Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie D90, D300, a może Fuji S5 Pro

Witajcie,

Ja tutaj nowy, co widać po liczniku postów. Postaram się skromnie napisać o co mi chodzi.

Mam fundusze na zakup pierwszej w życiu lustrzanki cyfrowej... i oczywiście mam pewien problem. Kupując obiektyw T 17-50 2.8 z bagnetem Nikona, ożeniłem się z tym systemem. Doskonale wiem, że zdjęcia robi fotograf, aparat ma mu w tym pomóc.

Ponieważ ożeniłem się za pomocą obiektywu z Nikonami, biorę pod uwagę 3 opcje:

Nikon D90, kupując jego starczy mi jeszcze na dodatkowe szkło (planuję albo tele, albo stałkę do makro)
    Nikon D300, kupując jego, na nic więcej sobie nie pozwolę
    Fuji S5 Pro, cena podobna do D90, warianty również

Na czym mi zależy (od góry najważniejsze):
    - jakość zdjęć
    - w miarę dobra czułość i jakość w niedostatecznych warunkach oświetleniowych
    - autofocus

Te trzy aspekty mnie najbardziej interesują. Dużo wątków poczytałem, i tak, wiem, że D90 ma matryce D300, ale gorszy autofocus, jednakże zdjęcia wychodzą podobne, przy identycznych obiektywach. Czas naświetlania 1/8000, który może się _czasem_ przydać, jest nieodstępny w D90. No sporo wymieniać, ale to są te moje najważniejsze zarzuty do D90 na tyle D300 i S5. Na + - wyświetlacz i matryca... ale w stosunku do S5.

D300 - no wiadomo o co z nim chodzi. Obecnie jest drogi, chyba za bardzo, jakość zdjęć da podobną co D90, ale zaoferuje mi lepszą migawkę, możliwości ustawień i autofocus. Czy warto?

Fuji S5 Pro - na jego temat wiem właśnie najmniej, ale to podobno prawie to samo co D200, tylko matryca inna i szybkość. Z tego by wynikało, że jakość wykonania body, jak i autofocus są pewnie wyraźnie lepsze od D90. Czy to prawda?
    Jak jest w przypadku jakości zdjęć - to, że dynamika tonalna w S5 to mocna strona, to już wiem, ale np. jak jest z oddaniem szczegółów w porównaniu do D90/D300? Załóżmy, że jestem jakiś tam obcykany w fotografii, czy któryś z tych aparatów w pewnym momencie mnie ograniczy? Jeżeli tak, to który ma szanse być tym pierwszym, który się tego dopuści.
    Acha - chcę fotografować w RAW (lubię mieć nad wszystkim kontrolę), JPEG mnie nie interesują.

Zapomniałem o tematyce fotografii: od portretów, imprez okolicznościowych, do krajobrazów i zdjęć sportowych (to zwłaszcza).

Jestem amatorem-hobbystą, wiem doskonale, że aparat z większą ilością bajerów, ułatwień, cudów techniki, tylko _ułatwi_ zrobienie lepszego zdjęcia, ale sam tego za mnie nie zrobi, co zatem mi doradzicie, gdy mym priorytetem są: jakość zdjęć, małe szumy i szybki+celny autofocus? Mile widziane opinie od osób, co miały styczność z wszystkimi tymi aparatami, które wziąłem tu pod uwagę (a conajmniej z dwoma).

Będę wdzięczny za opinie i mam nadzieje, że nie zamieszałem za bardzo... chciałem po prostu jakoś przedstawić o co mi chodzi.

PS Proszę nie sugerować innych systemów niż Nikon.
    Ostatnio edytowane przez Annihitek ; 05-04-2009 o 00:10

Domyślnie

miałem w ręce to i to
    s5 to muł dla cierpliwych i powolnych
    d300 to szybkość i wysokie iso

Domyślnie

Zdecydowanie d300, jeżeli dla
    Zapomniałem o tematyce fotografii: od portretów, imprez okolicznościowych, do krajobrazów i zdjęć sportowych (to zwłaszcza).
    to po co Ci makro?
    Masz dobry obiektyw, wbrew pozorom nawet wersja bez silnika nie jest taka wolna (podobno nawet szybsza od tej nowszej?).
    Jeżeli chodzi o sport to mając d300 i tego Tam'a zrobisz więcej niż d90 z czymś dodatkowym. Koniecznie zakup sobie gripa bo 8fps jest nie do przecenienia.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

ja bym brał d90, taniej niż d300 troszkę kasy ci zostanie, masz zielone pokrętło (pewnie zaraz będę zjechany za to, ale jak to pierwsze lustro to się bardzo przydaje), do tego co wymieniłeś będziesz miał aż nadto. Praktycznie d90 to d300 w innej skórze i tańsze także jak aparat ci chleba nie da to d90. POMYŚL ROZSĄDNIE chyba ze masz namiar kasy.
    Nikon D200 + S17-70 2.8-4.5 + N50 1.8 + N70-300Vr
    "Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było."

Domyślnie

Ja bym brał D300. Szkło za 2 koła łatwiej kupić niż wynienić puszkę. Za jakiś czas dozbierasz i kupisz.
    Nie wiem czym robisz zdjęcia teraz, ale szybkość trzystetki jest fenomenalna.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzeY Zobacz posta
    ja bym brał d90, taniej niż d300 troszkę kasy ci zostanie, masz zielone pokrętło (pewnie zaraz będę zjechany za to, ale jak to pierwsze lustro to się bardzo przydaje), do tego co wymieniłeś będziesz miał aż nadto. Praktycznie d90 to d300 w innej skórze i tańsze także jak aparat ci chleba nie da to d90. POMYŚL ROZSĄDNIE chyba ze masz namiar kasy.
    Zielonych pokręteł nigdy nie używałem i nie zamierzam, w końcu nie po to pytam o lustrzanki. Z automatyki najbardziej zależy mi na AF.

Cytat Zamieszczone przez JAP
    Masz dobry obiektyw, wbrew pozorom nawet wersja bez silnika nie jest taka wolna (podobno nawet szybsza od tej nowszej?).
    Jeżeli chodzi o sport to mając d300 i tego Tam'a zrobisz więcej niż d90 z czymś dodatkowym. Koniecznie zakup sobie gripa bo 8fps jest nie do przecenienia.
    Nie miałem jeszcze żadnej z tych puszek w ręce, a już podziałałeś nieświadomie na niekorzyść D300. Co niby zrobię więcej? Matrycę mam tą samą? Tu chodzi o finalny efekt. D300 za mnie nie pomyśli, więc wybacz, ale argument spalony.

Jeżeli będzie mnie interesować szybkość akcji, to wezmę kamerę, też nie byle jaką, bo żadnemu aparatowi, mającemu 10 czy 15 fps, nie pozwolę zmarnować zadań, które najlepiej wykona właśnie kamera.

Cytat Zamieszczone przez Adas
    Ja bym brał D300. Szkło za 2 koła łatwiej kupić niż wynienić puszkę. Za jakiś czas dozbierasz i kupisz.
    Nie wiem czym robisz zdjęcia teraz, ale szybkość trzystetki jest fenomenalna.
    Chyba odwrotnie, lepiej kupić najpierw szkło, potem puszkę, bo może D300 choćby stanieć potem, wejść coś nowego (z body) na rynek, etc, a szkło już będzie i będzie pasować... no ale to tylko amator zafascynowany fotografią jestem, więc może się nie znam.

Tak naprawdę mało osób odniosło się do meritum mojego problemu, jeżeli już. Nie wiem po co radzicie np. gripa do d300, aby mieć 2 fps więcej, a grip w cenie ...SB-900 prawie, skoro na zdjęciach ostatecznie nie widać, czy ktoś go użył, czy nie. Dla mnie liczy się efekt finalny - zdjęcie. Dlatego zależy mi też na wypowiedzi posiadaczy też S5 Pro, najlepiej takich, co mieli styczność z d90/d300 i co oni na ten temat sądzą.
    Ostatnio edytowane przez Annihitek ; 05-04-2009 o 07:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Annihitek Zobacz posta
    Witajcie,

....Zapomniałem o tematyce fotografii: od portretów, imprez okolicznościowych, do krajobrazów i zdjęć sportowych (to zwłaszcza)....
    To zdanie wyklucza fufu S5. Żółwik polegnie. Zostają więc tylko dwa... do wybierania.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bydgoszcz/Limerick

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    To zdanie wyklucza fufu S5. Żółwik polegnie. Zostają więc tylko dwa... do wybierania.
    Zgadza się z tym żółwikiem ale z reszty zdjęć będziesz naprawdę zadowolony w S5 Pro jak chcesz to napisz na PW to prześle ci jakiegoś "przepalonego" RAF,a i sam zobaczysz co można z niego wyciągnąć

Nie miałem D90 i D300 więc nie mogę porównać do S5 pro.
    |Nikon-N80|S5 Pro|Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II|Tamron 55-200mm f/4-5.6 Di II LD Macro|Nikkor 28-80 f/3.3-5.6G|Nikkor 50mm f/1.8D AF|Nikkor 85mm f/1.8D AF|SB-800|Lowepro Nova 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DADI Zobacz posta
    Zgadza się z tym żółwikiem ale z reszty zdjęć będziesz naprawdę zadowolony w S5 Pro jak chcesz to napisz na PW to prześle ci jakiegoś "przepalonego" RAF,a i sam zobaczysz co można z niego wyciągnąć

Nie miałem D90 i D300 więc nie mogę porównać do S5 pro.
    To fakt... inne parametry klasowe. I dlatego..za dni parę D50 zamienia się z S5 w plecaku
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

W świetle tego że wśród moich znajomych 2 z 3 D90 miały wkrótce po zakupie jakieś poważne usterki (Err, wyświetlacze padały) - nie brałbym go.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów