Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ChollaYi Zobacz posta
    Obiektyw MTO 1000. To około 50% crop
    Zanim otworzyłem forum, to zastanawiałem się co mi nie pasuje w tej focie i też doszedłem do wniosku, że jest jakby nieco płaskie. To chyba przez niekorzystne przednie światło
    Mam kilka prób z księżycem nie będącym w pełni ale niestety ostrość była niezadowalająca.
    Chyba leci w prawo A tak na poważnie. Jak Ci się sprawuje ten MTO? Kiedyś przymierzałem się do niego.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

sea21 - ogólnie to ciężko trafić z ostrością. Zarówno w dzień jak i w nocy. Jest wielki jak beczka i trudno się kręci takim pierścieniem. No, i jak na razie nie znalazłem dla niego innego zastosowania jak zdjęcia łysego. Wiem, że ludzie kombinują i wstawiają jeszcze jakieś soczewki, lunety czy lornetki między szkło i body i mają całkiem niezłe foty astro.
    No, i wiadomo, to obiektyw lustrzany więc ostrość nie jest powalająca.
    Pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Właśnie chodzi mi o zastosowanie astro. Takie moje hobby z dzieciństwa do dziś nie zaspokojone Ale żeby focić mgławice i inne obiekty to myślę że wystarczy tyle że do tego trzeba jeszcze dobry statyw z napędem bo nie ma szans żeby ręcznie prowadzić. No cóż... może w przyszłości się skuszę
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

bardzo fajnie wyszło

Domyślnie

Fotka kozak!
    ciekaw jestem kiedy tu sie pojawi fotka matki ziemi z podobnej perspektywy.
    sprzet jest, masa checi i zapalu.

Domyślnie

Czaderskie foto
    Mam dwa pytania: gdzie można kupić te obiektywy MTO? Kiedyś był chyba taki sklep w internecie, teraz nic nie widzę...
    Drugie pytanie: potrafi ktoś sfotografować słońce? W sensie żeby było widać szczegóły, plamy, koronę... Próbowałem metody rzutowania obrazu słońca na ekran i fotografowania tegoż obrazu na ekranie, ale nie za bardzo mi to wyglądało.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Odgrzeję kotleta żeby nie zakładać kolejnego wątku.
    Tym razem łysy nie w pełni.

2.
    Pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Nie zauważyłem poniższych pytań

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Mam dwa pytania: gdzie można kupić te obiektywy MTO? Kiedyś był chyba taki sklep w internecie, teraz nic nie widzę...
    Allegrosz albo giełda forumowa (tam nabyłem swojego i tam pewnie będę go niedługo sprzedawał)

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Drugie pytanie: potrafi ktoś sfotografować słońce? W sensie żeby było widać szczegóły, plamy, koronę... Próbowałem metody rzutowania obrazu słońca na ekran i fotografowania tegoż obrazu na ekranie, ale nie za bardzo mi to wyglądało.
    Nie znam się na tym ale jak szukałem różnych alternatyw do filtrów ND, to natknąłem się na filtry-folie właśnie do obserwacji/fotografowania słońca. Kosztuje to jakieś grosze - 8pln za 10x10cm Tylko jeszcze trzeba pierścień dokupić żeby ją na nim napiąć.
    Pozdrawiam
    Michał

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów