładaniu do aparatu.

Odkąd przeczyściłem styki spirytusem błąd się nie pojawił
    Ostatnio edytowane przez tommyfp ; 16-04-2009 o 10:47

Domyślnie

Wlasnie dzis wyczytalem na tym forum ze wplyw na to moga miec warunki atmosweryczne....wilgoc itp. Czlowiek ktory o tym wspomnial napisal ze czyszczenie stykow pomagalo ale problem sie wciaz pojawial po jakims czasie....podobno pomogla torebka wchlaniajaca wilgoc w torbie z aparatem. Dla mnie problem jest bardziej zlozony bo nigdy nie slyszalem zeby stalo sie to w przypadku malych obiektywow....zawsze sa to ciezsze szkla....problem wystepuje w wielu aparatach nikona....i co ciekawe przy szklach kitowych typu 18-135 czy 18-105 jak twoje.....jakos nikt nie wspominal o wysokiej klasy szklach.....to moze byc spowodowane luzem i niskiej jakosci wykonaniem tych tanich obiektywow a co za tym idzie brakiem szczelnosci i lapaniem wilgoci.....i takim cudem moze pomagac na to czyszczenie stykow....

Domyślnie

U mnie F-- pojawiło sie kilka dni po zakupie D90 i występowało kilka razy na dzień, pomagało poruszenie opiektywem lub ruszenie dość mocno pierścienia zoom (pewnie to wywoływało ten sam skutek co poruszenie obiektywem lewo-prawo). Przeczyściłem styki na obiektywie i na bagnecie D90 i problem zniknął całkowicie i jak na razie (odpukać) nie wraca. Aha, czyściłem patyczkiem higienicznym nasączonym płynem do czyszczenia styków elektronicznych.
    D90, AF-S 18-105 VR DX ED

Uprawnienia umieszczania postów