Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: kitesurfing

Domyślnie

jak piszcie, to tak:
    czysciłes szumy z D70s przy fotach robionych w słoneczny dzien na plaży ? zlituj sie
    niestety nieostre, a fale białe czyli czasy za długie jak na długie szkło i szybki sport,
    zbyt ciemne w istotnych szczegółach jak np. surfer.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    LITTLEHAMPTON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    jak piszcie, to tak:
    czysciłes szumy z D70s przy fotach robionych w słoneczny dzien na plaży ? zlituj sie
    niestety nieostre, a fale białe czyli czasy za długie jak na długie szkło i szybki sport,
    zbyt ciemne w istotnych szczegółach jak np. surfer.
    dzieki za kometaz niestety sa pewne niescislosci...

nie pamietam abym czyscil szumy... a takze nie czyscilem tego co mialem na matrycy... bardzo przepraszam ale bylem za bardzo podekscytowany i nie zauwarzylem.
    nieostre ... mozliwe...fale biale bo recznie je kontrastowalem i rozjascialem zdiecia... tak by bardziej odpowiadaly temu co widzialem na plazy a ze ciemne w istotnych szczegulach to wiem... niestety muj obiektyw est tani... za czym idzie i jakosc... wszystkie zdiecia byly za ciemne wiec jak wyzej ... rozjasnilem... widac rowniez to przez to ze srodek foty zwykle jasniejszy ( niestety obiektyw) ale dzieki za uwagi i pozdrawiam

jak piszcie, to tak:
    a i nie kumam dlaczego nazucasz innym swoje zdanie
    nikon d70s + af-s dx nikkor 18-70 if ed + tamron af 70-300 f/4-5.6ld macro1:2 + telekonwerter x 2

Domyślnie

pozwól TMASAKRA ze zacytuje z Ciebie:

1)...to orginalne kadryz apartau to korekcji swiatla i lekko ostrosci moze to przez to ze wyczscilem szumy ? ...
    2)...dzien dobry
    jest taka sprawa
    LUDZIE PISZCIE!!!! JAK MA SIE CZLOWIEK CZEGOS NAUCZYC....

rozumiesz już moje w tym kontekście " jak piszcie, to tak:... " To samo mniej wiecej
    dotyczy szumów - jednak odszumiałeś . Tłum,aczenie sie tanim obiektywem nie ma
    uzasadnienia, a jak sądzisz ze drogi by to zmienił, to pokazuj foty dostosowane do
    klasy sprzetu, bo tak to trudno coś ocenić, skoro i tak będziemy zganiać na sprzęt.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    LITTLEHAMPTON

Domyślnie

pozwól TMASAKRA ze zacytuje z Ciebie:

1)...to orginalne kadryz apartau to korekcji swiatla i lekko ostrosci moze to przez to ze wyczscilem szumy ? ...
    2)...dzien dobry
    jest taka sprawa
    LUDZIE PISZCIE!!!! JAK MA SIE CZLOWIEK CZEGOS NAUCZYC....

rozumiesz już moje w tym kontekście " jak piszcie, to tak:... " To samo mniej wiecej
    dotyczy szumów - jednak odszumiałeś . Tłum,aczenie sie tanim obiektywem nie ma
    uzasadnienia, a jak sądzisz ze drogi by to zmienił, to pokazuj foty dostosowane do
    klasy sprzetu, bo tak to trudno coś ocenić, skoro i tak będziemy zganiać na sprzęt.
    dzieki za opiie raz jeszcze masz jesz racje PISZCIE nie zrozumialem na poczatku
    jak moge sprawdzic czy odszumialem czy nie ? bo juz sam sie pogubilem
    a tlumacze sie obiektywem bo to ponoc jego wina... tak mi napisali forumowicze (problem z aberacja brakiem swiatla w katach zdiecia nie lapaniem ostrosci)
    tutaj mam przerobione fotki to znaczy dopracowane zajzyj wiec jak masz ochote
    http://fotografia.interklasa.pl/inde...utor&rid=23031
    tamte zdiecia sa na pewno odszumiane ale to dlatego ze mi sie bardziej podobaja w tej konwencji czy to nie dobrze odszumiac zdiecia ? czy bardziej chodzi o jakas chonorowa sprawe ?
    pozdrawiam
    nikon d70s + af-s dx nikkor 18-70 if ed + tamron af 70-300 f/4-5.6ld macro1:2 + telekonwerter x 2

Domyślnie

co do "odszumiania" - wez zdjecie reporterskie z przed dwu lat zrobione np. Nikonem F5/F100
    i to na dobrym filmie - a napewno zobaczysz szumy. Nie wpadaj w dziwaczną manie
    odszumiania bo zdjecie traci cały urok. Prawdopodobnie ogladasz fotke 1:1 na monitorze
    i wydaje ci się że są szumy - tak sie zdjęć nie oglada . D70s daje do ISO800 na tyle
    małe szumy, że możesz zapomniec o nich, na papierze napewno nie byłoby ich widac, natomiast
    "odszumianie" ZAWSZE powoduje spadek ostrości i zanik szczegółów, a w wypadku
    słabej znajomosci zagadnienia i softu do tego - nawet w granicach 20-40%, a dodatkowo
    zdjecia stają sie sztucznie "plastikowe" jak lalka barbi - niby gładkie, ale bez duszy....
    Ostatnie odszumianie robiłem dwa lata temu na obrazkach z D100, teraz nawet o tym nie
    myślę...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    LITTLEHAMPTON

Domyślnie

co do "odszumiania" - wez zdjecie reporterskie z przed dwu lat zrobione np. Nikonem F5/F100
    i to na dobrym filmie - a napewno zobaczysz szumy. Nie wpadaj w dziwaczną manie
    odszumiania bo zdjecie traci cały urok. Prawdopodobnie ogladasz fotke 1:1 na monitorze
    i wydaje ci się że są szumy - tak sie zdjęć nie oglada . D70s daje do ISO800 na tyle
    małe szumy, że możesz zapomniec o nich, na papierze napewno nie byłoby ich widac, natomiast
    "odszumianie" ZAWSZE powoduje spadek ostrości i zanik szczegółów, a w wypadku
    słabej znajomosci zagadnienia i softu do tego - nawet w granicach 20-40%, a dodatkowo
    zdjecia stają sie sztucznie "plastikowe" jak lalka barbi - niby gładkie, ale bez duszy....
    Ostatnie odszumianie robiłem dwa lata temu na obrazkach z D100, teraz nawet o tym nie
    myślę...
    dzieki za rade i postaram sie porownac fotki
    jak bys mial jakies kolejne spostrzezenia wal smialo chetnie poslucham i wyprubuje

pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów