Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Nikon d60 + Helios m-44 ?

Na początku chciał bym zaznaczyć, że jest to moja pierwsza lustrzana, więc proszę bez skomplikowanej terminologii
    Miałem kupić d70s jednak, miałem fart i kupiłem nówkę d60+18-55 VR za strasznie małą kasę.
    I teraz moje pytania:
    Czy d70s dzięki wbudowanemu AF ostrzyło by automatycznie z Heliosem m-44 ?
    Posiadam właśnie taki obiektyw Helios-44m-4 i czy mogę go śmiało podpinać z przejściówką m-42 ? Jeżeli tak to jaki model przejściówki byście polecali ? Czy tym obiektywem da rade zrobić zdjęcie tak aby tło było rozmyte a pierwszy plan był ostry ?

Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

Tak tylko tam nie ma wszystkiego o co pytam.

Domyślnie

Koleaga tol2di juz mi pomógł co do kwesti przejściówki, czekam na reszte informacji

Domyślnie

Z tego co wiem to Helios 44 to manualne szkło, więc nawet jeśli masz silnik w body to nie będzie Ci ostrzyć bo nie ma zesprzęglenia z wyżej wspomnianym napędem Z resztą żadna przejściówka na m42 nie przenosi napędu AF, jedynie pierścienie pośrednie te nowsze i kowertery tele. Co do rozmytego tła i ostrego planu, to każdym obiektywem da się zrobić takie zdjęcie, trzeba tylko wiedzieć jak.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

No i wszystko jasne, dzięki za odpowiedzi.

Uprawnienia umieszczania postów