Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Początki makro

Domyślnie

Wrócę jeszcze do tematu soczewek makro. Pamiętaj że o ile sprawdzą się one jeśli chodzi o powiększenie, to z jakością obrazu jest już znacznie gorzej. +1, +2, +4 jeszcze nie są takie złe, ale przy+10 będziesz miał ostry tylko środek kadru. W każdym razie należy liczyć się ze znacznym mydłem na brzegach. Podczas fotografowania malutkich obiektów zajmujących centrum kadru nie ma to aż takiego wielkiego znaczenia bo tło i tak jest rozmyte. W przypadku kiedy będziesz chciał uwiecznić np. jakiś detal owada to już wygląda znacznie gorzej.
    Podobnie rzecz ma się w przypadku łączenia kilku soczewek.
    Nikon D7000 | Nikkor 35 f/1.8 G| Nikkor 50 f/1.8 D| Nikkor 18-70 G |Nikkor 70-300 G | Kenko extension tube set | Nissin Di622 Mark II | Velbon Sherpa 600 |

Domyślnie

Dobra teraz muszę podjąć decyzję czy soczewki czy zestaw z obiektywem zenita. Może ktoś mógłby poświęcić mi odrobinę czasu i wypisać wszystkie za i przeciw obu rozwiązań - byłbym wdzięczny.

P.S. O co chodzi z odwrotnym mocowaniem obiektywu - czy to pozwala przekształcić zwykły obiektyw w "coś" co może robić zdj makro?
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek1993 Zobacz posta
    jako nastolatek nie mam szans na zainwestowania w moją przygodę z fotografią większych pieniędzy - jak dobrze pójdzie to za rok dwa może uda mi się jakieś cyfrowe lustro kupić
    Jeżeli masz ukończone 16. lat możesz zgłosić się do pracy na wakacje w McDonald's, ja tak zaczynałem moją (tfu, tfu) karierę zawodową.
    Nie wiem, jakie są stawki godzinowe w Częstochowie, ale w twojej sytuacji warto chociaż spróbować. Chyba, że nie chcesz. Zawsze koło dwóch tysięcy za całe wakacje wpadnie do kieszeni.
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Dzięki za radę ale już to przerabiałem, prawie - po pierwszym tygodniu wakacji wszystkie miejsca były zajęte a tak się złożyło że akurat na początku wakacji miałem wyjazd ale może w tym roku się uda...
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

Gdyby się udało, mógłbyś się pokusić o jakieś używane D40x i pierścienie pośrednie.

Domyślnie

a wracając do tematu mógłby ktoś mnie oświecić i odpowiedzieć na moje pytania, będę wdzięczny
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaRaGaS Zobacz posta
    Nie wiem, jakie są stawki godzinowe w Częstochowie, ale w twojej sytuacji warto chociaż spróbować...
    orientacyjna płaca w McD to 10 PLN/h, ale podobno lepiej jest iść do KFC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    orientacyjna płaca w McD to 10 PLN/h, ale podobno lepiej jest iść do KFC
    Ja pracuję w McD i wiem jak jest, tylko różne miasta mają różne stawki. Warszawa najwyższe.
    Ja w tym momencie mam 12zł podstawy + 2zł za pracę w weekendy. A że pracuję tylko w weekendy...
    W KFC płacą ok. 2/3 tego, co w Maku, nie warto.

Koniec offtopa, przepraszam za hijack wątku.

Domyślnie

Ale się nam "fastfood-owa" rozmowa zrobiła powróćmy może jednak do tematu bo do wakacji i wakacyjnych zarobków niestety jeszcze sporo czasu
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

Odradzam kupowanie zestawow makro nieznanych firm. Sam sie nacialem na taki szjas - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95414 . Za to doskonale sie spisuje nasadka firmy Raynox, sam uzywam modelu DCR-250 i uwazam ze robi nawet niezle fotki. Tu strona firmy - http://raynox.co.jp/english/35mmacc/egcm2000.htm . Jesli chodzi o soczewki nakrecane na obiektyw, to jak juz zainteresuj sie fitma Canon - http://fotozakupy.pl/filtry/canon-25...ka-makro,3982s . Pan Scott Kelby uzywa takiej w Nikonie i bardzo ja chwali. Ja niestety nie testowalem, wiec moge tylko wierzyc to, co pisze Scotty. No i niestety ale sa dosc drogie.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów