Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Domyślnie

A tak wogole to witamy na forum

Poczytaj sobie przyklejone watki w tym dziale- maja po kilkadziesiat stron i odpowiedza na prawie kazde z pytan ktore postawilas...
    tak na szybko - sproboj najpierw tylko z jedna lampa (ta duza) a Sb odloz na polke - opanujesz jedno zrodlo swiatla - dolozysz kolejne...
    aparat tylko w manual - zadna automatyka w studio nie zadziala...
    Czasy maksymalnie 1/200 ze wzgledu na synchronizacje z lampa... - naswietlenie regulujesz moca lampy, odsunieciem lampy od przedmiotu zdjecia i co najwazniejsze przyslona... tzn ustawiasz staly czas np 1/200 i krecisz przeslona az bedzie poprawnie naswietlone... patrz na histogram to duuuuzo pomoze...
    no i jesli myslisz i tym na dluzej niz na kilka dni zabawy (a z Twojego posta tak wynika) to zainwestuj w jakikolwiek swiatlomierz swiatla blyskowego ... to jest chyba najlepsza po aparacie inwestycja ktora na prawde ulatwi Ci zycie...
    No i czytaj forum... to kopalnia wiedzy jesli chodzi o studio...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

dziekuje bardzo za pomoc!
    czyli jak zakupie swiatlomierz to wtedy sprawa bedzie ulatwiona i nie bede musiala ciagle ustawiac tego na M.?
    a czy jest mozliwosc zakupienia przyzwoitego swiatlomierza w graniacach 100zl?jaki bylby najlepszy? chodzi mi o to aby swiatlo samo sie synchronizowalo bez moich ciaglych ustawien i prob. jest to mozliwe?

Domyślnie

o rany!! dzieki na prawde! wiele mi to pomoglo! w takim razie moje pytanie ktore pozostalo to czy moglibyscie mi zaproponowac jakis przyzwoity swiatlomierz? taki zeby selnial wszytkie podstawowe wymagania ale tez nie byl za jakas cene z kosmosu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kleoo Zobacz posta
    dziekuje bardzo za pomoc!
    czyli jak zakupie swiatlomierz to wtedy sprawa bedzie ulatwiona i nie bede musiala ciagle ustawiac tego na M.?
    a czy jest mozliwosc zakupienia przyzwoitego swiatlomierza w graniacach 100zl?jaki bylby najlepszy? chodzi mi o to aby swiatlo samo sie synchronizowalo bez moich ciaglych ustawien i prob. jest to mozliwe?
    to nie tak... w studio korzystasz z trybu MANUAL - kropka - niezaleznie od tego jaki aparat, jaki swiatlomierz, jakie wypasione lampy - zawsze manual...

nie korzystasz a wbudowanego swiatlomierza - on jest tylko do swiatla zastanego odbitego.. i do nieczego wiecej...

nic Ci sei samo nie zrobi... nic sie samo nie zsynchronizuje... swiatlomierzem zmierzysz sobie swiatlo blysku, przeczytasz z wyswietlacza to co tam pisze (przyslona i czas) i ustawisz to na aparacie w trybie manual.. a potem juz bedziesz robic zdjecia...

jeszcze raz.. poczytaj.. to wszystko jest tu juz napisane
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

siwtłomierza nie kupisz taniej niz 700zł

ale jak koledzy radzili najpierw poczytaj watki na temat oswietlenia bo tam wszystko jest wyjasnione

Domyślnie

Poprosił bym jakieś linki do dobrych sklepów internetowych ze sprzętem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    siwtłomierza nie kupisz taniej niz 700zł

ale jak koledzy radzili najpierw poczytaj watki na temat oswietlenia bo tam wszystko jest wyjasnione
    Jak to nie kupi?? A np Sekonic 308 ?? Ma pomiar flasha i zastanego.. - ok nie pokaze proporcji ale to najwazniejsze nie jest...

a poza tym sa uzywane.. taka Minolta III lub IV nie powinna kosztowac wiecej niz 400 a to sa swietne swiatlomiarki...

Domyślnie

sam chce kupic swiatłomierz i orientuje sie w cenach
    seconic 308 nie schodzi ponizej 900zł

Domyślnie

hmm moze pomerdalo Ci sei z 358 ??? sam kupilem ostatnio - nowy 170 euro... 308'ki chodza po okolo 110 - mniej wiecej...

Domyślnie

dzieki wszystkim
    narazie pobawie sie tym co mam a jak uzbieram na wiecej pomysle o swiatlomierzach
    niestety dzisaj lampa mi przestala blyskac ale to est chyba kwestia czegos co moglo sie zepsuc bo wczoraj tak jeszcze nie bylo. wiecie moze co moglo sie stac?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów