Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Nikon NX 1.0.1

pebees
    Gość

Domyślnie

No to jak widać, z tego co piszecie, to NX korzysta intensywnie z .NET. A w takim razie to musi wolno chodzić. Będzie pewnie działać szybciej, gdy przepiszą to w całości na normalny język i/lub skompilują nie tylko do bytecode . U czornyja może tego nie być widać (aż tak ), bo ma core duo (drugi rdzeń, z tego co czytałem, uruchamia się przy dociążeniu pierwszego, więc ma chłop dwa procki ).

Domyślnie

Dobrze, że ktoś zrobił ten wątek.
    Jak się pokazał Inlet core duo 2 2,13 GHz to pomyślałem – To będzie to.

I guzik.
    Wszystko się ciągnęło w nieskończoność.
    Zwołałem informatyków i metodą Gordona lub innymi zakrętami zaczęli wymyślać.
    I guzik.

Dzisiaj pokleiłem czytając, że potrzebny jest
    NET Framework w wersji 1.1
    w odpowiedniej kolejności instalacji. (był zainstalowany z łapanki)

Wywaliłem NX, capture pro, cs2 i co się dało.
    Pozamiatałem rejestr i kolejno – Framework – NX który jeszcze chciał sp1 do NF 1.1
    i CS2 od nowa (może bez potrzeby ale wszystko to wszystko) capture na jutro.

To działa.
    Prędkości światła nie osiąga, ale skok 3-4 razy szybciej.

Z podglądu użycia procesorów wynika potrzebna prędkość 30 -40 % na sztukę.
    One chodzą jak chcą. Razem lub na zmianę.
    Jak się wezmą do roboty to na moment 80%. Taki mały PIK.
    Przeciągnąłem 21 NEF ów na raz do okna i NX dał radę.

Jednak mam takie dziwne przeczucie, że coś tuta jest i tak do ........ .
    x

Domyślnie

prędkość NX i PS zależy od tego ile im przydzielicie pomięci RAM w ich własnych ustawieniach preferencji i jakie są ustawienia CACHE.
    System operacyjny korzysta z pewnej ilości RAM-u. A reszta zostaje dla innych programów. Jeśli PS ma przydzielone 70% dostępnej pamięci RAM, to jest ona dla niego zarezerwowana nawet wtedy kiedy program nie jest uruchomiony.
    Jest to pewien mankament, ponieważ gdy nie korzystamy z PS, z zarezerwowanej dla niego ilości RAM nie mogą korzystać inne programy, np. NX. Może okazać się że przy małej ilości RAM-u, inne programy zaczynają korzystać z pamięci wirtualnej komputera. NX lub inne programy zamieniają się w żółwie.
    Znalazłem na to prosty sposób, aczkolwiek trochę upierdliwy.
    Zanim otworzę NX-a, to najpierw w preferecjach PS zmniejszam do minimum ilość dostępnej pamięcie dla PS. Zamykam PS i otwieram NX-a, który zaczyna działać całkiem szybko.

Domyślnie Błąd Common Language RunTime

Miałem podobny problem z wywalającym się NC NX.
    Problem wynika z nieprawidłowej współpracy NC NX z MS .NET (oby tych programistów w Nikon-a korzystających z tej platformy przeczyściło za trafny wybór !!!).
    W moim przypadku pomogła stara reguła współpracy z komputerem - włącz i wyłącz, a właściwie to odinstaluj i zainstaluj ponownie, no może z małą modyfikacją )
    Mając zainstalowany .NET Framework w wersji 1.1 plus wszelkie uaktualnienia z sieci MS (w tym SP1 oraz PL Language Pack) oraz NET Framework w wersji 2.0 plus j.w., NC NX wywalał mi identyczny błąd.
    Pozostawiając zainstalowanego NC NX odinstalowałem z Panel sterowania/Dodaj usuń programy kolejno Framework 2.0 wraz z całą czeredą uaktualnień oraz Framework 1.1, także razem ze wszystkimi ulepszeniami.
    Następnie restart i instalacja Framework 2.0, PL Language Pack oraz wszelkie uaktualnienia do Framework 2.0 z sieci MS. BEZ INSTALOWANIA Framework 1.1.
    I nagle NC NX działa, nie jest co prawda demonem, ale przynajmniej można otworzyć plik w NEF.
    Tak więc teoretycznie nie mam zainstalowanego Framework 1.1 wymaganego do działania NC NX (bez tej platformy skubany NX nawet się nie zainstaluje!!!), a NC NX działa.
    Spróbuj, może i Tobie pomoże. A swoją drogą, może doczekamy się Nikon-a aplikacji opartej nie o ten syf...

Pozdrawiam,
    Konrad

Domyślnie Informacja z serwisu Nikon Polska

Miałem problem z Capture NX. Po zainstalowaniu nie trialowej wersji nie chciał się otworzyć.
    Napisałem do Nikona. Mnie się za bardzo to nie przydało, gdyż poradziłem sobie bardziej domowymi sposobami ale może komuś pomoże.

john.

1. Download the Microsoft Installer Clean Up Tool.
    http://download.microsoft.com/downlo...bd/msicuu2.exe
    2. It downloads a compressed executable called, “msicuu2”.
    3. Run the Wise Wizard Tool, and it uncompresses and installs Microsoft’s Uninstaller.
    4. In the Start Menu, you will see a newly installed application called “Windows Install Clean Up”.
    5. Launch “Windows Install Clean Up” and select Microsoft Framework 1.1 and 2.0. and press “Remove”.
    6. Go to the C:/Windows directory and rename the Microsoft.Net folder to something different, like “Microsoft.Net.Old.”
    NOTE: Internet Explorer and any application that uses Microsoft.NET MUST be closed!
    7. Reboot your computer. THIS IS IMPORTANT.
    8. Reinstall ONLY .NET 2.0. DO NOT Install .NET 1.1. from the link below
    http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
    9. Launch Capture NX.

Ostatnio edytowane przez john ; 27-10-2006 o 22:02 Powód: Zmiana koloru czcionki. Wkleiłem to z listu od Nikona i nie bardzo mogę sobie poradzić z kolorem. Więc na razie na blue.

Domyślnie

czemu piszesz białą czcionką?
    nic nie widać, ja mam ustawioną skórę forum na błękitną.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów