Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

Dokładnie adapter nie może tu mieć żadnego znaczenia.
    TO co piszesz to brzmi jak jakaś totalna abstrakcja i jest niezgodne z logiką. Obiektywy M42 mają mniejszą odległość mocowania od powierzchni filmu i dlatego jest z nimi problem z mocowaniem do Nikona, bo zachowują się jak z małym pierścieniem do makro, ponieważ są dalej od powierzchni filmu/matrycy niż to przewidzieli ich producenci, więc ostrzą bliżej, nie dają nieskończoności. U ciebie jest dokładnie odwrotnie (taka sytuacja mogła by być np. przy obiektywach od P-sixa, ale tam jest inne mocowanie oczywiście).
    Ponieważ nie da się zrobić takiej przejściówki do M42, która działała by tak jak piszesz, fizycznie jest to niewykonalne (oczywiście mówię o przejściówkach bez dodatkowych elementów optycznych), więc wina musi leżeć po stronie obiektywu!

... no chyba, że Ci się matryca do przodu przesunęła...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arsiser Zobacz posta
    Marcin ten adapter jest właśnie bez nieskończoności.
    Jak nie jak tak. Przecież piszesz, że ostrzy na nieskończoność Kup inną do kompletu.

A tak na poważne, to może po prostu ktoś przerabiał te obiektywy? Jakby co to dziś będę o 19.30 na pl. Bankowym. Mogę mieć przejściówkę.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

jutro przed południem będę się kręcił po Wawie. Możemy się jakoś umówić, wezmę przejściówkę i jakieś szkło na M42

Domyślnie

Już się sprawa rozwiązała. Jestem typem majsterkowicza i podjąłem się rozebrania i sprawdzenia tych obiektywów ( Kupione na forumowej giełdzie) Zacząłem od Heliosa.
    Podpowiedzieliście mi że ktoś mógł w nich grzebać to postanowiłem też pogrzebać :P
    Mianowicie w Heliosie soczewki są ustawione ok ale od początku nie pasowało mi jak chodzi pierścień ostrości.
    To że był syf w środku to normalka ale był poprostu odkręcony z prowadnicy przez co nie ustawiał ostrości . Dokręciłem , skręciłem lensa i jest ok.
    Gorzej z drugim Pentorem 135/2.8
    Japończyczy bardziej skomplikowali konstrukcję od rosjan więc mam więcej roboty.
    Tu tak samo pierścień ostrości jest poluzowany. Ale teraz mam inną zagwozdkę ...jak go złożyć :P
    Więc składam go, co z tego wyjdzie napiszę później.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor

Domyślnie

No niestety . Pentar nie dał się naprawić.

Jak ktoś potrzebuje soczewki to niech pisze na PW.

Wątek do zamknięcia.
    Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów