pawel934 a powiedz tak poza tematem, średnio co ile motogodzin trzeba dokonać regeneracji silnika w takim sprzęcie? 30-50?? chciałbym zanabyć coś crossowego ale obawiam się kosztów...
Szukaj
pawel934 a powiedz tak poza tematem, średnio co ile motogodzin trzeba dokonać regeneracji silnika w takim sprzęcie? 30-50?? chciałbym zanabyć coś crossowego ale obawiam się kosztów...
No cóż - nie wiem, na ile przez Modów tolerowane będzie OT, ale skoro pytasz, ja odpowiadam
Cały serwis tych motorów to:
1. Co jazdę (lub dwie, jeśli jest wilgotno) - pranie i nasączanie filtra powietrza.
2. Co 10 godzin jazdy - zmiana oleju w silniku.
3. Co 30-50 godzin jazdy - regulacja luzu zaworowego (poprzez wymianę płytek) --> jak ktoś dobrze nie ogarnia, to z tym już lepiej zawozić motor do serwisu.
4. Co 50 godzin jazdy - wymiana łańcuszka rozrządu.
5. Co 50-100 godzin jazdy - wymiana tłoka.
To właściwie wszystko. Zawodnicy skracają te interwały o połowę, olej wymieniają co jazdę. Klocki hamulcowe itp. to już w miarę potrzeb. W nowym motorze po 30-40 godzinach warto zmienić łańcuch, bo Yamaha daje dobre zębatki i kiepskie łańcuchy --> jego wczesna wymiana zabopiega rozwaleniu zębatek przez rozciągnięty łańcuch.
Kupując używany motor trzeba liczyć się z tym, że jeżeli źle trafisz to możesz na dzień dobry wywalić 6-8 tys. na remont silnika. Kupienie używanego motocykla tej klasy od nie-zawodnika jest prawie niemożliwe, a motory po zawodnikach są niestety często dojechane.
Jeszcze raz przepraszam za OT![]()
Pozdrawiam,
Paweł
D80 + N18-70 + N70-300 VR + N50/1.8
no i tym samym skutecznie mnie zniechęciłeśzostaje przy gsxr.
Skontaktuj się z nami