Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Szeroki kąt pod FX.

Witam.
    W związku z zakupem D700 mam dylemat co szerokiego kupić ;/
    Wiem, że jest Nikkor 14-24 ale cena przynajmniej teraz powala.
    Polecacie coś może nie tak wspaniałego ale równie dobrego i co najważniejsze tańszego ??

Pozdrawiam

Domyślnie

od niedawna mam tamrona 17-35. MZ bardzo fajne szkielko jak za taka kase, ale jest problem upolowac uzywke.
    Niedlugo pokarze wreszcie jakies sampelki, bo obiecalem, ale ciagle brak czasu...

Domyślnie

Czytałem twój post, ale jest N14-24 i ..................... gdzieś tam jest reszta... przepraszam
    NYCH - Americana

Domyślnie

nie wiem czy jest sens kupowanie czegos tanszego. sam stoje przed decyzja kupna FX'a i do tego pozadnego szkla bo dosyc mam juz mdlosci powodowanych przez s10-20. w sumie ok. do zabawy czysto amatorskiej mozna znabyc tansze (gorsze jakosciowo i optycznie) szklo. jesli natomiast mysli sie powazniej o foceniu to nalezy zainwestowac w szklo bo wtedy jest czysta przyjemnosc z fotografowania. docenilem to gdy pobawilem sie chwile D3 + 24-70mm. dla mnie to jednak zbyt wasko, ale jakosc fot powalajaca na kolana. na cale szczescie w niektorych sklepach jest szklo pt 17-35 2.8 do najtanszych nie nalezy, ale mozna stosowac filtry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    na cale szczescie w niektorych sklepach jest szklo pt 17-35 2.8 do najtanszych nie nalezy, ale mozna stosowac filtry
    Gdybym się teraz przesiadał na FX też wziąłbym to szkło pod pejzaż szczególnie. Możliwość stosowania filtrów jest nieoceniona.

Domyślnie

może Carl Zeiss 3.5/18, tańszy od 14-24 a jakościowo zapewne niezły

Domyślnie

w s12-24 tez mozna stosowac filtry, ale zelowe. bardzo trudno dostepny ND powyzej 0.9, a to troche malo...
    stalka to troche strzal we wlasna stope co innego w studio, ale ulica i pejzaz wymagaja jednak zoom'ow. takie jest moje zdanie

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Pejzaż wymaga zoomu? Od kiedy? Masz przecież, w większości znacznej przypadków, maaasę czasu na wachlowanie obiektywami, sprawdzanie w jakiej ogniskowej najkorzystniej itp

A ulica? Tu, przynajmniej tak mi się zawsze wydawało, że chodzi o nieujawnianie się z zamiarami. Powiedz mi, jak się nie ujawnić wychodząc do "obiektu" z obiektywem wielkości Grubej Berty? Właśnie tu stałki są najlepsze. Bierzesz szeroki kąt, np. 20mm (choć, podobno, standardową 'reporterską' ogniskową jest 35mm), ustawiasz f8, ostrość *gdzieś w okolicę przewidywanej odległości od przedmiotu* i hajda!
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów