Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Dylemat z ostroscia

Juz od jakiegos czasu mam taki dylemat, czy moje zdjecia sa w ogole ostre, nie wiem dlaczego, ale nie moge (wedlug mnie) zrobic zdjec zwanych "zyleta", dzis beda w lesie mialem czas i spokój zrobic pare fotek bez zadnego stresu, wrocilem do domu, zdjecia wrzucilem do kompa i ....znowu nie jestem z nich zadowolony, ponizej przesylam link do albumu ze zdjeciami, jesli ktos chcialby NEFa, to tez moge przyslac przez e-mail. Prosilbym o rzetelne porady i komentarze dotyczace tych fotek. I jeszcze jedno, nie wiem, moze za duzo wymagam od mojej 80, ale te zdjecia sa jakies takie ....wszystko sie zlewa i brak szczegolow....ja juz sam nie wiem. Z gory dziekuje za porady.

http://kosti68.fotosik.pl/albumy/618809.html
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-04-2009 o 08:58 Powód: orto. ("spokuj")
    D7100 + MB-15,N 18-105 , N 50 1.8 G, T 70-300 VC, SB-700

Domyślnie

A masz wyostrzanie włączone? i jaki to obiektyw 18-70?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    A masz wyostrzanie włączone? i jaki to obiektyw 18-70?
    Oczywiscie, ze wyostrzenie wlaczone, a zdjecia byly robione obiektywem N 18-70 i pare T 18-200. , probowalem je jeszcze troche wyostrzyc na NX2, ale to tez zadna rewelacja. Prosze o rzeczowe odpowiedzi i porady...a moze to ja po prostu przesadzam, bo wszystko jest ok, moze pora, zebym poszedl do okulisty
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-04-2009 o 08:59 Powód: orto. ("objektywem")

Domyślnie

Nie wiem czego chcesz od tych zdjęć?
    W lesie światło jest jakie jest i walenie lustrem gdzie popadnie nic nie da.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Nie wiem czego chcesz od tych zdjęć?
    W lesie światło jest jakie jest i walenie lustrem gdzie popadnie nic nie da.
    Zdjecia robilem dla przetestowania AF, nie chodzi mi o swiatlo tylko o ostrosc.

Domyślnie

Kosti68 pstrykasz fotki na f10 i dodatkowo na 200mm czyli na końcu swojego telacza i oczekujesz że będzie to "żyleta" ? Poza tym jak masz taką scenerię jak na pokazanych fotkach to i system AF troche głupieje bo tło się zlewa i dodatkowo w takiej jednokolorowej gęstwinie oczy też nie dostrzegają nic co przyciągałoby wzrok i pozwoliło orzec czy jest problem z ostrością. Jak patrzę na fotkę z wężem to uważam, że suchy liść dębu po prawej od gada jest przyzwoicie ostry. A poza tym pewnie porównujesz z fotkami wstawianymi np. tu na forum. A jak wiadomo po obrobieniu fotki i zmniejszeniu na potrzeby forum należy ją powtórnie podostrzyć.
    Zapnij przyzwoite szkło np N50/1.8 i zrób fotkę testową i porównaj z Twoim N18-70 który w środku zakresu też jest akceptowalny i dopiero porównaj.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    Kosti68 pstrykasz fotki na f10 i dodatkowo na 200mm czyli na końcu swojego telacza i oczekujesz że będzie to "żyleta" ? Poza tym jak masz taką scenerię jak na pokazanych fotkach to i system AF troche głupieje bo tło się zlewa i dodatkowo w takiej jednokolorowej gęstwinie oczy też nie dostrzegają nic co przyciągałoby wzrok i pozwoliło orzec czy jest problem z ostrością. Jak patrzę na fotkę z wężem to uważam, że suchy liść dębu po prawej od gada jest przyzwoicie ostry. A poza tym pewnie porównujesz z fotkami wstawianymi np. tu na forum. A jak wiadomo po obrobieniu fotki i zmniejszeniu na potrzeby forum należy ją powtórnie podostrzyć.
    Zapnij przyzwoite szkło np N50/1.8 i zrób fotkę testową i porównaj z Twoim N18-70 który w środku zakresu też jest akceptowalny i dopiero porównaj.
    O to sie nazywa rzetelna odpowiedz....dzieki za wyjasnienie a fotki do kosza. pozdrawiam

Domyślnie

A to co tam widzę dało taki rezultat po kilku klikach:
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Wielkie dzieki za pomoc i wytlumaczenie problemu, chociaz zdjecie z zaskroncem nie jest moze najlepszym przykladem, chodzilo mi bardziej o fotki gdzie bylo duzo zieleni...ale moze wlasnie tu przesadzilem i moze za duzo oczekuje. "marbed" a zdradzisz mi tajemnice swoich " paru kiikow"? A i tobie "conio" dziekuje, artykul o ostrosci jest bardzo ciekawy i pouczajacy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów