Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Question D80 ustawienia...

Jestem początkującym - niedawno kupilem lustrzanke - i poki co amatorem jednak chciałbym znac dokladniej sprzet który kupiłem i lepiej wykorzystać jego mozliwosci... w związku z tym chciałbym zapytać użytkowników D80 o ustawienia w menu a mianowicie w menu "fotografowania" i "ustawien osobistych"

jakie powinny być ustawienai aby optymalnie wykorzystać to co w aparacie "siedzi" ?

oraz o "optymalizacja zdjęcia" (ogólnie, kiedy jakie tryby używać) oraz dalej -> "ustawienia osobiste"... jakie ustawienia stosować i kiedy, a czego sie wystrzegać...

ps. jaki tryb kolorów uzywac?
    Ia sRGB
    II Adobe RGB
    IIa sRGB

prosze bardzo o argumentacje do wypowiedzi abym wiedział na czym opieracie swoje zdanie...

z góry dziekuje za wszelką pomoc )

Domyślnie

oko oku nierówne, tak jak wydruk tej samej fotki z dwóch żródeł się różni. ta sama fotka może wyglądac jak żyleta dla jednego, a dla innego oka - nie. To wszystko zależy, kto co lubi. Osobiście unikam wyostrzania zdjęć ponad poziom "0".
    Myslę, że sam powinieneś się pobawić ustawieniami i dobrać takie, które Tobie (albo gronu oglądających zdjęcia) najbardziej odpowiadają. Po prostu wybór ustawień nie jest wyborem między "kiepskim" wykorzystaniem mozliwości D80 a "najlepszym".

pozdr
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

poczytaj instrukcje

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    poczytaj instrukcje
    to byla pierwsza rzecz jaką zrobiłem po kupnie body... !! uprzedzajac także: wiem co to szukaj w google i innych takich...
    ps. jesli nie masz ochoty podzielić się swoim doświadczeniem, wiedzą itd z innymi... to rozwiązanie jest proste: nie wypowiadaj sie na forum :] ...i jeszcze jedno: moja sygnaturka pod postami jest właśnie dla takich jak TY!

...wracajac do tematu postu:
    co do oceny zdjęć to wiadomo, każdy widzi je i ocenia inaczej, rozumiem to ale rownież nie o to pytałem...
    bardziej interesują mnie wypowiedzi w stylu:
    Osobiście unikam wyostrzania zdjęć ponad poziom "0".
    + argumety dlaczego tak uważasz/robisz?
    za co dziekuje

ps2. Wojtek Mąka - a dlaczego unikasz?

wyjaśniająć troche: poprzez tego posta NIE oczekuje ze ktoś mi "da" gotowe ustawienia tylko podzieli sie wiedzą i doświadczeniem w użytkowaniu omawianego modelu aparatu i jego ustawien... jak wspomniałem: interesuje mnie co mozna ustawić a co nie, czego sie wystrzegac w ustawieniach (bo np. moze popsuc zdjecia itd) a o argumentacje prosze dlatego abym potem mogł rónież sam podjąć decyzje czy takie ustawienia chcę czy nie i prowadzić sensowną dyskusje na ich temat a nie opierać swoje zdanie na zakrzywionej parabolice chmur czy widzimisie albo wyliczanki (abstrahując zleksza ;p)

Domyślnie

Ustawienia tzw. osobiste mają działanie dwojakie. Czasami mogą Ci poprawić fotkę (np. kolory w pochmurne, szare dni) ale czasem mogą mieć wpływ niekorzystny, jak większość funkcji które służą temu aby "podkręcić" obraz. Dla przykładu: wyostrzanie spowoduje wzrost ilości szumu.
    Skoro jesteś początkującym użytkownikiem lustrzanki to proponuję Ci chyba najrozsądniejszą opcję: od razu zacznij fotografować w formacie NEF/RAW i daj sobie spokój z ustawieniami osobistymi w aparacie, gdyż działają one podobnie jak programy tematyczne - wszystko jest zautomatyzowane i obrabiane według jakiegoś programowego wzorca. Niestety wzorce z reguły się nie sprawdzają gdyż kombinacji ekspozycji zdjęcia są miliardy. I każda jest inna.
    Zrób zdjęcie np. w trybie P albo AUTO, a potem przełącz na M i sam ustaw parametry. Mogę Ci powiedzieć od razu, że to w trybie M będzie o niebo lepsze. I to samo jest z ustawieniami osobistymi. Jak przerzucisz się na NEF/RAW to w programie do wywoływania raw'ów będziesz mógł sam zmienić ustawienia ekspozycji, kolorów, ostrości itd. lepiej niż zrobi to aparat.
    Oczywiście nie musisz robić wszystkich zdjęć w raw'ach, bo więcej czasu spędzisz przy kompie niż fotografując, ale te które z założenia mają przedstawiać jakąkolwiek wartość artystyczną - obowiązkowo.
    Ustawienia osobiste według mnie poprawnie działają tylko w przypadku fotek czarno-białych. Możesz dodać filtr, nieco wyostrzyć. Wygląda to lepiej niż mdłe szaro-bure zdjęcie. Natomiast w przypadku kolorów - nie używaj.
    Nikon D7000 | Nikkor 35 f/1.8 G| Nikkor 50 f/1.8 D| Nikkor 18-70 G |Nikkor 70-300 G | Kenko extension tube set | Nissin Di622 Mark II | Velbon Sherpa 600 |

Domyślnie

Ja na przykald robie wszystkie moje zdjecia w NEF-ach, a obrabiam je pozniej na kompie, ale jak juz pisal poprzednik....robiac zdjecia tylko w nef ' ach stracisz duzo czasu przy przrobce na kompie. Ale powiem szczerze ze dziwia mnie twoje pytania dotyczace robienia zdjec, na twojej "stopce" zamiesciles linka na swoja strone...a zdjecia wedlug mnie sa tam bardzo ciekawe, wiec jak widze caliem taki poczatkujacy to ty nie jestes.
    D7100 + MB-15,N 18-105 , N 50 1.8 G, T 70-300 VC, SB-700

Domyślnie

Witaj,

Miałem te same dylematy, więc się nie przejmuj. Wiem, że od razu by się chciało robić zdjęcia z najbardziej optymalnymi ustawieniami - tylko, że takie globalne-najlepsze nie istnieją - każdy musi dobrać je sam.

Mi pomógł na początku KenRockwell.com. Tu masz bezpośredni link do przewodnika po D80, konkretnie do ustawień optymalizacji obrazu: http://www.kenrockwell.com/nikon/d80...s-shooting.htm
    Zresztą polecam przeczytanie całego przewodnika - choć miej na uwadze, że jest to subiektywny poradnik i nie musisz się stosować do niego w 100%.

Jeżeli fotografujesz w formacie RAW - to i tak później możesz te ustawienia modyfikować w CaptureNX lub ViewNX
    Jeżeli wywołujesz RAW innym programem - to ustawienia te i tak są ignorowane.
    Jeżeli robisz zdjęcia w JPG to wtedy tak naprawdę te ustawienia są najbardziej istotne.

Jeżeli chodzi o tryb kolorów to używam sRGB IIIa.
    Ia jest dla mnie trochę za mdły i blady.
    W aparacie ustawiam wyostrzanie na +1 - tak aby na podglądzie lepiej widzieć czy zdjęcie jest ostre.
    Często zmieniam później w CNX wyostrzanie na mniejsze a czasem nie...
    Kompensację tonalną zostawiam na AUTO, Nasycenie i korekta odcienia na 0.

Takie są moje ustawienia ale musisz wypracować swoje. Ja mam D80 prawie rok i dopiero mogę powiedzieć, że w miarę ogarniam te wszystkie jego funkcje i ustawienia, więc się za dużo na początku nie przejmuj i rób zdjęcia. Najlepiej w RAW - wtedy jak uda Ci się zrobić naprawdę dobre zdjęcie, to drobne niedociągnięcia techniczne będą do poprawienia na kompie.

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Domyślnie

Aż sięgnąłem po aparat żeby zobaczyć co ja mam wstawione...
    U mnie wyostrzanie zdjęć +1 natomiast kolorki na II - AdobeRGB.
    Reszta na 0. A używam AdobeRGB, bo używam PS a to Adobe
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

YOZZ 84 - Twoje zdjęcia świadczą o sporym doświadczeniu i wyczuciu. Nie ma uniwersalnych recept ani ustawień - wszystko zależy od tematu i celu do osiągnięcia. Gdy nabyłem D 80 testowałem wielekroć różne ustawienia fotografując ten sam temat i zapisywałem nastawy. Generalnie ustawiam Ia sRGB fotografując ludzi i turnieje brydżowe - daje bardziej naturalne (mniej nasycone kolory) niż III sRGB. Zdjęcia w RAW są oczywiście najbezpieczniejsze ale gdy nie ma czasu na kombinowanie nawet program tematyczny w JPEG ratuje sytuację. Powodzenia!
    F801s/D300/D610 N18-135/N24/N50/N70-210/SB900

Domyślnie

jak sama nazwa wskazuje są to ustawienia osobiste

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    J

prosze bardzo o argumentacje do wypowiedzi abym wiedział na czym opieracie swoje zdanie...
    na osobistych preferencjach i spostrzeżeniach... jedni lubią mieć kolorki na Vivid, inni wyostrzenie na 2... a jeszcze inny woli bułkę z margaryną zamiast masła... Potestuj, posprawdzaj, co ci pasuje i tak zostaw... i używaj RAW...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 10-04-2009 o 19:26 Powód: red.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów