Witajcie,
Ja tutaj nowy, co widać po liczniku postów. Postaram się skromnie napisać o co mi chodzi.
Mam fundusze na zakup pierwszej w życiu lustrzanki cyfrowej... i oczywiście mam pewien problem. Kupując obiektyw T 17-50 2.8 z bagnetem Nikona, ożeniłem się z tym systemem. Doskonale wiem, że zdjęcia robi fotograf, aparat ma mu w tym pomóc.
Ponieważ ożeniłem się za pomocą obiektywu z Nikonami, biorę pod uwagę 3 opcje:
Nikon D90, kupując jego starczy mi jeszcze na dodatkowe szkło (planuję albo tele, albo stałkę do makro)
Nikon D300, kupując jego, na nic więcej sobie nie pozwolę
Fuji S5 Pro, cena podobna do D90, warianty również
Na czym mi zależy (od góry najważniejsze):
- jakość zdjęć
- w miarę dobra czułość i jakość w niedostatecznych warunkach oświetleniowych
- autofocus
Te trzy aspekty mnie najbardziej interesują. Dużo wątków poczytałem, i tak, wiem, że D90 ma matryce D300, ale gorszy autofocus, jednakże zdjęcia wychodzą podobne, przy identycznych obiektywach. Czas naświetlania 1/8000, który może się _czasem_ przydać, jest nieodstępny w D90. No sporo wymieniać, ale to są te moje najważniejsze zarzuty do D90 na tyle D300 i S5. Na + - wyświetlacz i matryca... ale w stosunku do S5.
D300 - no wiadomo o co z nim chodzi. Obecnie jest drogi, chyba za bardzo, jakość zdjęć da podobną co D90, ale zaoferuje mi lepszą migawkę, możliwości ustawień i autofocus. Czy warto?
Fuji S5 Pro - na jego temat wiem właśnie najmniej, ale to podobno prawie to samo co D200, tylko matryca inna i szybkość. Z tego by wynikało, że jakość wykonania body, jak i autofocus są pewnie wyraźnie lepsze od D90. Czy to prawda?
Jak jest w przypadku jakości zdjęć - to, że dynamika tonalna w S5 to mocna strona, to już wiem, ale np. jak jest z oddaniem szczegółów w porównaniu do D90/D300? Załóżmy, że jestem jakiś tam obcykany w fotografii, czy któryś z tych aparatów w pewnym momencie mnie ograniczy? Jeżeli tak, to który ma szanse być tym pierwszym, który się tego dopuści.
Acha - chcę fotografować w RAW (lubię mieć nad wszystkim kontrolę), JPEG mnie nie interesują.
Zapomniałem o tematyce fotografii: od portretów, imprez okolicznościowych, do krajobrazów i zdjęć sportowych (to zwłaszcza).
Jestem amatorem-hobbystą, wiem doskonale, że aparat z większą ilością bajerów, ułatwień, cudów techniki, tylko _ułatwi_ zrobienie lepszego zdjęcia, ale sam tego za mnie nie zrobi, co zatem mi doradzicie, gdy mym priorytetem są: jakość zdjęć, małe szumy i szybki+celny autofocus? Mile widziane opinie od osób, co miały styczność z wszystkimi tymi aparatami, które wziąłem tu pod uwagę (a conajmniej z dwoma).
Będę wdzięczny za opinie i mam nadzieje, że nie zamieszałem za bardzo... chciałem po prostu jakoś przedstawić o co mi chodzi.
PS Proszę nie sugerować innych systemów niż Nikon.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami