Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Domyślnie

[...] A nie wierzę iż robią zdjęcia tylko w RAW-ach.
    To uwierz !
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Tylko że z tego 1000 wybiera się tylko część do dalszej obróbki. Ponadto można edytować zdjęcia powstałe w zbliżonych warunkach wsadowo.

Zresztą - co to znaczy "nie ingerować w zdjęcie"? Robiąc zdjęcie w formacie JPG zdajemy się na oprogramowanie aparatu - na pewien narzucony algorytm. Oprogramowanie to nie zna naszych intencji - operuje na zmiennych takich wyostrzenie, nasycenie itd. które ustawimy w puszce - wygeneruje coś co uzna za "optymalne". Gdy wykonamy to samodzielnie - nie zdajemy się na procesor tylko na naszą głowę. Tak czy inaczej ingerencja jest.

Nie ma też czegoś takiego jak ustawienia optymalne. W każdych warunkach są one inne. Z każdą minutą zmieniają się warunki oświetlenia, każdy motyw różni się od poprzedniego. To trochę jak z obiektywami - nie ma szkła "uniwersalnego" - może być najwyżej mniejszy lub większy kompromis w danych warunkach.

Osobiście robię zdjęcia w RAW + JPG. Choć tak naprawdę na końcu i tak wywalam wszystkie jpegi i edytuje RAW. I w sumie wole mieć 2 - 3 zdjęcia które subiektywnie uznam za dobre niż 20 - 30 przeciętnych.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-04-2009 o 22:30 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    I zgodzę się z tym, jednakże zastanawiam się nad sensem całkowitej obróbki ręcznej wsystkich zdjęć zrobionych w sesji np. WESELE. Jak wielu tu na forum się chwali na takiej imprezie robi ok 1000 zdjęć. Poświęcając tyklo na każde zdjęcie 2 minuty - mamy ponad 33 godziny ciagłego czasu pracy na obróbce?!
    A coś Ty myślał, że to lekka praca zamykająca się na pstryknięciu zdjęcia? Pstryk to tylko wierzchołek góry lodowej. A co ma zrobić taki np fotograf newsweeka, który przywozi 250GB RAWów z olimpiady? Siada sztab ludzi, lub w przypadku pojedynczych osób jeden człowiek, i przesiewa. Robisz pierwszy przesiew, drugi, trzeci i zostaje Ci te powiedzmy 500 zdjęć wartościowych, które warto obrobić. Idź za radą wasilekwk i uwierz

Po to stosuje się w wielu miejscach, dziedzinach, sytuacjach automatykę, aby ułatwiła nam życie w określonych sytuacjach. zgadzam się z przedmówcami iż specjalne wykonanie zdjęć wymaga ręcznej obróbki RAWA, celem maksymalnego uzyskania efektów. Miałem ostatnio okazje rozmawiać z kilkoma dobrej klasy profesjonalistami pracującymi na sprzęcie klasy N czy C. Większość z nich sesje zdjęciowe w przeważającej liczbie zdjęć ( mając dobrej klasy sprzęt i optyke) wykonuje zdjęcia w JPG-ach.
    Uwierzę w to, ale nie nazwę człowieka do końca profesjonalistą. Akurat tu na forum mamy kilku ślubnych, oni mogą Ci z ręką na sercu powiedzieć, że co ślub to potem kilkadziesiąt godzin przed komputerem.

To jest jeden z powodów, dla których bardzo myślę nad kadrem. Nienawidzę, ślęczeć przed komputerem później.
    A w JPEG robią jak trzeba oddać na za chwilę, do takiego chociażby SuperExpresu.

PS
    walaskez
    Proszę ja Ciebie...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

"chciałbym zapytać użytkowników D80 o ustawienia w menu a mianowicie w menu "fotografowania" i "ustawien osobistych""

Ustawienia osobiste sa - jak sama nazwa wskazuje - OSOBISTE.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

cóż z kolegą "velaskez" nie bede dyskutował na wspomniany przez niego temat (i nie neguje go żeby nie było ) ze względu na to jak juz ktos powiedział na samym początku ze kazdy inaczej widzi fotografie, każdy ma inne oko - spojrzenie i styl... ja sam robiąc zdjęcia chciałbym uwiecznić je tak jak widzi je moje oko (od kolorów począwszy po uwiecznienie nastroju i chwili kończąc) ...co do artystycznego podejścia to uwielbiam wręcz kadrować bo to własnie - różne przedstawienie tej samej rzeczy - może zmienić charakter fotki... 2 różne ustawienia kąta robienia zdjęcia i jednym moze spodobac sie fotografia a drudzy powiedza, ze nic w niej ciekawego nie ma a przecież przedstawia to samo

ps. wist: przedstawiono pare ustawien, o które pytałem w pierwszym poście wraz z argumentacją ale jak znajdzie sie wiecej osób i wpisów, to tylko na plus )

pozdrawiam wszystkich i ciekawych fotek życze bo piekny weekend idzie, święta itd... ja dla przykładu wróciłem właśnie z Łeby i okolic jutro moze Ustka... a w poniedziałek Darłowo/Darłówko ) i będzie pomorski (nadmorski) hatrick

ps.2 czymu wszyscy sie uczepili kurczowo słowa "optymalne" ustawienia? chciałm tylko poznac preferencje innych co do ustawien i argumentacje aby dobrac takie parametry jakie uwazam dla sibie za odpowiednie... jak ktos wczesniej wspomniał: faktycznie co chwile zmienia sie temat fotografowania, parametry itd ...ale chodzi mi o to, aby tak ustawić aparat, aby było jak najmniej "przekłamań" np. w barwie czy innych takich... powiem szczerze, ze czasami mam z tym problem i dąze do tego, aby opanować wiedze rowniez w tym kierunku

co od obróbki to owszem jest ona - wstepna - w JPGach, juz w aparacie, ale to nie to co przerabianie fotek w Photoshopie czy innym tego typu programie od czego jestem daleki i krytyczny... zobaczcie w jakim kierunku poszły fotografie gwiazd.. jakie one są "wyśrubowane" w porgramach... a niech ktos pokaze orginał to publika jest zaskoczona... moim zdaniem to jedno wielkie kłamstwo a chyab nie o to w fotografii chodzi :]
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-04-2009 o 22:33 Powód: ORTO! ("spojżenie")

Domyślnie

Ale ludzie to kochają, a robię pod ludzi. Zresztą kiedyś zrozumiesz
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-04-2009 o 22:34 Powód: pis. ("z resztą")
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta

...ale chodzi mi o to aby tak ustawić aparat aby było jak najmniej "przekłamań"
    Nie wyeliminujesz przekłamań, a tym bardziej nie zrobi tego za ciebie żaden firmware aparatu. Fotografia jest nierozłącznie związana z "przekłamaniami". Głębia ostrości występuje w naturze? A efekt poruszenia? Przy takich zabiegach związanych nierozłącznie z fotografią, korekcja pryszcza na czyjejś twarzy, czy zmiana nasycenia trawy to chyba pikuś

Domyślnie

Pozwolę sobie zboczyć z tematu, jednak wydaje mi się to odpowiedniejsze niż zakładanie nowego wątku
    Szukałam na forum, ale nie umiałam nigdzie znaleźć, jeśli jednak temat już był proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem to nowa, a moja przygoda z fotografią zaczęła się niedawno Przechodząc do meritum, posiadam Nikona D80 zawsze robiłam zdjęcia w prostokącie, ale teraz chciałabym robić kwadratowe. I tu się zaczął problem. Siedziałam dość długo (może niewystarczająco) i nie umiałam w żadnych ustawieniach znaleźć opcji zmiany formatu na kwadrat. Moje pytanie jest następujące: jak to zrobić?

Domyślnie

Eeee Wejść do PS i obciąć do kwadratu...

Domyślnie

W D80 nie zrobisz. Wielkość obrazka jest połową 'normalnej' klatki 24x36 - czyli nadal prostokąt: 16x24 (instrukcja obsługi, str. 142).
    Jeśli robiłaś w kwadracie, to mógł to być np. Start 6x6 - to inna bajka. Nikon (póki co) nie posiada aparatu z matrycą kwadratową (nawet MF).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów