Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Rowena Point

Domyślnie

A to drzewko to już chyba kiedyś fotografowałeś.
    Czy przypadkiem tam za tym drzewkiem to nie Columbia Gorge?
    Pewnie nie, ale jakoś mi się tak kojarzy.
    Bardzo ładnie
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guancho Zobacz posta
    A to drzewko to już chyba kiedyś fotografowałeś.
    Czy przypadkiem tam za tym drzewkiem to nie Columbia Gorge?
    Pewnie nie, ale jakoś mi się tak kojarzy.
    Bardzo ładnie
    Right on! Tak, za tym drzewkiem jest Columbia Gorge. Te skały w tle to już na drugim brzegu Columbii.
    A tego drzewka jeszcze nie fotografowałem bo w tym miejscu byłem po raz pierwszy. To musiały być inne drzewka, już parę z nich obfotografowałem
    Jakbyś kiedyś niechcący o Oregon zahaczył to byśmy sobie w Gorge pojechali!

Domyślnie

Bardzo ładna fotografia, najbardziej podoba mi się jej warstwowość i zderzenie kwiecistej łąki ze skalistym brzegiem, a następnie znowu piękne zielone pagórki.
    Drzewko mz jest zupełnie nie potrzebne. To nie ono gra główne skrzypce.

pozdrawiam
    D 80 + szklarnia, Canon 5D + szkła

zapraszam na stronę grupy fotograficznej: JastalFotoGrupa

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Może dam podsumowanie sprzecznych, choć w mojej opinii życzliwych, opinii jakie dostałem na tym wątku i za które dziękuję.

Spędziłem w tym miejscu jakieś dwie godziny czekając na właściwe światło. Zdjęcie jest zlepkiem dwóch ekspozycji ponieważ cały kadr nie mieścił się w GO gdyż był robiony na powyżej 70mm.
    Pewnie nie jest to najlepsze zdjęcie jakie zrobiłem w życiu, ale rzecz jest w filozofii, że ja zupełnie nie dbam o zasady typu podział kadru, lokalizacja elementów itd. Te rzeczy traktuję zupełnie intuicyjnie. Kadr dzielę, i w ogóle całą kompozycję ustawiam tak jak mi się wydaje w danej chwili najlepiej, czyli maksymalnie stworzyć jakiś dramat, emocję, akcję, nastrój. Nawet kosztem poprawności kompozycji.
    Światła, kontrasty i klimat są właściwie wszystkim nad czym się skupiam komponując zdjęcie. Nawet nie zwracam uwagi czy coś tnę, czy coś jest w 1/3 czy też na środku.
    Potem oczywiście muszę się nasłuchać nonsensów że jednak coś uciąłem czy źle skadrowałem. Czasami są one irytujące, ale taka jest cena ignorowania zasad, i wiem że będę musiał ją płacić.
    Dlatego nauczyłem się filtrować komentarze. Oczywiście gdy krytyka pochodzi od kogoś kogo szczególnie cenię, głównie za jego/jej wkład fotograficzny, to wtedy uważnie słucham i staram się nad tym zastanawiać. Może rzeczywiście użyłem złej metody komunikacji. Może rzeczywiście lepiej się skomunikuję jak posłucham się pewnych zasad.
    Marzę aby 100% fotografów miało taką filozofię jak moja....

Domyślnie

Mi zdjęcie się bardzo podoba. Bardzo lubie właśnie takie widoki, wycinki krajobrazu, bez nieba.
    Świetnie uchwyciłeś wiosnę, a pofalowane wzgórza na dalszym planie nadają większej głębi zdjęciu.
    Jest extra.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Right on! Tak, za tym drzewkiem jest Columbia Gorge. Te skały w tle to już na drugim brzegu Columbii.
    A tego drzewka jeszcze nie fotografowałem bo w tym miejscu byłem po raz pierwszy. To musiały być inne drzewka, już parę z nich obfotografowałem
    Jakbyś kiedyś niechcący o Oregon zahaczył to byśmy sobie w Gorge pojechali!
    Jak będę niechcący przez Oregon przejeżdżał to na pewno dam znać!
    Ja głównie przez to drzewko skojarzyłem, ale nie mogę nigdzie w Twoich galeriach znaleźć tej fotografii.
    Pzdr! Maciek.
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Zdjęcie jest zlepkiem dwóch ekspozycji ponieważ cały kadr nie mieścił się w GO gdyż był robiony na powyżej 70mm.
    Tzn zeby zachować ostrośc na 1 planie zdjęcie bylo robione 2 razy ? - jedno tak by ostrośc wyszła na 1 planie drugie tak by zachować ostrośc w dalszym ? Czy dobrze rozumiem ?

Mi sie zdjecie podoba ale bez tego drzewa

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów