Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pszczoła?

Domyślnie Pszczoła?

Dzień dobry wszystkim zgromadzonym,

Nie wiem jak makro, bo na zdjęciach się nie znam, niemniej chciałem zapytać fachowców jaki to owad dokładnie? Na moje niewykształcone w entomologii oko to wygląd ma chyba pszczeli, ale wydawało mi się ciut małe jak na pszczołę - wielkości tłustego bzyga to było. Pokazuję z paru stron, ale w pełni reprezentacyjnego czy całościowego ujęcia niestety mi brakuje...

1. Frontem (z bańki w kamerzystę)

2. Frontem i zadem jednocześnie (joga?)

3. Z profilu (i trochę z zadu; podbój nowego źdźbła)

4. Podwozie (halo, to ja)

Domyślnie

to, co w nawiasie, powinno być głównym tytułem :]
    Naucz się czytać

Domyślnie

światło nie zagrało niestety

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    światło nie zagrało niestety
    Heh, światło to tylko jeden z wielu elementów, które nie zagrały (vide nieszczęsna GO itp.) Co prawda za dobrze się nie znam (staram się zwyczajnie cieszyć obrazkami) i nie wiem co konkretnie masz na myśli, ale w kwestii światła głównie irytują mnie cienie rzucane przez czułki itp. (abstrahując od ogólnej "płaskości").
    A wiesz może jak konkretnie bestia się nazywa?

Domyślnie

osa jakaś , jest troszkę tych gatunków ,,,,,, co do światła to za ostre i foty straciły plastyczność ,

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Co racja, to racja. To moje pierwsze w życiu makro z robaczkami i niezbyt wiem, jak ugryźć temat. Na razie moim głównym problemem jest uchwycenie takiego ruchliwego delikwenta w GO, dbanie o gustowne światło będzie pewnie kolejnym krokiem (chociaż też jeszcze nie wiem jak do tego dojść).

Ale dzięki za info, nie podejrzewałem, że to może być jakaś osa. Wydawało mi się, że one mają bardziej żółte tyłki Muszę się poduczyć...

Domyślnie

To jest ewidentnie pszczoła tylko nie wiem jaki gatunek, bo jak byś tak jej "plecki" sfotografował to można by coś więcej powiedzieć.
    A z tego co piszesz, że taki mały ten owad to być może to jest nawet pan pszczoła - czyli truteń.
    Osą jednak być nie może bo nie ma "uzębienia" tak charakterystycznego dla osowatych.

Uprawnienia umieszczania postów